Vijesti Politika Opštine će morati opravdati svaku KM

Opštine će morati opravdati svaku KM

0

Opštine u RS koje su dobile novac za sanaciju štete od junskih poplava moraće Vladi RS opravdati gdje su ta sredstva potrošena, potvrđeno je u Ministarstvu finansija RS.

Opstine ce morati opravdati svaku KM

U tom ministarstvu uvjeravaju da Vlada RS, koja je u ovu svrhu izdvojila 20 miliona KM, ima mehanizme koje će upotrijebiti ukoliko posumnja u zloupotrebe novca.

“Nakon što dobijemo izvještaje o potrošenom novcu, Vlada RS će moći da ocijeni da li je upotreba novca bila kvalitetna ili nekvalitetna”, pojasnila je Radmila Mihić, pomoćnik ministra finansija RS.

Prema njenim riječima, lokalne zajednice u RS još nisu ni počele sa dostavljanjem ovih izvještaja.

“Očekujemo da oni budu dostavljeni po završetku implementacije utroška odgovarajućih sredstava i Vlada RS će vrlo skoro analizirati u kojoj fazi su te upotrebe, a moguće je i zatražiti izvještaje”, najavila je Mihićeva.

U pojedinim opštinama  negoduju zbog načina trošenja ovog novca. Sredoje Božić, suvlasnik preduzeća “Granit” iz Čelinca, kaže da je procijenjeno da na ime pretrpljenih šteta u junskim poplavama toj firmi treba da bude uplaćeno 350.000 KM, ali da isplata nije ni započeta.

“Nismo dobili ništa, a znam da Vlada RS vodi računa o svom narodu, ali ne i čelnici opštine Čelinac. Vlada RS je radila odlično svoj zadatak. Međutim, ne znam gdje je opština potrošila novac. Moralno bi bilo da odgovorni podnesu ostavke”, rekao je Božić.

U opštini Čelinac, ipak, kažu da su sredstva za ovu namjenu, u iznosu od 1,4 miliona KM, potrošena jednoglasnom odlukom Skupštine.

“Odjeljenje za finansije naše opštine svaki mjesec šalje izvještaje Ministarstvu finansija RS, a konačni izvještaj za 2010. godinu poslaćemo po završetku budžetske godine. Postupio sam po odluci Skupštine opštine, koja je jednoglasno usvojena i ne osjećam odgovornost o kojoj privatnici govore, jer sam direktno odgovoran odbornicima u lokalnoj Skupštini”, rekao je Momčilo Zeljković, načelnik opštine Čelinac.

Predrag Jović, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu u opštini Bijeljina, potvrdio je da će, na zahtjev Vlade RS, poslati izvještaj o utrošenim sredstvima predviđenim za sanaciju štete od poplava.

Milorad Simić, načelnik opštine Derventa, kaže da će novac u iznosu od milion i 600.000 maraka, koliko je ta opština dobila za sanaciju štete od poplava, biti utrošen u skladu sa skupštinskom odlukom. On je dodao da je opština Derventa spremna da na zahtjev Vlade RS podnese izvještaj o trošenju tog novca.

Nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here