Vijesti Kultura i obrazovanje SŠC “Mihajlo Pupin”: Zanimanje električar učenicima donosi stipendiju i znanje potrebno za...

SŠC “Mihajlo Pupin”: Zanimanje električar učenicima donosi stipendiju i znanje potrebno za tražen posao

0

U okviru obrazovnog profila električar-elektroinstalater u SŠC “Mihajlo Pupin” će se u predstojećoj školskoj godini moći upisati 12 učenika. Radi se o zanimanju koje je deficitarno u Republici Srpskoj i svi učenici koji ga upišu imaju besplatan prevoz od kuće do škole i stipendiju od 100 KM mjesečno.

Nastavni plan i program učenicima omogućava sticanje praktičnih i teorijskih znanja i vještina koje će učenike osposobiti da nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja samostalno obavljaju poslove i radne zadatke u zanimanju električar-elektroinstalater.

Električari-elektroinstalateri ugrađuju električne instalacije i postavljaju uređaje električne rasvjete. Rade i na obilježavanju instalacija, postavljanju cijevi i vodova, ugradnji razvodnih ormara, priključnih elemenata, električnih uređaja i elektroopreme. Električar popravlja instalacije i sve vrste električnih uređaja, kao što su svjetla, osigurači, električne mašine, provjerava rad instalacija, uklanja kvarove, ističu u SŠC „Mihajlo Pupin“.

Važan dio posla elektroinstalatera odnosi se na preventivno održavanje električne opreme, a samostalno zamjenjuju dijelove poput sklopki, elektičnih provodnika i električnih komponenti. Električar-elektroinstalater mora dobro poznavati struju i znati da rukuje sa njom kako bi svoj posao obavljao na bezbjedan način. Posao može obavljati unutar objekata ili vani, a povremeno ovaj posao zahtijeva i rad na visinama.

Ukoliko se stekne pravo znanje i iskustvo biti električar može biti isplativ posao, bilo kao samsotalni privrednik ili u okviru preduzeća.

Tokom školovanja učenici imaju praktičnu nastavu koja se izvodi u stručno opremljenom kabinetu elektro-energetike u našoj školi. Nastava opštih i stručnih predmeta se odvija u specijalizovanim učionicama, kabinetima i laboratoriji, a naša škola raspolaže sa sopstvenom fiskulturnom salom i bibliotekom u okviru koje posjedujemo zavidan broj knjiga. U biblioteci imamo lijepo opremljenu čitaonicu gdje učenici mogu posjećivati različite događaje iz sfere kulturnog života naše ustanove, ističu u SŠC „Mihajli Pupin“.
Uz stalnu pažnju naših profesora učenici su sposobni da izvode vježbe na električnim uređajima, mašinama ili instalacijama.

Pored redovnih nastavnih aktivnosti učenicima je na raspolaganju niz vannastavnih aktivnosti (naučne, kulturne, sportske i umjetničke sekcije) kroz koje mogu razviti svoje stvaralaštvo, kreativnost, steći nova iskustva, proširiti vidike, ne samo u okviru svoje struke.

Takođe, kroz redovne nastavne kao i vannastavne aktivnosti razvijamo timski rad, kolektivni duh, humanitarne aktivnosti, a poseban akcenat pored obrazovne stavljamo na vaspitnu ulogu škole. Cilj nam je da naši učenici postanu ne samo dobri stručnjaci već prvenstveno dobri, čestiti i odgovorni budući kreatori društva u kojem živimo, zaključuju u ovoj ustanovi.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here