Vijesti Politika “Njegujemo rad i toleranciju”: Simić upoznao delegaciju Američke ambasade sa političko-ekonomskim kretanjima...

“Njegujemo rad i toleranciju”: Simić upoznao delegaciju Američke ambasade sa političko-ekonomskim kretanjima u Derventi

0

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić razgovarao je danas sa delegacijom Kancelarije američke ambasade u Banjaluci, predvođenu zamjenikom direktora ove ustanove gospođom Satn Meger (Sutton Meagher).

Načelnik Simić je uvažene goste upoznao sa privredno-ekonomskom situacijom u opštini, ali i sa političkim i drugim pitanjima od značaja za lokalnu zajednicu. Istakao je da na području Dervente posluje 15 austrijskih firmi, 12 italijanskih i četiri njemačke, a na pomolu je otvaranje još četiri inostrana preduzeća.

Upoznati su da se u Derventi dešavaju neki pozitivni pomaci, naročito kada je u pitanju privredno okruženje, pa je goste zanimalo kako je do toga došlo. Ključno je bilo da smo, uz normalnu administraciju i vođenje politike, iskoristili povoljan geo-politički položaj. Naravno, imamo još dosta posla, ali već sada iz okruženja nam dolazi jedan broj mladih ljudi da ovdje rade i mi ćemo nastojati provesti određene mjere, poput kredita za stanogradnju, da privučemo mlade bračne parove, jer u Derventi nedostaje stanvništva. Mi njegujemo rad i nijedan investitor se iz Dervente nije vratio nezadovoljan, rekao je Simić, dodajući da su strani investitori prepoznali transparentnost i odsustvo korupcije u administraciji koju predvodi.

On je istakao i da, zahvaljujući stabilnom budžetu, lokalna zajednica svake godine izdvoji između million i dva maraka za infrastrukturne projekte u selu i gradu, a to se naročito u zadnje vrijeme odnosi na izgradnju vodovoda. Podsjetio je na izgrađene vodovode “Leksija” i “Plehan”, te najavio da će gradska voda uskoro poteći u Velikoj Sočanici, a potom i kroz neka povratnička naselja, kao i da će voda sa Tetime biti dovedena na Lipe i dalje do Kalenderovaca, Bišnje, Osojaca, Donjeg Detlaka i slično.

Bila je ovo prilika i da se opština Derventa zahvali za vrijednu donaciju od 600.000 dolara koju je Evropska komanda američke vojske uložila u SŠC “Mihajlo Pupin”.

Goste je zanimalo i na koji način lokalna zajednica se odnosi sa religijskim organizacijama, pa je zaključeno da suživot i tolerancija znače mnogo više nego svi ekonomski indikatori.

Nama je često potvrđeno da se u Derventi u tom smislu normalno živi, a nažalost danas je to pravi luksuz, jer često trivijalnosti dođu u prvi plan, istakao je Simić, dodajući da je goste upoznao i sa Velikogospojinskom tradicijom i ovogodišnjim pratećim programom.

Takođe, razgovaralo se i o raspodjeli sredstava prikupljenih PDV-om, pri čemu je Simić izrazio nezadovoljstvo kriterijumima, naglašavajući da se novac mora vraćati tamo gdje je stvoren, a ne dijeliti prema broju stanovnika i površini opštine, što će se morati mijenjati.

B. Nikolić – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here