Vijesti Politika Zadovoljna viđenim: Ambasadorka Sjedinjenih američkih država posjetila Derventu – FOTO

Zadovoljna viđenim: Ambasadorka Sjedinjenih američkih država posjetila Derventu – FOTO

1


Nakon nedavne posjete direktorice kancelarije Ambasade SAD-a u Banjoj Luci Saton Megler (Sutton Meagher), našu opštinu danas je posjetila i njena ekselencija, ambasadorka Sjedinjenih američkih država Morin Kormak (Maureen Cormack).

Nakon sastanka sa načelnikom opštine Miloradom Simićem i njegovim saradnicima, ambasadorka Kormak je posjetila JU Srednjoškolski centar “Mihajlo Pupin”, gdje se na licu mjesta upoznala sa radovima koji su izvedeni na ovoj ustanovi tokom prošle godine, a finasirani su sredstvima Evropske komande Oružanih snaga SAD-a.

Radi se o projektu kompletne rekonstrukcije objekta škole, za koji je pomenuta organizacija izdvojila nešto više od 725.000 maraka, dok je opština Derventa finansirala sanaciju fiskulturne sale u iznosu od 15.000 maraka.

Kormakova je istakla da je prvi put u Derventi, iako je nastojala obići sve dijelove BiH od kada joj traje mandat.

Veoma sam impresionirana viđenim u Derventi, znajući kakve je posljedice rata pretrpila. Obišli smo radove koje su izvršeni na ovoj školi, i zadovoljna sam rezultatima, naročito jer znamo koliko je obrazovanje značajno za ovu zemlju, rekla je Kormakova, dodajući da je upoznata sa životom i radom Mihajla Pupina, koji se školovao u Americi i bio čak jedno vrijeme bio savjetnik predsjednika Niksona.

Ukupno su rekonstruisane i opremljene namještajem 32 učionice. Sredstva za namještaj u učionicama obezbijedilo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u iznosu od oko 48.000 KM.

Načelnik Simić je istakao da je posjeta ambasadorke došla u svečanim danima za Derventu, kada nam predstoji obilježavanje Dana opštine.

I razlog posjete je više nego dobar, jer je povod obilazak jedne velike investicije, kompletne rekunstrukcije škole u kojoj radi 100 visokoobrazovanih nastavnika, a podučava se 1000 djece. Drgo mi je jer smo otvorili i jednu novu temu, a radi se o vrtiću, u kojem se traži uvijek mjesto više, otkrio je Simić.

Direktor ove obrazovne ustanove Predrag Drinić iskoristio je priliku da se zahvali svim investitorima, a posebno predstavnicima Ambasade SAD-a u BiH.

Na krovu je instalisana solarna elektrana snage 15 kW koja već služi za praktičnu nastavu učenicima u zanimanju elektrotehničar energetike, vrijednosti 45.000 maraka, a sredstva je obezbijedila američka komanda.

Kormakova će u okviru posjete obići i Napretkov dom, kao i samostan Plehan.

Derventa Cafe

 

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code