Politika Opšti izbori 2018 Žalili se CIK-u: Stotine građana Posavine bez znanja prijavljeno za glasanje iz...

Žalili se CIK-u: Stotine građana Posavine bez znanja prijavljeno za glasanje iz inostranstva

0

Blizu 300 građana Orašja, Dervente, Modriče, Domaljevca i Šamca obratilo se CIK-u BiH sa sumnjom da su lažno prijavljeni da glasaju putem pošte iz Hrvatske, iako stalno žive u BiH. O svemu je obaviješteno i Tužilaštvo BiH, piše RTRS.

Loša praksa od prije dvije godine ponavlja se i pred ovogodišnje izbore. Provjeravajući gdje im je biračko mjesto desetine građana Orašja, Domaljevca/Šamca, Dervente i Modriče saznali su da glasaju putem pošte iz inostranstva, a da ih niko nije pitao.

– Do sada smo dobili 277 prijava građana sa skoro tačno identifikovanim osoboma za koje oni sumnjaju da su ih obmanuli odnosno lažno ih prijavali da će glasati iz inostrastva, a oni su u BiH. Preduzećemo mjere da ovim ljudima omogućimo da glasaju, a materijal kompletan ćemo dostaviti Tužilaštvu BiH, naglasio je član CIK-a BiH Branko Petrić.

Širok je spektar obmana i prevara. Kada su poljoprivrednici uzimali regresirano gorivo, a povratnici preuzimali pomoć ostavljali su ili kopirali lične karte. Idealna prilika za stranačke spekulante koji su lakovjerne građane prijavljivali da glasaju putem pošte, bez njihovog znanja.

U CIK-u BiH kažu da mjesecima upozoravaju na zloupotrebe, zbog čega su odbili 18.000 prijava za glasanje iz inostranstva.

Uvjeravaju da će slanjem glasačkih listića preporučenom poštom na adrese prijavljenih u inostarstvu smanjiti broj lažnih prijava. Usluge pošte u zemljama gdje su registrovani birači iz odsustva koštaće 770.000 KM.

Moram reći da će masa tih lažnih prijava propasti. Naime, od prošlih lokalnih izbora primjenjujemo sistem preporečene pošte slanja glasačkih listića, preporučenim pismom, ličnom dostavom, znači ako se neko ne nađe na toj adresi ta se pošta vrati, dodao je Petrić.

Centralna izborna komisija BiH je 13. avgusta ove godine donijela odluku kojom je odbijen upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za 9.136 birača jer nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi ili veći broj prijava (7 i više) sadrži identičnu adresu u inostranstvu. 

Dervenćani mogu provjeriti na kojem mjestu glasaju na službenoj internet stranici CIK-a, a oni koji su eventualno prijavljeni za glasanje iz inostranstva bez svog znanja, svoju građansku dužnost mogu ostvariti na glasačkom mjestu u Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” na dan izbora.

Derventa Cafe/RTRS

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here