Vijesti Politika Na “aktuelnom času” 35. sjednice SO Derventa o vodovodima, ekologiji, parkinzima…

Na “aktuelnom času” 35. sjednice SO Derventa o vodovodima, ekologiji, parkinzima…

1

Na aktuelnom času 35. sjednice Skupštine opštine Derventa odbornička pitanja postavljali su Mirko Petrić (PDP), Sanja Dimitrić (PDP), Branko Katanić (SDS), Pero Đurić (SDS), Božidar Savović (SDS) i Denis Pijetlović (SNSD).

Šef kluba odbornika PDP-a Mirko Petrić pitao je da li se prilikom razgovora o otvaranju novih proizvodnih pogona vodi računa o ekologiji i zaštiti životne sredine ili se to pitanje rješava kroz proceduru dobijanja dozvole za rad?

Načelnik Odjeljena za prostorno planiranje Ljubica Bećarević pojasnila je da zakon određuje koji vrsti objekata trebaja ekološka dozvola i koja je procedura, kao i da li dozvolu izdaje nadležno ministarstvo ili lokalna zajednica. Javnost je u tim slučajevima obavještena putem javnog oglasa i građani imaju mogućnosti staviti i svoje zamjerke. Za objekte koji su sagrađeni prije donošenja Zakona o zaštiti životne sredine vlasnici ili korisnici podnese dokumentaciju za dobijanje takve dozvole.

Odbornica PDP-a Sanja Dimitirić konstatovala je da bi bilo dobro da građani dobiju informacije kome da se obrate u slučaju štete nastale kao posljedice elementarne nepogode. Pitala je da li postoji mogućnost mjerenja kvaliteta zraka da bi se mogli građani upozoriti i provesti određene mjere?

Šef kluba odbornika SNSD-a Denis Pijetlović, nastavljajući se na pitanje odbornice Dimitrić, rekao je da u Ulici 1. maja, u blizini obdaništa, postoji stambeno-poslovni objekat za koji smatra se grije na nedozvoljena sredstva i zagađuje vazduh u okolini, te da ima i video zapis kao dokaz. Zamolio je Odjeljenje za inspekcijske poslove da istraži slučaj.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Mile Tadić rekao je da nemaju informaciju o tom slučaju. Sve prijave takve vrste prosljeđuju se Republičkoj ekološkoj inspekciji u Doboju.

U svom komentaru Pijetlović je zamolio zainteresovane da se jave ukoliko žele da dobiju snimak, a naročito odbornici Dimitrić koja je pokrenula ovo pitanje. 

Odbornica Dimitrić rekla je da se radi o objektu njenog oca i da to doživljava kao vid zastrašivanja, te se u objektu koriste ugalj i drvo. Ustvrdila je da zbog njenih diskusija inspekcija redovno posjećuje preduzeće, kao i da će objekat rado prijeći na gijanje putem toplane kada to bude moguće.

Načelnik Tadić kategorički je odbio tvrdnju odbornice Dimitrić, te da se u slučaju na koji aludira radilo o redovnoj kontroli. Nije bilo i neće biti nijedan takav slučaj, kazao je Tadić, jer to nije način na koji ova administracija radi.

Načelnik opštine Milorad Simić rekao je da se ne može poštovanje propisa vezivati za postojanje ili nepostojanje toplane.

Predsjednik kluba SDS-a Branko Katanić pitao je da li se planira širenje vodovodne mreže na južnom dijelu opštine, te dokle se došlo sa inicijativom za vodovod u Bosanskim Lužanima, za koji su mještani uplatili prve rate.

Kada je u pitanju vodovod, načelnik opštine Milorad Simić naglasio je da se „navodnjavanje“ južnog dijela opštine ozbiljan plan, a prema tom planu vodu bi trebali dobiti Cerani, Osinja, Pojezna, Crnča, Malica i drugi dijelovi okolnih naselja. Trenutno struka radi svobuhvatan elaborat o tome na koji način to može biti izvedeno. Radi se o oko 500 korisnika, ukupna vrijednost projekta je oko 15 miliona maraka, a finansiraće se iz budžeta opštine i uz učešće zainteresovanih, pored apliciranja kod međunarodnih institucija. Jedan od mogućih izvora finansiranja je kreditno zaduženje. Obavlja se i popisivanje zainteresovanih, u Donjim Ceranima je taj posao završen, a paralelno se istražuje jedan izvor vode u Dažnici. Domaćini i opština u ovakvim projektima učestvuju sa po polovinom iznosa, što je trošak od oko 1.500 KM za domaćinstva, koja su istovremeno oslobođena troškova plaćanja vodovodnog priključka u iznosu od oko 1.000 maraka. Do sada je vodu dobilo 500 domaćinstava.

