Vijesti Politika Ekspresno završena 24. sjednica SG Derventa, kandidatima za najviša priznanja lokalne zajednice...

Ekspresno završena 24. sjednica SG Derventa, kandidatima za najviša priznanja lokalne zajednice jednoglasna podrška – VIDEO

1

Nosilac ovogodišnje Velikogospojinske povelje sa zlatnim grbom Grada Derventa u 2023. godini biće Policijska stanica Derventa, odlučeno je ovo na 24. sjednici Skupštine grada Derventa, a zahvalnica Mladen Todorić iz Donjeg Detlaka i Vasa Mičić iz Bosanskih Lužana.

Priznanja će dobitnicima biti dodijeljena na svečanoj sjednici Skupštine grada povodom Dana grada 28. avgusta.

Komisija za nagrade i priznanja, nakon objavljenog konkursa, je zaprimila jedan prijedlog za dodjelu Velikogospojinske povelje – Policijsku stanicu – i to predlagača GO SNSD Derventa. Istu proceduru su prošli i laureati za zahvalnice, a Mladen Todorić iz Donjeg Detlaka kandidovan je od strane Boračke organizacije, dok je Vasa Mičić iz Bosanskih Lužana predložen od strane Socijalističke partije. Sve procedure su provedene u skladu sa zakonom, pojasnio je Davor Simić, predsjednik Komisije.

Odbornik SP Slaven Gojković je pohvalio sve one koji su dobili priznanja lokalne zajednice, te sugerisao da Velikogospojinska povelja ne mora da bude dodijeljena svake godine, ako nema adekvatnih kandidata, kako bi tako više dobila na značaju.

Svi nagrađeni su dobili jednoglasnu podršku odbornika Skupštine.

Jednoglasno je usvojen i Prijedlog odluke o osnivanju Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Derventa, kojim je ovaj dokument usklađen sa posljednjim Zakonom o požarima, te donesena odluke o raspisivanju i održavanju izbora za članove Savjeta mjesnih zajednica na području grada Derventa koji će biti održani 15. oktobra.

Usvojen je i Prijedlog programa korišćenja posebnih vodnih naknada za 2023. godinu prema kojem je predviđeno da će se po ovom osnovu prikupiti oko 140.000 KM koje će se koristiti za rekonstrukciju i izgradnju vodovoda i kanalizacije u Ulici Kralja Petra, sanaciju i izgradnju mostova, te prostorene i tehničke dokumentacije u vezi vodovoda, kanalizacije i odvodnje rekonstrukcija mostova vrijednih ukupno 385 000 KM.

Podršku odbornika dobio je i Prijedlog godišnjeg plana utroška namjenskih sredstava od naknade po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata u 2023. godini u iznosu od 45.000 KM, koje će uglavnom biti utrošene na popravljanje lokalnih putnih pravaca.
Podšku odbornika dobili su i Prijedlozi o izradi izmjene dijela Regulacionog plana „CENTAR ISTOK- CENTAR ZAPAD“ (III) i „CENTAR ISTOK- CENTAR ZAPAD-BLOK ZAPAD“.

Odbornci su usvojili i Prijedloge odluka o prodaji neposrednom pogodbom gradskog građevinskog zemljišta u svojini Grada Derventa, radi oblikovanja-kompletiranja građevinske čestice Balešević (Milomir) Berislavu i Lončar (Stanko) Marinka iz Dervente, te Prijedlog odluke o prodaji garaže u svojini Grada Derventa, na području katastarske opštine Derventa 1 putem usmenog javnog nadmetanja (licitacije).

Usvojena je i Informacija o stanju narkomanije na području Grada Derventa i mjere za njeno suzbijanje.

Aktuelni čas

Na aktuelnom času 24. sjednice Skupštine grada Derventa odbornička pitanja su postavljali Dejan Pjeranović (DNS), Mirko Petrić (PDP) i Sanja Dimitrić (NF).

Odbornik Pjeranović je postavio pitanje da li će dobrovoljni davaoci krvi u Derventi biti oslobođeni plaćanja parkinga.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Srđan Nović je rekao da dobrovoljni davaoci krvi nisu oslobođeni od plaćanja parkinga. Oni ostvaruju neke druge povlastice, a ako bi to cijenili na taj način cijenili imali bi smo širok krug humanista koji bi

Odbornik Mirko Petrić je pitao kada će radnici Unisa biti obeštećeni i kada će im biti uplaćeni doprinosi za radni staž da bi mogli otići u penziju.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić je rekao da se Sindikat radnika Unisa i dalje bori za njihova prava, a da je jedini način putem suda. Gradska uprava nema ni nadležnost ni uticaj na navedeni slučaj. Što se tiče penzionisanja, Vlada je donijela zaključak da svi oni koji steknu uslove za penziju budu i penzionisani „povezivanjem“ penzijskog staža.

Odbornica Dimitrić je pitala da li će komisija za procjenu štete izaći na teren zbog štete nastalih nevremenom. Sugerisala je da je potrebno putem medija objaviti potpunu proceduru od prijave do naplate štete.

Načelnik Nović je rekao da komisije nisu ni izlazile na teren s obzirom da nije proglašeno stanje elementarne nepogode. O postojanju pravnog osnova za tako nešto, odgovor će biti dostavljen u pisanoj formi.

Derventa Cafe

1 komentar

  1. Derventa je definitivno postala mafijaška.Onim dokazanim lopovima i kriminalcima dat orden.Povezani i sa politikom i sa kafanama,šef policije je Gojko kafedžija kom se prodaju za pivu i ćevape i kom se klanjaju policajci sa 15 metara udaljenosti.Sa sudom su u vezi preko klana Đurđević i ko hoće da ga sud ne zlostavlja mora da plaća reket njihovim advokatima a svi su nepismeni i slaboumni.Sramota za Derventu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here