Vijesti Politika Zemunović opozvan sa funkcije predsjednika Skupštine grada

Zemunović opozvan sa funkcije predsjednika Skupštine grada

4

Skupština grada većinom glasova odbornika, odnosno 15 „za“ i 13 „protiv“ opozvala je Mirka Zemunovića sa funkcije predsjednika parlamenta.

Prijedlog za opoziv podnijelo je 15 odbornika SNSD-a, SP-a, Ujedinjene Srpske, SPS-a, HDZ-a i NDP-a, a šef Kluba odborika SP-a Slaven Gojković obrazlažući taj prijedlog istakao je da Zemunović svoju dužnost nije obavljao u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu Skupštine grada.

Predsjedavajući je više puta narušio i propustio da održi red, spriječi i sankcioniše nekorektno i nedolično ponašanje određenog broja odbornika prema svojim koelgama i drugim učesnicima na sjednicama, čime je ugrozio normalan rad skuštine i poštovanje odredbi Etičkog kodeksa skupštine zbog čega smo podnijeli ovakvu inicijativu. U ranijem periodu je atakođe bilo grešaka od strane predsjednika parlamenta, tako da predlagači smatraju da je i navedeno dovoljno za smjenu, rekao je Gojković, a da se u prijedlogu ne nalaze svi prekršaji koje je Zemunović počinio u kontinuitetu.

Zemunović je rekao da navedeni razlozi za smjenu predstavljaju prepisane odredbe statuta i poslovnika.

Od 11 održanih sjednica imate zamjerke na četiri sjednice, te smatram da nisam narušio dignitet Skupštine i nisam konstantno kršio poslovnik. Nisam ugrozio rad Skupštine, pogotovo ne konstantno, a zasjedanja Skupštine vodim pristojno, rekao je Zemunović.

Odbornica Narodnog fronta Sanja Dimitrić je rekla da je sud već ocijenjivao rad predsjednika, koji je ocijenjen neosnovanim.

Prethodna smjena je bila finansijsko opterećenje budžeta od oko 40.000 KM. Ponovo se svjesno ide u isti trošak. Jedini motiv za smjenu predsjednika je novac, a pare se bacaju veoma lako i nepromišljeno. Borba za ovu poziciju nam govori da je plata predsjednika i dalje velika, iako je snižena, sa čim se i Zemunović složio, rekla je Dimitrićeva, te pozvala da se povuče ova odluka.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Slavko Tomaš je podsjetio da je koalicija SDS-PDP-DNS dok je imala većinu uvela funkciju drugog potpredsjednika parlamenta, što je takođe bio trošak po budžet grada, iako je jasno da predsjednik svoje obaveze može ispunjavati sam, uz pomoć volontera zamjenika.

Za platu potpredsjednika skupštine, za kojeg je glasala i gospođa Dimitrić, za vrijeme provedeno na funkciji i „bijeli hljeb“ je isplaćeno oko 46.000 KM. Tome treba još pridodati nelegalne smjene članova upravnih odbora. Ovo govorim u kontekstu navoda odbornice Dimitrić da 15 odbornika prijedlogom za opoziv predsjednika Skupštine zavlači ruke u džepove građana, rekao je Tomaš, dodajući da Zemunović nema pravo na “bijeli hljeb”.

Odbornik SP-a Bojan Radanović rekao je da smatra da je prijedlog za opoziv opravdan, jer je predsjednik Zemunović konstantno i svjesno kršio poslovnika, što je i sam priznao.

Problem je dosta širi jer su pojedini prekršaj evidentirani tek čitajući zapisnike i pregledajvajući snimke, a u vođenju sjednica se vidjela neobjektivnost, drzak prustup prema pojedinim odbornicima i omalovažavanje Skupštine i same funkcije predsjednika parlamenta, rekao je Radanović, navodeći neke primjere kojima je Zemunović, prema njemu, neadekvatno vodio sjednice.

Šef Kluba odbornika SDS-a Branko Katanić ponovio je da u prethodnom periodu već postojao sudski epilog, te da je pravo većine da postupak pokrene, iako smatra da je nedosljedno.

Derventa Cafe

4 KOMENTARI

  1. Ne,ne i ne Zemun je stari Dervenčanin ,kada vidim njega vidim moju Derventu zadnjih 50 godina ,a najgori su ovi derventski gradski momci koji su prodali muda za bubrege našeg Zemuna prodali.

  2. Zemune pa vidijo snimke kako vodiš sjednice pa to je užas, mislio sam da je u pitanju borba za fotelju,hm ,hm,moram da povučem podršku,izvini brate.

  3. treba znati da sjednice gledaju i u diaspori od koje vecina zeli zlo derventi i jedva cekaju da nam se desi nesto ruzno,.naravno imaju pravo na svoje misljenje a na vama je da im ne priustite mnogo ruznih scena i nedjela.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here