Vijesti Politika Završena 19. sjednica Skupštine grada, izglasan niz važnih fiskalnih dokumenata

Završena 19. sjednica Skupštine grada, izglasan niz važnih fiskalnih dokumenata

0

Odbornici Skupštine grada Derventa usvojili su jednoglasno Budžet grada Derventa za 2023. godinu u iznostu od 22.245.000 KM.

Usvajanju Budžeta za narednu godinu prethodio je drugi ovogodišni rebalans Budžeta grada Derventa kojim je okvir povećan za oko 2.125.000 KM, tako da ukupan Budžet za 2022. godinu iznosi 27.347.820 KM.

Odbornik SDS-a Branko Katanić istakao je da je budžet Dervente, kao i drugih trezora, u porastu, ali da se to ne vidi na kada su u pitanju podsticaji stanovništvu, uzimajući kao primjer poljoprivredu, sportske kolektive i slične oblasti u kojima su stavke ostale iste kao i prošlih godina, zbog čega je izrazio nadu da će gradske finansije ubuduće biti raspoređivane realnije, pravednije i srazmjernije.

Načelnik odjeljena za finansije Mile Strinić je pojasnio da se budžetski okvir povećao, između ostalog, zbog povećanja ličnih primanja u zdravstvu i javnoj upravi, te da su povećane i stavke za podsticaje poljoprivredi, izdvanjanja za Centar za socijalni rad i druge. Rebalans budžeta za tekuću godinu usvojen je sa 16 glasova za.

Prilikom rasprave o Budžetu za narednu godinu, Strinić je istakao je budžetski okvir za 2023. godinu 22.245.000 KM, te da je veći za 16 odsto u odnosu na prvobitni budžet ove godine.

>> Direktan prenos sjednice možete pogledati OVDJE. 

Ocijenio je da amandman PDP-a za izdvajanje 190.000 KM za nabavku udžbenika od 5. do 9. razreda nije prihvatljiv jer je stav gradske uprave da umjesto kupovine novih knjiga svake godine treba afirmisati razmjenu udžbenika koja se provodi unazad nekoliko godina.

Takođe, nastavićemo sufinansiranje prevoza učenika sa 220.000 KM, pri čemu se prevoz za osnovce zajedno sa nadležnim ministarstvom u punom iznosu, osim za učenike iz Osinje, dok se srednjoškolcima troškovi sufinansiraju u iznostu do 50 odsto, naveo je Strinić komentarišući mandman kluba odbornika PDP-a da se uzdvoji 50.000 KM više za prevoz udžbenika.

I naredne godine planirano je 150.000 KM za podršku novodođenoj djeci i sufinansiranje boravka djece u privatnim vrtićima, zbog čega je amandman klubova SDS-DNS za izdvajanje 100.000 KM za novorođenčad bespredmetan, naveo je Strinić.

Odbornica Sanja Dimitrić je istakla da se Derventa trebala ugledati na neke druge lokalne zajednice, te da razmjena udžbenika može doći do punog izražaja tek kada se nabave novi udžbenici koje bi učenici dobijali „na revers“.

Nije u pravedno da učenici iz Osinje jedini ne dobijaju pun iznos troškova za prevoz, navela je u svojoj diskusiji na ovu temu.

Budžet za 2023. godine je jednoglasno usvojen sa svih 26 glasova za.

Do izmjena i dopuna Odluke o uređenju prostora i građevinskom zemljištu došlo je zbog promjene Urbanističkog plana grada Derventa kojim je povećan obuhvat gradskog građevinskog zemljišta i izmjenjen obim gradskih zona, pojasnio je načelnik Odjeljenja za opštu upravu Srđan Nović, dok je načelnik Odjeljenja za prostorno planiranje Spomenka Živanić, odgovarajući na pitanje odbornika Mirka Petrića, rekla je da će doći do povećanja naknada poput rente i uređivanja gradskog građevinskog zemljišta, a samim tim vjerovatno i tržišne vrijednosti nekretnina.

Odbornici su usvojili i Prijedlog odluke o visini stope poreza za nepokretnosti na području grada Derventa za 2023. godinu koje su ostale na istom nivou, te Prijedlog odluke o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na području grada Derventa u 2023. godini.

