Vijesti Politika 9. sjednica SG Derventa: Skupština dobila i drugog potpredsjednika, izostala podrška imenovanju...

9. sjednica SG Derventa: Skupština dobila i drugog potpredsjednika, izostala podrška imenovanju novog direktora Doma zdravlja

0

Na 9. sjednici Skupštine grada Derventa usvojen je Rebalans budžeta za tekuću godinu, kao i Nacrt budžeta za 2022. godinu. Na početku zasjedanja odbornici nisu prihvatili prijedlog gradonačelnika Milorada Simića da se na dnevni red uvrsti nova rasprava o Osinjskom vodovodu.

Prilikom rasprave o Izmjenama i dopunama budžeta za 2021. godinu – Rebalans budžeta, predstavnik Odjeljenja za finansije Mile Strinić pojasnio je da se rebalansom u ovaj dokument uključuje iznos suficita iz prošle godine, te povećanje plata u Domu zdravlja, kao i uključenja projekata sa viših nivoa vlasti, što sve zajedno daje iznos veći od 21 milion maraka. Ova tačka je usvojena bez rasprave.

Nacrtom Odluke o usvajanja budžetu za narednu godinu projektovan je iznos budžeta nešto veći od 19 433 000, što je za oko 1,5 odsto više nego budžet usvojen prethodne godine, pojasnio je Strinić. Odbornica PDP-a Sanja Dimitrić pozdravila je izdvajanje 200.000 za subvencionisanje prevoza đaka sa seoskih područja, uz napomenu da bi trebalo izdvojiti više sredstava, s obzirom da je došlo do porasta troškova transportu, nakon čega je Strinić pojasnio je da procedura usvajanja budžeta još uvijek traje i da će i ti parametri biti uzeti u obzir.

Strinić je, odgovarajući na pitanje odbornika PDP-a Mirka Petrića o mogućnostima povećanja naplate poreza na nepokretnosti i samim tim prihoda u budžetu, pojasnio da se zajedno sa Poreskom upravom već pet godina radi na evidentiranju neprijavljenih nekretnina i da se vlasnicima šalju opomene.

Odbornik SNSD-a Slavko Tomaš je istakao da bi izmjene zakona koje bi išli u pravcu da lokalna zajednica izdaje rješenja o porezu na nepokretnosti doprinijele boljoj efikasnosti, nakon čega je nacrt usvojen jednoglasno.

Prilikom rasprave o Nacrtu odluke o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim, zanatskim i uslužnim djelatnostima odbornik SNSD-a Davor Simić podsjetio je da je raspravu o regulisanju rada nedjeljom inicirao u martu, a da je nakon toga rukovodstvo lokalne zajednice održalo i sastanak sa vlasnicima najvećih trgovinskih lanaca.

Najbolje bi bilo da se to pitanje riješi na nivou čitave Republike, ali kako to nije slučaj, javne rasprave trebaju sučeliti stavove nakon čega bi se donijela konačna odluka. Cilj moje inicijative je opšta korist, kako zbog radnika koji bi više vremena posvetili porodicama, a tako i poslodavcima koji bi imali produktivnije radnike, istakao je.

Odbornica PDP-a Dimitrić takođe se složila da radno vrijeme nedjeljom treba ograničiti, a majke „osloboditi“, te podsjetila da je to inicijativa sindikata iz 2019. godine. Nacrt, koji predviđa da se radno vrijeme nedjeljom u trgovinskim djelatnostima ograniči do 15 časova, usvojen je jednoglasno i ide na tridesetodnevnu javnu raspravu.

Usvojen je potom i Prijedlog odluke o osnivanju Profesionalne vatrogasno-spasilačke jedinice, uz amandman kluba DNS-SPS-HS da skupština u roku od 90 dana donese Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji ove jedinice.

Najžešće rasprave u prvom dijelu sjednice izazvao je Prijedlog odluke izmjenama Odluke o platama funkcionera, kojim se predviđa izdvajanje naknade za rad drugog potpredsjednika Skupštine grada u iznosu od 75 odsto plate predsjednika Skupštine, što u prevodu znači neto platu od oko 2.500 KM. Glasovima skupštinske većine SDS-PDP-DNS-SPS-HS odluka je i usvojena.

Ova odluka neće doprinijeti nekom opštem dobru niti boljem radu skupštine, služi samo da „uhljebite“ još nekoga sa dobrom platom i što je najgore nekog ko je u proteklom periodu na nelegalan način dolazio do sredstava lokalne zajednice, poručio je odbornik SNSD-a Darko Bećarević.

Nešto kasnije za potpredsjednika Skupštine grada glasovima skupštinske većine izabran je Vitomir Pivaš, odbornik SDS-a.

Nakon pauze odbornici su odbili izvještaje o radu i poslovanju za prvih pola godine javnih ustanova Turistička organizacija Derventa, Gerontološki centar Derventa i vrtić Trol. Kada je u pitanju Trol, usvojen je Godišnji program rada ustanove, ali ne i izvještaj za radnu 2020/21 godinu.

Nakon duže rasprave usvojena je i Informacija o zapošljavanju na području Grada Derventa, a potom i Informacija o radu mjesnih zajednica, te Informacija o životu i radu omladine.

Novu žestoku raspravu izazvala je Informacija o dodjeli i prodaji opštinskog zemljišta od 1995. godine do kraja 2021. godine. Odbornici skupštinske većine, prvenstveno SDS-a, bili su na stavu da placevi koji su dodjeljivani u periodu od 1997. do 2007. nisu prodavani ispod cijene za to vrijeme, dok su iz SNSD-a odgovarali da je cijena od 3 KM po kvadratu placa u centru grada sramotna, kao i da su tadašnji viđeniji pripadnici vlasti bili višestruko privilegovani pri dodjeljivanju placeva.

Prilikom glasanja o razrešenju dr Mirka Šarana sa mjesta direktora Doma zdravlja, kao i kod tačke o imenovanju Mirka Petrića za novog direktora te ustanove, 14 odbornika je glasalo „za“, a jedan protiv, dok su odbornici koalicije SNSD-SP-NDP bili uzdržani, tako da novi direktor Doma zdravlja nije izabran.

Takođe, podršku odbornika dobilo je i nekoliko odluka o prodaji zemljišta u svojini lokalne zajednice.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here