Vijesti Politika Za razvoj poljoprivrede i sela 485.000 KM

Za razvoj poljoprivrede i sela 485.000 KM

0

Na 30. sjednici Skupštine grada Derventa jednoglasno je usvojen Prijedlog plana korišćenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela za ovu godinu vrijedan 485.000 KM.

Prilikom rasprave o Dnevnom redu, odbijen je prijedlog odbornika DNS Drage Simića da se izmijeni Odluka o parkinzima, dok su sa dnevnog reda povučene tačke vezane za izbor člana Gradske izborne komisije Derventa.

Odgovarajući na pitanje odbornika DNS Mirka Zemunovića, prilikom rasprave o Izvještaju o radu Pravobranilaštva, kojeg je zanimalo da li ova ustanova poštuje odluke Suda BiH, zamjenik pravobranioca sa sjedištem u Doboju Stojan Radić je rekao da je dužnost Pravobranilaštva da uloži sve pravne lijekove jer bi u suprotnom došli u situaciju da subjekt kojeg zastupaju ne bi bio potpuno zaštićen. Izvještaj je potom usvojen jednoglasno, kao i izmjena dijela Regulacionog plana „Gakovac“.

Nakon duže rasprave, sa 15 glasova je usvojen i Prijedlog odluke o sufinansiranju izgradnje kanalizacione mreže od strane korisnika prema kojem se određuje da će prilikom izgradnje kanalizacione mreže budući korisnici sufinansirati projekat sa 1000 KM, pri čemu su oslobođeni takse po važećem cjenovniku Komunalca.

Šefa kluba odbornika SDS Branka Katanića je zanimalo na koji način se došlo da izdvajanje svako korisnika bude isto, bez obzira na poziciju prilikom priključenja, dodajući da su različiti korisnici dovedeni u neravnopravan položaj.

Sa druge strane, odbornica Sanja Dimitrić je pitala koliki je iznos takse koji su koje su korisnici oslobođeni i da li postaju suvlasnici kanalizacione mreže koja se predaje Komunalcu na upravljanje. Predložila je da se od obaveze sufinansiranja oslobode porodice pogunulih pripadnika VRS i RVI, višečlane porodice i korisnici socijalnih davanja.

Taksa za priključak iznosi 700 KM, a određivanje posebnog iznosa za svakog korisnika bi dovelo do diskriminacije onih koji su igrom slučaja dalje od trase, rekao je načelink Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Srđan Nović.

Zamjenik gradonačelnika Siniša jeftić je istakao da ovakav način rada Gradske uprave može biti za primjer u Republici Srpskoj.

Naš grad je rijedak primjer uspješnih animiranja korisnike da svoj novac ulože kako bi projekat bio što prije završen. Gradska uprava je pokrenula izradu projektne dokumentacije za izgradnju nekoliko novih kanalizacionih mreža i za njihovu realizaciju se moraju obezbijediti milionski iznosi, a jedan od njih se odnosi na Omeragiće i dio Novog Naselja. Okupili smo ljude i oni su zainteresovani da projekte sufinansiraju, slično kao i za Osinjiski vodovod, jer su vjerovali u ono što radimo. Da smo čekali kredite projekat još ne bi završili, istakao je Jeftić.

U nastavku je usvojeno nekoliko odluka o kupovini i prodaji gradskog građevinskog zemljišta, a potom i odluke o korišćenju sredstava od posebnih vodnih naknada na području grada Derventa.

Usvojen je i Prijedlog odluke o utvrđivanju standarda i kriterijuma za izbor i imenovanje direktora Javne ustanove „Centar za socijalni rad Derventa“, kao i Prijedlog odluke o raspisivanju ponovnog javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora Javne ustanove „Centar za socijalni rad Derventa”, a Maja Popović je imenovana za vršioca dužnosti Centra za socijalni rad Derventa.

Raspisani su i konkursi za izbor i imenovanje članova upravnih odbora Turističke organizacije i Gerontološkog centra.

Odbornici su bez diskusija usvojili i Izvještaj o radu Skupštine grada Derventa u 2023. godini, Izvještaj o radu stalnih radnih tijela Skupštine grada Derventa za 2023. godinu, Izvještaj o namjenskom utrošku sredstava posebnih vodnih naknada za 2023. godinu, Izvještaj o godišnjem utrošku namjenskih sredstava od naknade po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata u 2023 godinu, te Informaciju o stipendiranju studenata i učenika u školskoj 2023/2024. godini.

Podršku su dobili i godišnji izvještaji o poslovanju i godišnji obračune javnih ustanova i to JZU Dom zdravlja Derventa, JU „Centar za socijalni rad Derventa“, JU Gerontološki centar Derventa, JPU „Trol“, JU Narodna biblioteka „Branko Radičević“, JU „Sportski centar“ Derventa, JU „Centar za kulturu“, JU „Turistička organizacija Grada Derventa“ Derventa i JP „Derventski list i Radio Derventa“.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here