Kod industrijskih objekata je došlo do sniženja vrijednosti osnovice za obračun poreza, kao i kod šumskog zemljišta, a u šestom i sedmoj zoni je snižena osnovica za sve vrste zemljišta. Došlo je do povećanja osnovica za stanove, kuće i poslovne prostore, pa je tako osnovica za stan u prvoj zoni povećana sa 1200 na 1450 KM po kvadratu, odnosno kuća sa 950 na 1150 KM i tako redom, rekao je načelnik Odjeljenja za finansije Mile Strinić.

Odbornici su usvojili i Prijedlog odluke o izmjenama Poslovnika o radu Skupštine grada Derventa, te Prijedlog programa zajedničke komunale potrošnje za 2023. godinu u iznosu od 758.000 KM, nakon duže rasprave.

Program ZKP se finansira iz prikupljenih komunalnih naknada i poreza na nepokretnosti, dakle od svih građana, tako da predlažem da program ubuduće ide na javnu raspravu. Smatram da ulična rasvjeta treba da duže radi po noći, da je potrebno da se izmjeste kante za otpad sa trotoara, da se održavaju napušteni objekati. Pranje ulica, sanacija udarnih rupa i postavljanje horizontalne saobraćajne signalizacija treba biti češće, rekao je u svojoj diskusiji odbornik PDP-a Mirko Petrić.

Načelnik odjeljenja Srđan Nović se saglasio sa izrečenim, ali da je za sve to potrebno puno više sredstava, dok je odbornik Davor Simić (SNSD) podsjetio da je prošle godine skupštinska većina SDS-PDP-DNS uopšte nije izglasala Program ZKP-a želeći da na taj način onemogući snabdijevanje javne rasvjete i održavanje grada sa ciljem izazivanja kolapsa u gradu.

Podršku je dobio i Programa korišćenja sredstava prikupljenih po osnovu posebnih vodnih naknada za 2022. godinu u koji je uvršteno dodatnih 61.000 KM suficita, tako da će za sedam ukupne vrijednosti 425.000 KM.

Radi se o sanaciji mosta na rijeci Ukrini u Donjem Detlaku (izgradnja i nadzor), sanaciji stubova mosta u Donjim Ceranima – Prljača, izgradnja prelaza i mostova preko kanala i potoka, izgradnja ruralnih vodovoda (Agići-Nikolići; Kalenderovci, KuLjenovci, Donji Višnjik, Gornja LupLjanica i drugi – 105.000 KM), uređenje odvodnih kanala u cilju zaštite od poplava, te nastavak izgradnje ogranaka Osinjskog vodovoda (112.550 KM) i izgradnja distributivnog cjevovoda “Lipe” – 2 faza (87.562,52 KM).

Izmjenom Plana korišćenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela na području grada Derventa za 2022. godinu došlo je do povećanja sa 489.000 na 519.000 KM za ovu namjenu.

Usvojene su odluke o utvrđivanju visine naknade za rad članovima Gradske izborne komisije Derventa za 2023. godinu, o izdvajanju sredstava za oblast predškolskog vaspitanja i obrazovanja za 2023. godinu, te odluke o usklađivanju akta o osnivanju Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Derventa.

Usvojen je i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama kojim je predloženo smanjenje komunalne takse za isticanje firme na fasadama objekata do 2 metra kvadratna površine, povećanje cijene reklamiranja na led-diplejima, te uvođenje taksa za banere i oslobađanje za isticanje reklama van urbanog gradskog područja.

Dopunom Odluke o visini naknade za korišćenje putnog zemljišta za polaganje infrastrukturnih vodova i baznih stanica omogućava se zakup reklamnih prostora na banderama.

Usvojeni su i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o naknadama za obavljenje poslova pripreme urbanističke dokumentacije i tehničkog pregleda objekata, Prijedlog odluke o davanju u zakup poslovnog prostora u zgradi „Dom Agići“, te Prijedlog odluke o prodaji nepokretnosti u svojini grada Derventa, u obuhvatu RP „Čardak“ i Prijedlog odluke o zamjeni nekretnina između grada Derventa i privrednog društva „AL-M“ d.o.o. Derventa.

Download (DOC, Unknown)

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here