Vijesti Politika Na “aktuelnom času” o posjeti Poljskoj, zapošljavanju na naplati parkinga, video-nadzoru…

Na “aktuelnom času” o posjeti Poljskoj, zapošljavanju na naplati parkinga, video-nadzoru…

0

Osim brojnih diskusija koje su se mogle čuti na 7. sjednici Skupštine opštine, interesantan je bio i aktuelni čas.

Najaktivniji su, po običaju, bili odbornici PDP-a, pa je tako Mirko Petrić od načelnika opštine Milorada Simića zatražio da članove Skupštine upozna sa nedavnom posjetom delegacije opštine Derventa poljskom okrugu Volomin, dok je Sanja Dimitrić postavila pitanje da li će i kada biti raspisan konkurs za radnike na naplati parkinga. Drago Nagradić je upitao da li kod objavljvanja određenih materijala administrativnih organa treba da stoji grb opštine, navodeći da to nije bio slučaj kod uskršnje čestitke Komisije za vjerska pitanja objavljenje u Derventskom listu, dok su druge čestitke sadržavale grb.

Načelnik opštine Milorad Simić rekao je da ne vidi posebnu potrebu obrazlaganja posjete Poljskoj, s obzirom da se radi o aktivnostima koji se nalaze u redovnom opisu posla. Bio je to, kako je naveo, rutinski put kojim je uzvraćena prošlogodišnja posjeta delegacije okruga Volomin našem gradu. Simić je istakao da su troškovi puta i smještaja bili minimalni, bez dnevnica, a da su detalji posjete bili popraćeni u medijima, te da će se efekti posjete tek vidjeti.

Odgovarajući na pitanje u vezi parkinga, Simić je rekao da je Derventa među posljednjim opštinama koja je uvela naplatu parkinga i da je praksa da se na ta mjesta zapošljavaju osobe sa invaliditetom, što je i ovdje bio slučaj. Prijedlog je došao od različitih povezanih udruženja, a posebna komisija je odabrala trojicu sa kojim je sklopljen ugovor na 60 dana. Istakao je da će se tek odlučiti ko će o toj oblasti preuzeti brigu. Osvrnuo se na povučenu tačku o poskupljenju komunalija, upitavši šta je sa unutrašnjim rezervama „Komunalca“ i dodavši da prvi put Skupština, a ne načelnik određuje cijenu, te da je bilo potrebno da svi klubovi odbornika budu upoznati sa detaljnim obrazloženjem prijedloga poskupljenja, možda čak i kroz tematsku sjednicu.

Mirko Petrić je istakao da bi bila dobra praksa, poput one u drugim institucijama, da se na kraju službenih putovanja dostavi povratna informacija, mimo finansijske kontrole troškova.

Odbornik Tomaš Slavko (SNSD) je upitao koji će projekat finansiran od Agencije za bezbijednost saobraćaja realizovati na području naše opštine.

Odbornik Predrag Lazarević (NDP) upitao je da li se razmišlja o uvođenju video-nadzora na području grada.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalnu oblast Goran Jevtić je pojasnio da je opština učestvovala na javnom konkursu Agencije sa projektom izgradnje specifičnog „ležećeg policajca“, izdignutog iznad kolovoza i dužine čitavog automobila, koji će biti ujedno i pješački prelaz. Taj „ležeći policajac“ izraditi kod OŠ „19. april“, a postoji mogućnost da će ostati dovoljno sredstava za još jedan.

U vezi video-nadzora, Jevtić je dodao da u budžetu stavka za tu namjenu ne postoji, opštinskim sredstvima nije planirano, a nije upoznat da li će to biti u sklopu nekih republičkih akcija, te da je tako nešto, naročito na raskrsnicama, potrebno.

B. N. – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here