Vijesti Politika OIK Derventa: Uspješno organizovani i provedeni Opšti izbori 2018

OIK Derventa: Uspješno organizovani i provedeni Opšti izbori 2018

0

Opštinska izborna komisija (OIK) je na svojoj 67. sjednici, održanoj proteklog četvrtka, usvojila Izvještaj o radu u 2018. godini.

Komisija je u protekloj godini obavila sve zadatke i aktivnosti u utvrđenim rokovima koji su se odnosili na organizaciju i provođenje Opštih izbora na području opštine.

U 2018. godini OIK je održao ukupno 26 sjednica i donijela 29 odluka, 6 planova,1 pravilnik, 2 rješenja i 12 zaključaka. OIK je, u skladu sa Uputstvom o načinu rada i izvještavanja izborne komisije osnovne izborne jedinice u BiH, Centralnoj izbornoj komisiji dostavljalo mjesečne izvještaje o radu i u toku izbornog perioda dostavljeno je pet mjesečnih izvještaja za jun, jul, avgust, septembar i oktobar, saopšteno je iz OIK-a.

OIK je redovno nadgledao rad Centra za birački spisak opštine Derventa, te davao neophodna uputstva i objašnjenja. Centar je redovno informisao OIK o svom radu i aktivnostima, tako da je i Centralnoj izbornoj komisiji dostavio 51 sedmični izvještaj.

U okviru svojih aktivnosti vezanih za sprovođenje Opštih izbora 2018. godine OIK je u zakonom utvrđenom roku odredila biračka mjesta i njihove lokacije i o tome blagovremeno informisala birače putem sredstava informisanja i zvanične internet stranice opštine, kažu u OIK-u.

Takođe je, u zakonskom propisanom roku, imenovao biračke odbore i proveo njihovu obuku u skladu sa Planom i Programom obuke predsjednika i članova biračkih odbora i njihovih zamjenika. Prije obavezne obuke i testiranja razriješila je izvjestan broj predsjednika i članova biračkih odbora, na lični zahtjev, a nakon testiranja i onih članova koji se zbog poslovnih ili privatnih obaveza, nisu odazvali testiranju, kao i onih koji su odustajali zbog toga što neće biti angažovani na dan izbora ili zbog malih naknada za eventualno angažovanje.

OIK je putem medija redovno informisala birače o svim aktivnostima neophodnim za provođenje izbora. U propisanom roku je objedinila rezultate sa biračkih mjesta i te rezultate unijela u JIIS. Predsjednik OIK-a je originalne obrasce sa biračkih mjesta u roku lično dostavio CIK-u.

U Opšinskoj izbornoj komisiji ističu da su tokom cijelog izbornog perioda imali potrebnu podršku Centralne izborne komisije, ali bi za naredne izbore trebalo organizovati efikasnije i omogućiti brže dobijanje naredbe CIK-a za otvaranje vreća i ponovno brojanje glasačkih listića u svrhu pravilnog objedinjavanja rezultata izbora na biračkim mjestima na kojima birački odbor nije pravilno izvršio brojanje glasačkih listića, kako bi se blagovremeno mogli unijeti podaci u JIIS aplikaciju i time izbjeći negodovanje političkih partija i kandidata.

Opštinska izborna komisija Derventa je tokom 2018. godine imala potpunu materijalno-tehničku podršku Načelnika opštine i Skupštine opštine Derventa, a nabavljen je i novi računar za potrebe komisije.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here