Vijesti Politika Aktuelni čas 27. sjednice SO Derventa: O seoskim vodovodima, Unisu, podršci Srbije,...

Aktuelni čas 27. sjednice SO Derventa: O seoskim vodovodima, Unisu, podršci Srbije, sigurnosti radnika…

0

Na aktuelnom času 27. sjednice Skupštine opštine Derventa diskutovali su odbornici Pero Đurić, Branko Katanić, Mirko Petrić i Branka Slijepčević.

Odbornik Pero Đurić (SDS) pitao je načelnika opštine Milorada Simića da li naša lokalna zajednica ima šansu da dobije dio donatorskih sredstava koje Srbija upućuje lokalnim zajednicama Republike Srpske?

Načelnik opštine Milorad Simić odgovorio je da mi svoje probleme i potrebe uglavnom zadovoljavamo samostalno, te da jako rijetko traži sastanke sa funkcionerima na višim nivoima vlasti. Najavljen je sastanak sa predsjednicima Vučićem i Dodikom u Bijeljini, pa ako bude rezultata, to je pozitivno, ali se uglavnom uzdamo u svoje sposobnosti. Osvrćući se na upućene čestitke povodom priznanja koje mu je dodijelio novosadski „Media Invent“ istakao je da je to još jedna dobra promocija Dervente.

Predsjednik kluba odbornika SDS-a Branko Katanić pitao je da li će Unis dobiti pomoć, o kojoj je govorio i premijer Višković prilikom posjete Derventi, s obzirom da se preduzeće sada već nalazi u predstečajnom postupku? Radnici bi bili zadovoljni i „povezivanjem“ radnog staža, naveo je.

Načelnik Simić izrazio je žaljenje zbog situacije u Unisu, dodajući da nije imao ništa sa privatizacijom ovog preduzeća, koje je u potpuno privatnim rukama. U Derventi ima više od 700 privrednih i oko 130 poljoprivrednih subjekata, zbog čega je, uprkos žaljenju, realno da neka ne mogu opstati. Derventa već ima manjka radnika i svi mogu dobiti drugi posao odmah, a radnicima Unisa niko prava neće moći oteti, dodao je.

Šef kluba odbornika PDP-a Mirko Petrić pitao je Odjeljenje za inspekcijske poslove da li je moguće kroz pojačane inspekcijske nadzore urbanističko-građevinskog inspektora uvesti više reda u oblasti građenja, fizičkoj zaštiti građevinske objekta, te zaposlenih radnika u ovoj oblasti, u skladu sa zakonskim propisima koji prate ovu djelatnost, navodeći nedavni slučaj povrede radnika prilikom adaptacije benzinske pumpe.

Načelnik odjeljenja Mile Tadić pojasnio je da su nadležnosti i ovlaštenja opštinskih urbanističko-građevinskih inspektora definisana su različitim pozitivnopravnim propisima i da jedan dio nadležnosti, kao i u konkretnom slučaju, pripada Republičkoj inspekciji.

Odbornica DNS-a Branka Slijepčević pohvalila je izgradnju vodovodnih mreža u ruralnom dijelu opštine, te je upitala dokle se stiglo sa izgradnjom vodovoda u Bosanskim i Turskim Lužanima?

Simić je rekao da se vode aktivnosti vezane za vodovod u Bosanskim Lužanima, koji je povezan sa Poljem i Žeravcem. Izrađuje se spisak zainteresovanih mještana koji su spremni uplatiti po 300 KM, iz čega će se finansirati izrada projekta. Zajedničkim snagama mještana i opštine provešćemo i ovaj projekat, poručio je Simić. On je dodao da je u Turskim Lužanima već uređen objekat mjesne zajednice, a da se trenutno radi nasip protiv poplava, te da do sada nije našao dovoljan broj zainteresovanih da zajedničkim radom krenu u aktivnosti na izgradnji vodovoda u ovom dijelu opštine. Otkrio je da je nedavno naručen elaborat o vodosnabdijevanju osinjskog kraja, računajući tu Gornju i Donju Osinju, Gornje i Donje Cerane, te Pojeznu, Malu Sočanicu i Crnču. Vode ima, što je najvažnije, a sada struka treba da kaže na koji način je to najbolje izvesti, kazao je Simić, dodajući da je najozbiljniji projekat u narednih pet godina, te da njegovim završetkom čitava opština može biti pokrivena vodom.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here