Kolumna Vedrana Kulaga: Kontrolama do optimalnog broja lokalnih službenika

Vedrana Kulaga: Kontrolama do optimalnog broja lokalnih službenika

0

Uz odobrenje autorke Vedrane Kulage, inače novinarke Glasa Srpske, prenosićemo njene komentare o aktuelnim društveno-političkim temama koje obrađuje.

Rad službenika na svim nivoima u BiH odavno je pod lupom vladinih i nevladinih institucija i organizacija, a svima je jasno da tu mnoge stvari ne štimaju, jer je masa onih koji su posao dobili zahvaljujući raznim vezama, a ne znanju.

Svi zaposleni u upravi moraju da budu svjesni visine zadatka i odgovornosti koju nosi pozicija na kojoj se nalaze.

Samo na nivou lokalnih zajednica RS u administraciji je zaposleno oko 5.000 osoba. Oni bi trebalo da budu uvijek na usluzi građanima, lokalnoj zajednici i samoj Republici, ali stanje na terenu nerijetko pokazuje nešto sasvim drugo.

Čast izuzecima, odnosno onima koji znaju da rade poslove na kojima se nalaze i koji daju svoj maksimum kako bi riješili probleme građana i doprinijeli razvoju grada ili opštine u kojoj su raspoređeni, ali jasno je da je na budžetskim jaslama i mnogo onih koji nemaju pojma gdje se nalaze.

Novi zakon o lokalnoj samoupravi stupio je na snagu krajem novembra prošle godine, a njime su, ako je suditi prema onome što je tamo napisano i potpisano, predviđene brojne izmjene u načinu i organizaciji rada lokalnih zajednicama u RS.

Jedna od njih, koja proizilazi iz Zakona, je češća kontrola rada službenika i namještenika u opštinama i gradovima u cilju dolaska do što boljeg tima ljudi koji će stečeno znanje i iskustvo pokazati na djelu.

Nova pravila nalažu kontrole, odnosno vrednovanje rada na lokalnom nivou svaka tri mjeseca na osnovu čega će na kraju biti izračunata procjena ocjena. Oni koji dva puta zaredom ne budu zadovoljili imaće obavezan smjer – izlazna vrata.

Nadležni rade i na tome da broj zaposlenih svede u realne okvire, pa su izračunali koliki je višak stvarne potrebne lokalne zajednice za službenicima za sve i svašta.

RS ali i BiH u cjelini, bez obzira na to o kojem nivou vlasti se radi, moraju da naprave određene rezove dok još za to ima vremena. Posebno u administraciji, a najbolji i najrealniji put za to su rezultati rada. Stvarni, ne fiktivni.

Više nije ni javna tajna da su mnoge pozicije u opštinama i gradovima u RS zauzeli stranački simpatizeri ili aktivni članovi, razni rođaci ali to im ne smije biti izgovor da tamo “kradu bogu dane” na račun rodbine i sugrađana. Jaka i efikasna uprava je odskočna daska za bolje sutra.

Vedrana Kulaga – Glas Srpske

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here