Vijesti Politika Informacija sa vanredne 19. sjednice Skupštine opštine Derventa

Informacija sa vanredne 19. sjednice Skupštine opštine Derventa

0

Predsjednik Skupštine opštine Derventa, Ilija Zirdum, sazvao je vanrednu 19. sjednicu Skupštine opštine Derventa po hitnom postupku povodom elementarne nepogode-poplave koja je zadesila opštinu Derventa koja je zbog svojih razmjera ocijenjena kao katastrofalna.

AmblemMUP-a

Vanrednoj sjednici Skupštine opštine je od 27 prisustvovalo 25 odbornika. Pravdanje odsustva sa ove sjednice tražio je Drago Knežević.

Predsjednik Skupštine je na početku sjednice predložio Dnevni red sa samo jednom tačkom i to: Uzroci, posljedice i stanje nakon elementarne nepogode –poplave koja je zadesila područje opštine Derventa i prijedlog mjera i aktivnosti koje će se preduzeti u narednom periodu radi saniranja posljedica i sprečavanja budućih poplava ovakvih razmjera.

S obzirom na značaj i ozbiljnost teme koja je na dnevnom redu, na vanrednu sjednicu su pored odbornika, Načelnika opštine, zamjenika Načelnika opštine; načelnika odjeljenja Administrativne službe opštine Derventa i medija koji redovno prate rad Skupštine opštine pozvani i slijedeći gosti: Vesna Jungić, poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske; Vesna Šain, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH; delegati u Vijeću naroda RS Nikola Đukić i Tomislav Tomljanović; ministar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gospodin Radivoje Bratić, ministar Ministarstva uprave i lokalne samouprave gospodin Zoran Lipovac; direktor Republičke uprave civilne zaštite RS, gospodin Milomir Doder; direktor Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, gospodin Zoran Božović; direktor Agencije za vode oblasnog područja sliva Save Bijeljina, gospodin Branislav Blagojević; Načelnik opštine Prnjavor gospodin Darko Tomaš; šef Područne jedinice Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Derventa, gospodin Branislav Makrić;predsjednici Savjeta Mjesne zajednice „Ukrina“, Derventa I i Agići; Štab civilne zaštite opštine Derventa, RTRS, TVBN i BHT1.

Sjednici su prisustvovali predstavnici svih pozvanih izuzev Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a ministar Radivoje Bratić je predsjedniku Skupštine opštine, poslao pismeni dopis sa instrukcijama kako postupiti u ovoj situaciji, te sa zahtjevom da se ovom Ministarstvu dostave sve usvojene mjere i aktivnosti kao i zaključci sa vanredne sjednice.

U pripremi vanredne sjednice Skupštine, Kolegijum Skupštine opštine je održao dvije sjednice na kojima je usaglašen prijedlog mjera i aktivnosti, te prijedlog nekoliko zaključaka koji su uz manje korekcije usvojeni jednoglasno,nakon rasprave koja je vođena povodom uzroka, posljedica poplave te prijedloga mjera i aktivnosti u cilju saniranja posljedica i prevazilaženja uzroka elementarne nepogode.

U diskusiji su učestvovali Načelnik opštine Milorad Simić, koji je i komandant Opštinskog Štaba civilne zaštite opštine Derventa, načelnik Štaba civilne zaštite Dragoljub Kukić, zamjenik Načelnika opštine Prnjavor Srećko Aurić, Milomir Doder direktor Republičke uprave civilne zaštite, Milanka Šopin, pomoćnik ministra Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Zoran Božović direktor Hidrometeorološkog zavoda RS, Angelina Đurić viši stručni saradnik za odbranu od poplava i nadzor nad tekućim i investicionim održavanjem iz Agencije za vode oblasnog područja sliva Save iz Bijeljine i odbornici Fadil Pelesić, Dušan Rašić, Grozdan Ružičić, Milan Đukić, Nade Planinčević i Zečević Mihailo.

Svi učesnici u diskusiji su podržali mjere i aktivnosti i predložene zaključke uz sitne korekcije koje su prihvaćene.

Načelnik opštine je odbornike Skupštine opštine upoznao, da je na račun Budžeta opštine Derventa Vlada RS prebacila 300.000,00 KM koja su dodijeljena kao interventna sredstva za troškove i najnužnije aktivnosti koje su sprovođene i koje se još uvijek sprovode na terenu. Načelnik opštine je uponao prisutne da je do danas u Derventu iz robnih rezervi i crvenog krsta došlo 8 tona brašna, 27000 konzervi mesnog nareska, 750 ćebadi, 100 vreća za spavanje, 80 praznih kanistera za vodu , 4500 svijeća, 110 pakovanja vode po šest flaša i izosana- sredstva za dezinfekciju 20 kg. Sve ovo je samo kap u moru potreba koje su neophodne stanovništvu sa ugroženog područja i naglasio da je moglo i bolje i više, ali da će se danas kroz zaključke i ovaj dio obuhvatiti.

Načelnik opštine se zahvalio jedinici civilne zaštite i članovima štaba, vatrogasnoj jedinici Derventa, Garnizonu Derventa i policiji na čelu sa komandirom, na nesebičnom zalaganju i trudu koji su uložili u spasavanju ljudi i dobara, kao i svim drugim ljudima i firmama koje su stavile na raspolaganje svoja materijalno-tehnička sredstva.

derventa.ba

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here