Vijesti Kultura i obrazovanje Derventa, grad poezije: Centar za kulturu će ugostiti najbolje mlade recitatore iz...

Derventa, grad poezije: Centar za kulturu će ugostiti najbolje mlade recitatore iz Republike Srpske – VIDEO

0

Pomoćnik direktora derventskog Centra za kulturu Jovanka Božovič Milovanović bila je gost ovonedjeljne emisije „Nedjeljno popodne“ prnjavorske TV K3, a tom prilikom predstavila je svoj kultuni angažman, te iskoristila priliku da najavi značajan događaj – Republičko takmičenje u recitovanju za osnovce i srednjoškolce – koje će se u ovoj ustanovi održati 20. maja.

Republički pedagoški zavod govorenje poezije uvrstio je zvanično u Kalendara takmičenja obrazovnih ustanova, tako da je recitovanje stalo istu ravan kao i takmičenja iz srpskog jezika, matematike ili fizike; prvo takmičenje je zbog korone održano putem interneta, tako da će takmičari u Derventi po prvi put imati nastup uživo, a publika mogućnost da ih isprati, naglasila je Milovanović Božovićeva.

Na takmičenje se dosada prijavilo oko 500 učesnika osnovnih i srednjih škola, što je veliki uspjeh, što govori o zanimanju učenika za jezik, književnost i kulturu govora. Mi ćemo u petak imati priliku da ugostimo i poslušamo sedamdesetak učesnika i njihovih mentora, najboljih na svojim školskim, opštinskim i regionalnim takmičenjima, ističe Milovanović Božovićeva, dodajući da učenici na početku školske godine prijavljuju pjesmu koju će recitovati tokom takmičenja, te da su podijeljeni u kategorije do petog razreda, do devetog razreda i srednjoškolci.

Republičko takmičenje u Derventi održaće se u petak, 20. maja, sa početkom u 11 časova, dok će najbolji recitatori po ocjeni žirija svoju ljepotu izražavanja pokazati u velikom finalu koje počinje u 20 časova. Publika će imati priliku da sve to isprati uživo.

Prilikom ocjenjivanja žiri vrednuje odabir pjesme, koja mora biti prilagođena uzrastu i polu, potom koliko je đak razumio same stihove, pravilna akcentuacija i umjetnički govor, odnosno impresiju koju takmičar ostavi na žiri. Cilj nam je da promovišemo kulturu govora i da djeci usadimo u glavu da je kultura govora izuzetno bitna, da ih zainteresujemo za jezik i književnost, pojašnjava Milovanović Božovićeva, koja je i člani žirija.

Poseban gost događaja biće beogradski pjesnik Marko Milošević, jedan od najpoznatijih savremenih poeta.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here