Vijesti Društvo Prijateljstvo koje traje 20 godina: Svečano otvorena ulica nazvana po bratskom gradu...

Prijateljstvo koje traje 20 godina: Svečano otvorena ulica nazvana po bratskom gradu Pinerolu – FOTO

0

Presijecanjem vrpce i otkrivanjem table sa imenom Ulice grada Pinerola, Derventa se i simbolično odužila italijanskom gradiću sa kojim već duže od decenije njeguje bratske odnose. Sve je započelo još daleke 1997. godine kada su članovi tamošnjeg udruženja „Arkobaleno“ na čelu sa Silvanom Ferom u tada porušenu Derventu donijeli prvu humanitarnu pomoć.

Od 2005. godine ova dva grada su i zvanično pobratimljena, deceniju kasnije sporazum Pinerola i Dervente je i verifikovan na Svečanoj sjednici Skupštine opštine Derventa, dok je humanitarac Silvano Fera (Silvano Fera) ponio titulu počasnog građanina naše opštine.

Upravo su načelnik opštine Milorad Simić i Fero otkrili tablu sa imenom nove ulice, dok je sa delegatom Skupštine Pinerola Marijusom Lupaskuom (Marius Lupascu) Simić svečano presjekao vrpcu.

U ovom svečanom trenutku ne mogu da ne spomenem bivšeg načelnika Pinerola gospodina Barbera, a čiji je sin Luka danas sa nama, koji je još 2001. godine pokrenuo bratimljenje koje ćemo ostaviti u nasljedstvo našim pokoljenjima. Hvala svim našim prijateljima koji su proputovali 1.300 kilometara, zbog kojih se i u Italiji osjećam kao kod kuće. Obilježili smo godine bratimljenja, tokom kojih smo uradili puno lijepih stvari, prevazilazili granice država i naše različitosti, postali dio Evrope, istakao je Simić u svom emotivnom govoru.

Delegat Skupštine opštine Pinerolo zadužen za bratimljenje Marijus Lupasku izrazio je zadovoljstvo jer predstavlja svoj grad u ovakvoj svečanoj prilici.

Posebno mi je drago jer se bratimi grad u kojem živim i jedan grad sa istoka, odakle i ja dolazim. Porijeklom sam Rumun, ali 17 godina živim u Pinerolu, a iako sam samo jednu godinu član Skupštine, vidio sam da nikakve granice ne mogu da nas razdvoje jer smo jako povezani, istakao je Lopasku.

Ceremoniju je uveličao i nastup Srpskog kulturnog društva „Derventa“ i njihove ženske pjevačke grupe, a pored brojnih predstavnika društveno-političkog miljea naše opštine, svečanosti je prisustvovala i brojna delegacija grada Pinerola predvođena članovima Skupštine italijanskog grada Marijusom Lopaskuom i Lukom Barberom (Luca Barbero), a koju su činili i članovi grupe “Arkobaleno” i naša ambasadorka u Pinerolu Jovanka Adžić.

Prije svečanog otvaranja ulice Simić je za brojnu italijansku delegaciju upriličio prijem, dok će večeras od 19 časova u Centru za kulturu biti upriličena promocija knjige “Putovanje jedne duge”, autora Silvana Fera, počasnog građanina Dervente.

Fotografije današnje ceremonije pogledajte OVDJE, a kako su protekli radovi na ovoj ulici koja se nalazi na Gakovcu pogledajte OVDJE.

B. Nikolić – Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here