Vijesti Društvo Prigodnom izložbom i pjesmom obilježili Dan oslobođenja Dervente u Drugom svjetskom ratu...

Prigodnom izložbom i pjesmom obilježili Dan oslobođenja Dervente u Drugom svjetskom ratu – FOTO

0

U susret 19. aprilu – Danu oslobođenja Dervente u Drugom svjetskom ratu – IMIC “Zajedno” i Udruženje Josip Broz Tito organizovali su večeras izložbu fotografija, te prigodan kulturno umjetnički program.

Izložbom „Nosili su zastave slobode“ koja je obuhvatila više od 500 fotografija i dokumenata o antifašističkom djelovanju na ovom područiju prikazan je dio doprinosa koji je derventski kraj dao u NOB i borbi protiv fašizma.

Na ovaj način ispunjavamo i dio naše obaveze prema onima koji su najviše dali da bi mi danas bili i sretniji i bolji, mada se danas čovjek često upita ko je zapravo pobijedio. Mi mislimo da su to antifašisti i zato ova izložba treba da opomene sve one koji žele da podjele ljude da jedino u zajedništvu svih naroda može da bude života. Ovo je obaveza barem nas, koji smo djeca partizana, istakao je Fadil Pelesić, predsjednik Udruženja Josip Broz Tito, dodajući da je ovo dio kolekcije koja broji više od 3000 dokumenata.

Dio manifestacije posvećene revolucionarnoj borbi bila je i veče poezije “Ne dam vam oca partizana” u okviru koje je Fadil Pelesić recitovao pjesme Izeta Sarajlića, Branka Ćopića, Slavka Vukosavljevića i Dervenćanina Maje Danilovića.

Mi poštujemo tekovine NOB-a i sve žrtve koje su pale za slobodu u kojoj uživamo i ne smijemo ih zaboraviti, naglasila je predsjednica Internacionalni multireligijskog i multikulturalnog centra „Zajedno“ Jasmina Radanović.

Ovom prilikom hor mozaik izveo je numere “Ciao bella”, “Internacionalu”, “Odu radosti” i “Zemljo moja”, u pratnji Marije Nović, Nemanje Nikolića i Damjana Teofilovića, a pod dirigentskom palicom Nade Vukićević Tolić.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here