Vijesti Politika Milorad Simić: Uštedama i radom u kontinuitetu obnovili porušeni grad

Milorad Simić: Uštedama i radom u kontinuitetu obnovili porušeni grad

0

Derventa je jedan od rijetkih lokalnih zajednica u BiH koja ima visoku zaposlenost, mali broj zaposlenih u administraciji, te nisku stopu zaduženosti. Veliki je broj stranih investitora, naročito njemačkih, austrijskih i italijanskih preduzeća koji ovdje privređuju.

– Prema statističkim podacima stoji tvrdnja da je Derventa opština koja ima najmanju administraciju čak i u BiH, sa svega 86 zaposlenih, ali je ona optimalna i prije svega učinkovita. Tako privrednici mogu za jedan dan dobiti potrebno rješenje za rad, slično je i sa drugim uslugama, a uspjevamo privući i investitore. Neke zajednice naše veličine imaju trostruko više zaposlenih, a kada to uporedimo, samo na bruto izdavanjima za plate mi uštedimo 2,3 miliona maraka, što se vidi na „kapitalnim budžetima“, jasan je Simić.

Ipak, prevashodni je interes stvaranje uslova za zaposlenje u realnom sektoru, tamo gdje se stvara nova vrijednost.

– Derventa se može pohvaliti da ima nisku stopu nezaposlenosti, pa se i prema tom parametru nalazi na najboljoj poziciji u BiH, ispred Tešnja, Gračanice i Kotor Varoši. Nama u korist su išli brojni faktori, prvenstveno geografski položaj, to što smo prije rata smo imali takođe veliki broj zaposlenih, pa nam se zapošljavanje bolje „primilo“ nego kod drugih. To sve nije zasluga jednog čovjeka i ekipe, iako moji saradnici stalno radimo na tome, ali volimo reći da onima koje nismo pomogli, nismo ni odmogli. Kada posao sa jednim partnerom uradimo valjano, to se brzo proširi, pa sada imamo desetine stranih preduzeća, što je posljedica dogovora, korektnosti i transparentnosti. Prenijelo bi se i da nismo bili takvi, još brže. Mi i dalje imamo oko 2.300 ljudi od kojih neki aktivno traže posao, a neki ne, prijavljuju se jer ostvaruju neke socijalne privilegije, a taj dio bi trebali bolje urediti, smatra Simić.

Još jedan značajan faktor je i niska zaduženost opštine.

– Poslije Srebrenice, Derventa je najnezaduženija lokalna zajednica sa svega 7,2% od 18%, koliko zakon dozvoljava, iako neki drugi imaju i veću zaduženost. To što ne potrošimo na administraciju, mi štedimo, a nemamo ni regrese, božićnice ni dnevnice, iako bi zakonski trebali imati. Ipak, plate su redovne, uslovi za rad jako dobri i nemamo tu nesreću da primanja kasne i da se ne uplaćuju doprinosi, kakva je nažalost situacija u „Unisu“. Zbog toga dobijamo podršku iz inostranstva i Vlade Srpske, koji mnogo lakše sufinansiraju naše projekte. Tako radimo u kontinuitetu i najporušeniji grad smo malo po malo izgradili, zadovoljan je Simić, dodajući da su mu zbog toga građani dali četvrti mandat.

Najava novih investicija
Nakon višegodišnjeg istraživanja, njemačko preduzeće “Vebo” registrovano je u nadležnom dobojskom sudu i postaće najnoviji strani investitor u našoj opštini.

– Skupštinskom odlukom omogućeno im je da kupe oko 13.000 kvadrata zemljišta, a radi se o preduzeću koje ima kapacitete u Njemačkoj, Americi, Koreji i Japanu, dok je Derventa prva destinacija na Balkanu. Već do kraja godine, prema mojim informacijama, zaposliće između 25 i 35 mašinskih inženjera, a bave se proizvodnjom auto-dijelova, najviše za Tojotu, otkriva Simić.

B. N. – Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here