Vijesti Politika Ambasador Martin Pamer: Derventa dobar primjer saradnje BiH i Austrije

Ambasador Martin Pamer: Derventa dobar primjer saradnje BiH i Austrije

0
Ambasador Pamer prilikom posjete Derventi

Ambasador Austrije u BiH Martin Pamer stigao u našu zemlju u oktobru 2013. godine i njegova misija traje više od tri godine, on je veoma dobro govori naš jezik i upoznat je sa BiH i njenim ljepotama.

– Nije mi bilo teško da se naviknem na život u BiH jer su mnogi dijelovi BiH povezani sa Austrijom, imaju mnogo sličnosti, kao i 40 godina zajedničke istorije, rekao je ambasador Pamer na početku razgovora za sarajevski “Times”.

Ambasador “prijateljske zemlje sa kojom naša zemlja dijeli značajan dio istorije” je rekao da je poziv ambasadora dinamičan i ima jak uticaj na privatni život, s obzirom da je opis posla diplomate uključuje kretanje svake četiri godine. U slobodno vrijeme, ambasador Pamer voli da putuje širom BiH, da se isprobava specijalitete BH kuhinje, da vodi aktivan život, posjećuje prirodu i slično. Dotakao se sličnosti Sarajeva i Beča, prvih impresija o BiH nakon ratnih dešavanja, planiranog Prvog austrijskog bala u organizaciji ambasade i ostalih tema.

Ipak, novinari portala “Sarajevo Times” posebno su se osvrnuli na privrednu saradnju dvije zemlje, a ambassador Pamer je kao pozitivan primjer spomenuo Derventu.

Trenutno postoje 440 kompanija iz Austrije u BiH, oko 1,3 milijardi evra su uložena i 200.000 ljudi iz BiH živi i radi u Austriji. Možete li nam reći nešto više o budućoj ekonomskoj saradnji između BiH i Austrije?

– Austrija je investitor broj jedan kada su u pitanju strane investicije, imamo nekoliko stotina kompanija koje veoma dobro posluju, uglavnom u finansijskom i građevinskom sektoru, kao i drugim sektorima proizvodnje. Imamo nekoliko mjesta, kao što je Derventa, gdje se osnivaju austrijske “hi-tech” kompanije, koje su otvorile 750 radnih mjesta i proizvode elektronsku opremu. Mislim da je BiH veoma dobro mjesto za investiranje, imamo dobru radnu snagu po veoma povoljnoj cijeni. Dve stvari bi se trebale poboljšati – infrastruktura i vladavina prava, istakao je Pamer.

Čitav intervju na engleskom jeziku pročitajte OVDJE.

Sarajevo Times

 

Ambassador of Austria, Martin Pammer: Austria is Investor Number One in BiH

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here