Vijesti Magazin Lica grada: Šahistkinja Bojana Bojanić vam preporučuje literaturu, muziku i film

Lica grada: Šahistkinja Bojana Bojanić vam preporučuje literaturu, muziku i film

0

U rubrici “Lica grada” naši sugrađani preporučivaće vam tri najbolje knjige koje su pročitali, muzički bend ili album koji vole da slušaju, te film koji je ostavio poseban utisak na njih. 

Ovog vikenda naš gost je Bojana Bojanić, jedna od najtalentovanijih šahistkinja BiH. Bojana je učenica drugog razreda derventske gimnazije, višestruki omladinski prvak Republike Srpske i BiH, te učesnik Svjetskog prvenstva u Grčkoj za šahistkinje do 16 godina.

LITERATURA

1 – „Dnevnik Ane Frank“
“Dnevnik Ane Frank” je knjiga koja mi se trajno urezala u sjećanje od 13. godine kada sam je i pročitala. To je knjiga koja mi je pružila saznanja o životu, stradanjima, te strahu koji je vladao među žrtvama Holokausta. Budući da sam bila istih godina kao i Ana Frank, čitajući njen dnevnik uvidjela sam koliko ljudi mogu imati sreće samo zato što su rođeni u drugo vrijeme i na drugom mjestu. Knjiga koja je definitivno zaslužila da bude lektira osnovnih ili srednjih škola.

2 – “Lovac u žitu”, Dž. D. Selindžer
Roman iz perspektive adolescenta koji još nije pronašao sebe u svijetu drugačijeg morala i sistema vrijednosti od onog koji bi on želio. Jedan od razloga zašto mi se dopao roman je to što je napisan jednostavnim jezikom, te je tako čitaocu lakše razumjeti razmišljanje i stavove protagoniste.

3 – “Veliki Talas”, Perl Bak
Djelo koje nam ukazuje na značaj porodice, ali isto tako naglašava snagu prirode koja nam može pružiti sve, ali isto tako sve i oduzeti.

FILM – “Oni žive” (They live). Naučna fantastika, ali sa mnogo elemenata stvarnosti. Kroz film je prikazana snaga televizije i ostalih medija koji svojim sadržajima utiču na ljude, držeći ih “uspavanim” i u sjeni vladajuće klase koja surovo likvidira svaki pokušaj promjene loših uslova života narodnih masa.

MUZIKA – Budući da sam jedan od obožavalaca metala, istaći ću njemački bend “Rammstein” koji već dvije decenije osvaja publiku širom svijeta. U svojim pjesmama obrađuju mnoge teme, od onih naizgled bezazlenih do nekih od suštinske važnosti.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here