U Bosanskim Lužanima postoji dobar građevinski odbor, ali nakon 64 popisana zainteresovana za ovaj projekat uskoro je njih 30 odustalo, vjerovatno zbog političkih instrukcija. Nastavićemo realizaciju projekta prema Bosanskim Lužanima i Žeravcu, već 4-5 sastanaka je održano i na zadnjem je sastavljen ozbiljan tim kojem je ruka pružena i oni ubrzano prikupljaju sredstva. Sve informacije zainteresovani mogu dobiti i od građevinskog odbora. Od Ministarstva za ljudska prava FBiH očekujemo podršku u izgradnji vodovoda u Turskim Lužanima i nadamo se da ćemo to realizovati ove godine.  

Odbornik Pero Đurić (SDS) upitao je da li postoji mogućnosti da i opština Derventa dobije dio pomoći koju izdvaja Srbija i uloži u podršku mladim bračnim parovima. 

Načelnik Simić da nije planirano da se na taj način obezbjeđuje finansijska podrška.

Odbornik Božidar Savović (SDS) postavio je pitanje Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove u vezi ekonomskih efekata naplate parkinga u centru grada i da li je to negativno uticalo na poslovanje subjekata u zoni naplate?

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalno Jefimija Šerbić istakla je da su parkinzi uređeniji, zbog čega je i uvedena naplata, ali i da ima dosta slučajeva neregularnog parkiranja, što će se riješiti angažovanjem potrebnog broja komunalnih policajaca ili na drugi način. O ostalim efektima odgovor će pružiti u pisanoj formi, istakla je Šerbićeva.  

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

1 komentar

 1. Poštovani,

  Na koju adresu se mogu obratiti po sledećem:

  Prilikom prošlogodišnje promjene kućnih brojeva u nekim ulicama u Derventi, koja je urađena na inicijativu opštine Derventa, dodijeljeni su novi kućni brojevi, za što je izdano rješenje opštine Derventa.
  Sada, ako hoćete da izvadice potvrdu prebivališta (tzv.CIPS), nije dovoljno samo rješenje opštine Derventa o promjeni kućnog broja, nego pored toga treba da donesete i sledeće dokumente: Posjedovni list, Saglasnost vlasnika nekretnine da se ukućani prijave na kućnu adresu sa novim brojem ovjerenu od strane matičara ili notara (navedena saglasnost je potrebna za svakog člana domaćinstva posebno,) i Rodni list za svakog maloljetnog člana domaćinstva.
  Obzriom da Posjedovni list košta 15 KM, ovjera saglasnosti kod matičara iznosi 2 KM (administrativna taksa) po jednom članu-jednoj saglasnosti, Rodni list 5 KM.
  Znači,npr., za prosječnu četveročlanu porodicu košta cca 33 KM (15 + 8 + 10 = 33 KM)

  Molim Vas da mi pomognete na koju adresu se obratiti po sledećim pitanjima:
  – Obzirom da promjena adrese (zbog promjene kućnog broja) nije izvršena na inicijativu mene kao građanina, niti mojih ukućana, a koji na istoj adresi živimo preko 30 godina, ZAŠTO moramo da plaćamo gore navedene iznose?
  – Obzrom da je promjena adrese (usled promjene kućnog broja) izvršena na inicijativu opštine Derventa, zašto za dobijanje nove potvrde o prebivalištu (CIPS-a) nije dovoljno samo rješenje opštine Derventa? Naprotiv, svaki punoljetni član mora doći lično, sa svim gore navedenim dokumentima, a jedan od roditelja mora donijeti rodne listove za sve maloljetne ukućane, a sve u cilju da se svi zajedno ponovo prijave na adresu u kući ili stanu u kojoj žive već godinama i u kojoj nastavljaju i dalje da žive.

  Napomena: Npr., kada Elektro preduzeće mijenja sat za struju, to je njihov trošak,ili
  kada “Komunalac” mijenja vodomjer, to je njihov trošak i mene kao građanina ili
  moje ukućane to ne zanima.
  Imajući u vidu da bez potvrde prebivališta (CIPS-a) ne možete izvaditi apsolutno nijedan dokument niti obaviti bilo kakvu radnju u institucijama Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, ovaj gore navedeni problem, sami sračunajte koliko će republička i opštinska administracija inkasirati na ovaj krajnje nepošten i nekorektan način.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here