Politika Opšti izbori 2018 Dervenćanin na čelu Centralne izborne komisije BiH

Dervenćanin na čelu Centralne izborne komisije BiH

0

Centralna izborna komisija (CIK) BiH izabrala je na današnjoj sjednici Branka Petrića za novog predsjednika CIK-a, piše Klix.ba

Odluka o izboru predsjednika uslijedila je nakon jučerašnje sjednice na kojoj je odbijen Prijedlog izmjene poslovnika o radu CIK-a koji je inicirao njihov član Suad Aranutović, a odnosi se na prolongiranje izbora novog predsjednika i to na mjesec dana poslije izbora.

Krajem ovog mjeseca ističe mandat aktuelne predsjednice CIK-a Irene Hadžiabdić koja je pojasnila kako se predsjednici CIK-a rotiraju svakih 21 mjesec.

Na mjesto predsjednika CIK-a birao se predstavnik iz reda srpskog konstitutivnog naroda. Naime, u CIK-u sjede dva predstavnika iz reda srpskog naroda i to Novak Božičković i Branko Petrić.

Suad Arnautović problematizovao je sam sistem rotacije članova ističući kako su zakonske odredbe jasne i da na mjesto predsjednika CIK-a u ovom trenutku ne bi trebao biti izabran neko iz reda srpskog naroda.

Član CIK-a Vlado Rogić je kazao da ovo pitanje ne bi trebalo problematizovati na sjednici na kojoj se bira predsjednik, a on, kao i predsjednica ovog tijela Irena Hadžiabdić, smatra kako na mjesto predsjednika treba biti izabran pripadnik iz reda Srba. S njima se složio i član CIK-a Ahmet Šantić.

Arnautović je rekao da se nakon izbora mora diskutovati o ovom problemu i da praksa ne bi u pravilu trebala kršiti normu.

Nakon završene rasprave pristupilo se tajnom glasanju za izbor novog predsjednika CIK-a koji će funkciju preuzeti od oktobra ove godine.

Komisija za izbor predsjednika CIK-a utvrdila je da su svi glasački listići članova CIK-a važeći te da je najveći broj glasova dobio Branko Petrić.

Petrić je dobio četiri, a Božičković tri glasa. S obzirom na to da je za izbor predsjednika CIK-a potrebno pet od sedam glasova CIK je odmah nakon okončanja zakazao novu sjednicu.

Naime, Poslovnik CIK-a kaže da je u slučaju nepostojanja dvije trećine glasova CIK dužan na narednoj sjednici izabrati predsjednika glasovima većine članova.

Na drugoj sjednici koja je održana nakon kratkotrajne pauze većinom glasova potvrđen je izbor Branka Petrića za predsjednika CIK-a.

U drugom krugu glasova Petrić je dobio pet, a Božičković dva glasa

Petrić će dužnost predsjednika CIK-a BiH preuzeti u ponedjeljak 1. oktobra.

Klix.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here