Vijesti Kultura i obrazovanje Nataša Perić: Glumom ne prestajem da se igram

Nataša Perić: Glumom ne prestajem da se igram

0

Iako je vrlo brzo, već polaskom u srednju školu napustila Crnču i rodnu Derventu, mlada glumica Nataša Perić i dalje rado posjećuje svoj rodni grad kad god ima slobodnog vremena.

12399085_10201118654483922_818583258_n

Želju za glumom otkrila je negdje između niza drugih stvari koje su je privlačile, poput pjevanja, plesa, pisanja, krojenja i učenja raznih stvari… Potom je veoma zanimljiva postala hemija, eksperimenti, laboratorije, sve dok se nije pojavila dramska sekcija, zasjenivši sve ostale igre. Bila je to ljubav na prvi pogled, koja se zadržala sve do danas.

Tako je Nataša, zaobilaznim putem, preko Medicinske škole, došla na banjalučku Akademiju dramskih umjetnosti 2008. godine, u klasu profesora Željka Mitrovića. Period je to koji će joj ostati, kako kaže, u prelijepom sjećanju, jer je do tančina upoznala deset kolega i velikih prijatelja, a kroz njih i sebe. Ipak, najvažnije je da je otkrila čime želi da se „igra“.

– Iako nije bilo lako proći kroz sve prepreke koje te sačekaju tokom tih godina studiranja, volja i želja te održe. Tu su bili svi predmeti koji su me interesovali: scenski pokret, govor, tehnika glasa, akrobatika, igre, istorije pozorišta i filma, lutkarstvo, borbe… i naravno gluma! Tu mogu i moram uvijek da se igram, napokon!, opisuje svoje impresije na početku.

10634340_10201118654123913_2061219413_n

Vremenom su došle i prve uloge, potpuno različite; od predstava za djecu, preko komedija, tragedija, drama i monodrama (poput autorske „Retrospektive“), pa sve do uloge Milice u studentskom filmu „Poslednji pogled“, premijerno prikazanom na ovogodišnjem Sarajevo film festival. Igrala je u predstavama rađenim po djelima velikih pisaca poput Pitera Handkea, Petra Kočića, Branka Ćopića, Branislava Nušića, Dušana Kovačevića i mnogih drugih.

– U svakom procesu stvaranja nove predstave, novog lika, mnogo naučiš, bio to lakši ili teži proces rada. Dobar glumac mora da posjeduje sposobnosti kojima može da razumije i interpretira iskustvo drugih, čak i ono koje ne odgovara njegovoj ličnosti ili sopstvenom iskustvu, kako bi vjerodostojno predstavio život lika kojeg igra. Mora da ima empatiju, odnosno emocionalni odgovor na tuđu emocionalnu reakciju, sposobnost da osjeća tuđe emocije. Mora imati moć i nad svojim emocijama, da ih bude svjestan, ali i da stvara, koristi i kontroliše emocije nezavisno od toga kako su aktivirane, pojašnjava Nataša šta čini dobrog glumca. Dodaje da nikad nije imala idole u ustaljenom smislu, ali jako cijeni legendarne umjetnike poput Zorana Radmilovića, Pavla Vujisića, Dragana Nikolića, Mire Banjac…

12431249_10201118653683902_559098031_n

Vremenom su došle nagrade i priznanja. Poslijednja takva je nagrada za najboljeg mladog glumca na 32. Susretima pozorišta BiH u Brčkom. Radilo se o predstavi „Urnebesna tragedija“, nastaloj po djelu Dušana Kovačevića i u režiji Milice Kralj, koja na komičan način govori o raspadu jedne porodice, a kroz nju i rasulu čitavog društva. Kuriozitet je da je nagradu dobila za igranje – dječaka!

– Ulogu Nevena zaista nisam očekivala. Otišla sam na „kasting“ misleći da će izabrati, ipak, muškarca. Bila sam veoma srećna kad sam prošla, a onda me je stigao strah, kada sam shvatila sa čim se trebam uhvatiti u koštac i kakav sam glumčki zadatak dobila. On je sve vrijeme na sceni i posmatra sve što se dešava. Dvanaestogodišnji Neven je žrtva sopstvene porodice. Proces rada na predstavi sa Milicom Kralj je bio isuviše blažen, moj strah je morao pobjeći. I eto, napokon, prilika da budem dijete i da se igram kao dijete sa dodatkom izazova da budem dječak! Kad ti neko kaže da je prepoznao tvoju posvećenost, naravno da si srećan i ponosan, zadovoljna je ostvarenim priznanjem Perićeva.

Najveća prednost koju ima glumac jeste sloboda koju osjeća, stalno učenje i maštarija, dok je mana to što se nije lako igrati sa emocijama, ne postoji radno vrijeme, a treba stići biti i majka i supruga. Ipak, u svemu ima podršku porodice i prijatelja, sina Nikole Kolje koji joj je vječna inspiracija, a dosta pomaže i to što njena jača polovina zna da kuva.

Trenutno igra u Narodnom pozorištu Republike Srpske i banjalučkom Gradskom pozorištu „Jazavac“, gdje priprema novu predstavu. Mladim glumcima poručuje da je pored dara neophodno i puno rada.

B. N. – Derventa Cafe

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here