Vijesti Politika Veliki broj tačaka: Odbornici skupštine o Statutu grada, kadrovskim i drugim značajnim...

Veliki broj tačaka: Odbornici skupštine o Statutu grada, kadrovskim i drugim značajnim pitanjima

0

Treća sjednica Skupštine grada Derventa biće održana 19. marta u Centru za kulturu, odlučeno je to na juče održanoj drugoj sjednici Kolegijuma. Pred odbornicima će se naći 44 tačke dnevnog reda među kojima je i prijedlog Statuta grada Derventa i prijedlozi o usvajanju i izvršenju Budžeta opštine za 2021. godinu.

Pored ovih tačaka, pred odbornicima će se naći i Prijedlog Programa rada Skupštine grada Derventa za 2021. godinu, Prijedlog odluke o pristupanju izradi Strategije socijalnog stanovanja Grada Derventa za period od 2021. do 2026. godine, izmjene i dopune odluke o komunalnim taksama, prijedlog o konačnoj građevinskoj cijeni m2 korisne površine stambenog i stambeno-poslovnog prostora na području opštine Derventa u 2020. godini te Prijedlog odluke o delegiranju odbornika koji će u svojstvu službenog lica prisustvovati zaključenju braka.

Biće razmatrana i raspodjela novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela na području opštine u 2020. godini, izvještaj o radu Pravobranilaštva Republike Srpske sa sjedištem zamjenika pravobranioca u Doboju za proteklu godinu informacije o upisu učenika i stručnoj zastupljenosti nastavnog kadra u školskoj 2020/21. godini u osnovnim i srednjim školama, te prijedlog odluke za raspisivanje konkursa za izbor i imenovanje direktora JZU Dom zdravlja Derventa.

Kolegijum je usaglasio i dopune dnevnog reda. Gradonačelnik Milorad Simić je predložio da se na narednoj sjednici nađe i prijedlog za izbor zamjenika gradonačelnika, s obzirom da je ta funkcija ključna za nastavak rada gradske uprave.

Ključno da je zamjenik gradonačelnika bude izabran, s obzirom i na trenutnu epidemiološku situacija ja mogu vrlo lako da budem odsutan. Ovo pitanje treba da usaglasimo, ne zbog mene, nego kako bi omogućili funkcionisanje uprave. Nemamo pravo tekovine Dervente dovoditi u pitanje, rekao je gradonačelnik Simić.

Usvojen je i prijedlog kluba odbornika SDS predložio je da se na dnevni red uvrsti raspisivanje konkursa za direktore Gerontološkog centra i Turističke organizacije Derventa te prijedlog odluke o izmjenama odluke o platama i drugim pravima funkcionera Skupštine Grada Derventa.

Klub odbornika PDP je predložio na dnevnom redu nađe i godišnji izvještaji o poslovanju i godišnjem obračunu javih ustanova i preduzeća grada Derventa u 2020. godini, sa akcentom na podatke o prijemu ili otpuštanju kadrova u prošloj godini. Prijedlog je takođe usvojen.

Klub odbornika DNS-SPS-HS BiH je kao dopunu dnevnog reda predložio prijedlog rješenja o razrješenju Nadzornog odbora u JP „Derventski list i Radio Derventa“. U obrazloženju prijedloga stoji da se razrješenje predlaže zbog nezakonitog rada u vrijeme trajanja njihovog mandata. Takođe, predložena je dopuna prijedlogom rješenja o imenovanju v. d. članova istoimenog odbora te odluka o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Skupštine Grada Derventa.

Veću diskusiju je izazavao prijedlog Kluba DNS-SPS-HS da se na dnevni red uvrsti razrješenje vršioca dužnosti Gerontološkog centra i Turističke organizacije.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Slavko Tomaš je istakao da je jedini način da se vršilac dužnosti razrješi da se raspiše konkurs, kako bi se taj postupak proveo u zakonskim okvirima, a samim tim i izbjegle posljedice sudskih postupaka. S tim u vezi gradonačelnik Simić jer istakao da smatra da bi trebalo da se ispoštuje procedura javnog konkursa jer bi u suprotnom štetu mogao da pretrpi budžet.

V.d. sekretara Skupštine Sanja Malešević je pojasnila da su vremenski rokovi ono što je sporno u samoj proceduri konkursa.

Komisija za izbor i imenovanja tadašnjeg saziva Skupšte sve v.d. direktora je imenovala na 60 dana i to je bila zakonska regulativa. Međutim, procedura javnog konkursa se ne može završiti u tom roku i to nam stvara problem. Otvorio se ovaj problem sa produžavanjem kako bi se izbjeglo imenovanje na svakih 60 dana. Svi zakoni ostavljaju rok od 90 dana, što je neki solidan rok za završetak tih procedura. Zakon koji je donio visoki predstavnik nam je nametnut, a Narodna skupština nikada nije donijela takav zakon i mi smo ukazivali, prilikom donošenja Zakona o lokalnoj samoupravi da je to materija koja je ostala neregulisana. Upravo iz tih razloga prešlo je u praksu da to ide do završetka postupka jer bi trebalo da na istoj sjednici, na kojoj se imenuje v.d. bude donesena odluka o raspisivanju javnog konkursa kako bi se sve uklopilo u određene vremenske rokove, rekla je Maleševićeva i dodala da će se tačke o razrješenju naći na dnevnom redu zasjedanja lokalnog parlamenta.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Slavko Tomaš je predložio da se na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja nađu i prijedlozi o razrješenju Komisije za izbor po javnom konkursu za imenovanje u JZU Dom zdravlja Derventa, Turističkoj organizaciji Derventa i Gerontološkom centru kao i prijedlozi o imenovanju Komisije za izbor u ovim ustanovama.Tomaš je takođe predložio da se na jednoj od narednih sjednica nađe i informacija o snabdijevanju električnom energijom na teritoriji Grada Derventa.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here