Vijesti Politika Aktuelni čas 38. zasjedanja Skupštine opštine Derventa

Aktuelni čas 38. zasjedanja Skupštine opštine Derventa

0

Odbornička pitanja na 38. zasjedanju Skupštine opštine Derventa postaljali su Mirko Petirć (PDP), Sanja Dimitić (PDP) i Branko Katanić (SDS).

Šef kluba odbornika PDP-a Mirko Petrić postavio je pitanje Štabu za vanredne situacije opštine Derventa da li postoji plan djelovanja u predstojećem periodu ako bi došlo do povećanja broja oboljelih od “kovida-19” s obzirom da se bliži jesen?

Odbornica PDP-a Sanja Dimitrić predložila je, s obzirom da Dom zdravlja ima jednog pedijatra koji je trenutno na godišnjem odmoru, zbog čega smatra da djeca ne mogu dobiti adekvatnu zdravstvenu njegu, da opština i Dom zdravlja ponude atraktivnije uslove za privlačenje pedijatara i da se obezbijede specijalizacije i pripreme kadrovi kako bi se izbjegle takve situacije.

Direktor Doma zdravlja Mirko Šaran rekao je da Republički štab za vanredne situacije kreira pravila i daje lokalnim zajednicama epidemiološka uputstva koja se provode na što kvalitetniji način. Broj zaraženih u Derventi je tolerantan i rizične grupe su izolovane. Još jednom je uputio apel sugrađanima da se pridržavaju minimuma mjera koje se propisuju, odnosno da drže distancu, ne organizuju privatna druženja i koriste maske.

Govoreći o problemu pedijatrije, Šaran je rekao da je već otežavajuća okolnost smanjen kapacitet rada Doma zdravlja zbog epidemije, te da je vrlo teško dovesti kvalitetan kadar, što su pokazala i prethodna iskustva. Jedna mlada ljekarka specijalizuje za pedijatra već drugu godinu. U vanrednim okolnostima i ljekari opšte prakse mogu pregledati dijete i dati dijagnozu i tako da to ne mora obavezno da radi pedijatar, te da će bilo koji roditelj koji zatraži uputnicu za dobojsku Bolnicu istu i dobiti. Podsjetio je da domovi zdravlja u Tesliću i Brodu nemaju pedijatre.

Odbornica Dimitrić u komentaru se nije složila ističući da je zakonom određeno da se djeca do 6 godina pregledaju pedijatri.

Doktor Šaran je u odgovorio da pedijatri zbrinjavaju djecu do 6 godina i vode računa o toj populaciji, ali da to ne podrazumijeva sve preglede tokom tog perioda. To nije ni moguće, ali djeca ne ostaju bez zdravstvene zaštite. Normative su takve da Dom zdravlja dobija novac od Fonda za jednog pedijatra s obzirom na broj djece, a definisano je i da u slučaju njegovog odsustva od 2 nedjelje porodični ljekari preuzimaju njegovu posao. U sadašnjoj situaciji preglede obavljaju porodični ljekari ili doktor urgentne medicine, pacijenti dobijaju uputnice i prevoz u dobojsku Bolnicu. Mi ne možemo stvoriti pedijatra u ovakvim situacijama i nije korektno manipulisati tom pričom, rekao je Šaran.

Šef kluba odbornika SDS-a Branko Katanić pitao je dokle je došlo sa kategorizacijom puta Modran-Osinja i priključkom na auto-put u Stankovićima. Stanje na pojedinim dionicama puta je skoro kritično, naveo je.

Načelnik opštine Milorad Simić podsjetio je da je opština vrlo odgovorno postupala kada je u pitanju epidemija, posebno se osvrnuvši na karantin na Plehanu, te da sa viših nivoa vlasti dolaze mjere koje opština može primjenjivati i u strožijem obliku. Nakon razgovora sa premijerom Viškovićem dogovoreno nekoliko projekata, od kojih je jedan novo sanitetsko vozilo za Dom zdravlja.

Za priključak Dervente i Stanara na auto-put provedena je ekspoprijacija, tako da projekat nije zanemaren, a dinamika izvođenja radova zavisiće od sredstava. Put Modran-Osinja bi prema tome kategorizovan kao pravac “od posebnog interesa” i bio bi u nadležnosti Puteva Republike Srpske, sa odgovarajućom širinom i standardima. Premijeru smo iznijeli i inicijativu da se Derventa i Brod povežu na koridor “5C” brzom cestom od Podnovlja. Jedan od najvećih projekata biće vodosnabdijevanje južnog dijela opštine.

Katanić je prokomentarisao da je priključak na auto-put i kategorizacija puta Modran-Osinja istorijski čin koji ne treba vezivati ni za jednu političku partiju.

Derventa Cafe

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here