Vijesti Društvo Formiranje udruženja dijabetičara prvi korak ka poboljšanju položaja

Formiranje udruženja dijabetičara prvi korak ka poboljšanju položaja

0

Povodom Dana borbe protiv dijabetesa, 14. novembra, održan je inicijalni sastanak roditelja djece sa ovom bolesti na kojem je razgovarano o formiranju udruženja koje bi se bavilo pitanjima od interesa za ovu populaciju.

Sastanku je prisustvovalo 12 roditelja čija djeca koja potrebne lijekove nabavljaju u apoteci „Farma nova“, iako djece oboljele od dijabetesa u Derventi ima još. Razgovaralo se o problemima sa kojima se svakodnevno susreću.

Da bi smo uspostavili dobru kontrolu i regulaciju šećera potrebno je da svi roditelji imaju aparaturu i potrošni materijal, inzulin i trakice, a nadamo se da ćemo uskoro, ne samo kao pojedinci kao do sada, nego i kao udruženje, moći da se borimo i za tehnološki naprednije senzore. Radi se o važnim uređajima kojim bez „bockanja“ može da se kontroliše visina šećera u krvi. Novije generacije senzora omogućavaju kontrolisanje šećera preko aplikacije na telefonu, što je od značaja u situacijama kada roditelji i djeca nisu zajedno, istakla je inicijator sastanka Gordana Simić.

Najveći problem nastaje kada osoba sa dijabetesom postane punoljetna jer tada gubi pravo na trakice, tačnije FZO garantuje jednu kutiju mjesečno, iako je potrebno najmanje tri.

Radi se o sistemskom problemu zbog kojih roditelji tada imaju dodatne troškove s obzirom da je cijena kutije trakica 50 KM, a nekima to predstavlja veliko izdvajanje. Moguće rješenje je da se trakice zamjene senzorima i tako izbjegnu troškovi tog potrošnog materijala, predlaže Simićka, majka dvoje djece sa dijabetesom.

Ovom prilikom kompanija „Farma mak“ poklonila je aparate za mjerenje šećera i trakice.

Šećerna bolest ili dijabetes (diabetes mellitus) je hronična bolest u kojoj je nivo glukoze (šećera) u krvi povišeno.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here