Vijesti Politika Aktuelni čas 31. sjednice Skupštine opštine Derventa – VIDEO

Aktuelni čas 31. sjednice Skupštine opštine Derventa – VIDEO

0

Na aktuelnom času 31. sjednice Skupštine opštine Derventa pitanja su postavljali odbornici Slaviša Đuraš, Željko Nagradić i Denis Pijetlović.

Oddbornik Slaviša Đuraš (SNSD) postavio je pitanje Odjeljenju za prostorno uređenje u vezi katastra nepokretnosti Dervente I koji je objavljen u Službenom glasniku, a prema kome su pojedina javna dobra, parkinzi, putevi i slično ostali u vlasništvu pravnih lica (poput nekadašnjeg GP Rad), dok su na opštinu Derventa upisane neke privatne nekretnine. Da li je zakazao RUGIP (katastar) ili neko drugi? Takođe, neki sugrađani ne mogu da dobiju građevinske dozvole za svoje parcele jer im trebaju dozvole za pružni prelaz, za pruge koje nisu u funkciji 40 godina.

Načelnica Odjeljenja za prostorno uređenje Ljubica Bećarević naglasila je da je RUGIP vodio postupak izlaganja nepokretnosti na javni uvid, odnosno uspostavu jedinstvenog registara o vlasništvu nekretnina. U Službenom glasniku pomenuto je i da se neke čestice izuzimaju, pa je tako pobrojana i imovina SIZ-a, ulice, parkovi i slično, ali je ta objava bila odluka komisije Geodetske uprave. U narednom koraku završavaće se čestice koje u preostale. Zemljište i parcele koje su u vezi sa datom problematikom nalaze se u vlasništvu preduzeća Željeznice Srpske i neophodno je da se postupa u skladu sa tim. Kada je uspostavljana Željeznička ulica to preduzeće je tražilo da se zemljište vodi na njih, a ne na opštinu Derventa. U rješavanje problematike mora se uključiti Željeznice da ljudi koji žele da grade ne bi poslije imali problema.

U svom komentaru Đuraš je istakao da je pola Željezničke ulice u vlasništvu Željeznica Srpske, te da RUGIP tokom 4 godine nije uradio ništa, zbog čega je onemogućena dalja izgradnja grada.

Odbornik Željko Nagradić (SDS) pitao je Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove kakva je sudbina kapitalnih projekata za koje su potpisani ugovori, a nisu realizovani s obzirom da se bliži kraj građevinske sezone? Konkretno, putni pravac Nagradići u Crnči.

Načelnik odjeljenja Goran Jevtić rekao je da će odbornik Nagradić odgovor dobiti u pismenoj formi.

Predsjednik kluba odbornika SNSD-a Denis Pijetlović postavio je pitanje Odjeljenju za prostorno uređenje da li u komisijama za tehnički prijem objekata mogu da se nađu stručnjaci iz Dervente prije kolega iz susjednih opština.

Načelnica Ljubica Bećarević istakla je da je zakonska obaveza da organ koji je izdao građevinsku dozvolu formira najmanje tročlanu komisiju, čiji članovi moraju biti lica odgovarajuće struke sa odgovarajućom licencom. To ne mogu biti službena lica zaposlena kod izdavača građevinske dozvole niti kod izvođača radova i investitora. Takođe, od stepena stručne spreme lica zavisi na kojim poslovima mogu biti angažovani.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here