Vijesti Privreda PZ “Agroposavina farm”: Start paketi za 320 proizvođača voća i povrća

PZ “Agroposavina farm”: Start paketi za 320 proizvođača voća i povrća

0

Poljoprivredna zadruga “Agrposavina farm” Derventa potpisala je sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske – Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata (APCU) Ugovor o zajedničkom finansiranju poslovnog plana „Unapređenje proizvodnje voća i povrća na području Dervente i susjednih opština“ po procedurama IFAD projekta.

Putem ovog poslovnog plana za period od 2020-2024. godine, čija se vrijednost procjenjuje oko 2 miliona KM, zadruga planira da uključi oko 320 proizvođača voća i povrća sa područja opštine Derventa i susjednih opština koji će u jednoj od planiranih godina biti podstaknuti subvencionisanjem start paketa od strane projekta i lokalnih zajednica.

S tim u vezi, planirana je distribucija start paketa za proizvodnju krastavca kornišona i paprike na otvorenom prostoru minimalne površine od 0,5 dunuma i bijelog luka minimalne površine od 1 dunuma, paradajza, paprike i krastavca salatara u zatvorenom prostoru – plastenicima površine od 100 kvadrata, šljive površine od 1 i 2 dunuma, te nabavke plastenika sa opremom i sistemom za navodnjavanje površine od 100 kvadrata, kažu u “Agroposavini“.

Pored organizacije kooperativne proizvodnje voća i povrća kroz distribuciju start paketa prema siromašnom ruralnom stanovništvu, zadruga će u kontinuitetu pružati druge usluge, kao što su otkup i plasman proizvoda i savjetovanje proizvođača putem obuka i pružanja stručne-savjetodavne podrške u toku proizvodnje.

Plasman krastavca kornišona i paprika merinos realizovaće se na ino tržište u okviru međuzadružne saradnje sa ZZ „Gračanka“ iz Gračanice, a ostali proizvodi plasiraće se na lokalno tržište s tendecijom plasmana na ino tržište.

– Osim prodaje svježih proizvoda, zadruga planira da od treće godine realizacije projekta jedan dio proizvoda usmjeri u vlastitu preradu stvaranjem konkurentnih proizvoda sa dodatnom vrijednošću kroz uspostavljanje linije slatkog i kiselog programa voća i povrća, linije za sušenje i pakovanje proizvoda, kako proizvoda od voća i povrća tako i drugih proizvoda sa gazdinstava zadugara i kooperanata, naglašavaju u “Agroposavini“.

Dugoročni cilj zadruge je povećanje broja zadrugara i kooperantske mreže, a time i proizvodnje i njenog jačanja na tržištu, da postane istinski lider i generator razvoja u ruralnim područjima opštine Derventa i šire regije, na način da bude kreator kvalitetne međuzadružne saradnje i poslovne saradnje sa drugim organizacijama i institucijama u oblasti poljoprivrede, poslovnim partnerima i donatorima, da obezbijedi prihode nezaposlenim porodicama i pri tome dovede do smanjenja siromaštva i ostanka mladih na selu.

– Zadruga je u toku ove poslovne godine već ostvarila saradnju sa proizvođačima sa područja lokalnih zajednica Derventa i Brod, distribuirala start pakete i zasnovala ugovorenu proizvodnju krastavca kornišona i paprike merinos za ino tržište, plasteničku proizvodnju paprike i paradajza za domaće tržište, te pokrenula procedure za nabavku plastenika, dok je u jesenjoj sezoni planirano zasnivanje proizvodnje ozimog bijelog luka i zasada šljive, rezimiraju u “Agroposavini“.

Iz zadruge ističu dobru i kontinuiranu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata (APCU), Resorom za pružanje stručnih usluga, lokalnom zajednicom iz Dervente, a od ove godine i lokalnom zajednicom iz Broda i Klasterom dobojske regije Poljoklast, zahvaljući čemu je i došlo do realizacije ovog projekta.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here