Vijesti Društvo Na redu egzotična destinacija: Pustolov Marko Lazarević priprema novu veliku avanturu

Na redu egzotična destinacija: Pustolov Marko Lazarević priprema novu veliku avanturu

0

Naš sugrađanin Marko Lazarević osvjedočeni je ljubitelj zdravog života i prirode, a uskoro će se otisnuti na novu pustolovinu.

Naime, nakon planinskog ultra-maratona na Kozari iz 2017. godine, u okviru kojeg je prešao 76 kilometara, prošle godine je osvojio najviši vrh italijanskih Dolomita Marmoladu visok 3343 mnv, dok ga za manje od mjesec dana očekuje put u Maroko i osvajanje najvišeg vrha sjeverne Afrike.

Ipak, fizički najzahtjevniji podvig do sada Marko je imao prošle godine kada je 17 dana u niz planinario i tako testirao svoje granice.

Ja sam zapravo planirao da ove godine idem na Mon Blan, međutim početkom januara je došlo do promijene kada sam saznao da Planinarski savez Republike Srpske organizuje u oktobru ekspediciju na Veliki Atlas i njegov najviši vrh Tubkal 4167 mnv, pa sam se ipak prijavio za Maroko. Nekako mi je Afrika ujedno i prilika da se upoznam sa potpuno novom kulturom, pa mi je djelovala mnogo privlačnije od Evrope i Francuske u kojoj sam već bio, kaže mladi avanturista.

I za njega Maroko predstavlja veliku nepoznanicu, ali i izazov kojem se raduje.

Iskreno, ne znam u šta se upuštam, odlazim na kontinent koji ne poznajem, bez nekih velikih očekivanja. Vjerujem da ćemo se svi popeti na Veliki Atlas i da će nam boravak u Maroku biti nezaboravna avantura, a ostalo neka bude kako treba biti. Mislim da će najveći izazov biti pustinjska klima jer se Veliki Atlas nalazi u Saharskom pojasu i rijeđi vazduh na većim visinama, jer preko 2.500 mnv se javlja opasnost od dobijanja visinske bolesti koja zna biti prilično nezgodna, ističe Lazarević.

Za ovu egzibiciju se pripremao uglavnom u Derventi, sa povremenim odlascima na planine, poput prošlomjesečnog boravka na Magliću i Durmitoru.

Ipak najviše se pripremam po lokalnim brdima u Agićima, Miškovcima i Trstencima. Kada nemam mnogo vremena na raspolaganju onda se pripremam i u svom ulazu tako što se penjem uz stepenice i to je prilično dobar način za fizičku pripremu jer se za malo vremena uradi mnogo posla. Potrudiću se da do odlaska u Maroko izvedem još jedan uspon na neki od vrhova u BiH preko 2000 mnv, međutim i ako ne odem, vjerujem da ću biti u adekvatnoj formi za ekspediciju koja me očekuje. Čak sam i kilažu povećao za nekih 3-4 kilograma jer ću tamo sasvim sigurno smršati par kila, oprezan je Lazarević.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here