Vijesti Politika Aktuelna politička pitanja: Žunić o slučaju Dragićević, ekonomiji Srpske, predstojećim izborima…

Aktuelna politička pitanja: Žunić o slučaju Dragićević, ekonomiji Srpske, predstojećim izborima…

3

Anketni odbor NSRS posvećen slučaju Dragičević je ušao sferu politike odnosno politikanstva, rekao je Igor Žunić, poslanik SNSD u NSRS. Očekuje ubjedljivu pobjedu SNSD na ovogodišnjim opštim izborima u BiH. Naglasio je da u RS postoji ekonomski razvoj. Mišljenja je da BiH nema kapaciteta da se suoči sa migrantskom krizom, piše N1.

– Anketni odbor je formirala NSRS i ona ima mandat da razgovara o njegovom radu. Poslanici će ocijeniti da li je Anketni odbor radio u skladu sa Poslovnikom – da li je uložio energiju i pamet da dođe do novih saznanja. Narodni poslanici koliko god imali empatije prema porodici Dragičević, jedino mogu o tome raspravljati. Nijedan narodni poslanik nema pravo ulaziti u ustavne i tužilačke rasprave. Anketni odbor je ušao u sferu politike odnosno politikanstva, ukazao je Žunić.

Objasnio je svoje viđenje u slučaju David Dragičević kazavši da i on “kao građanin i poslanik zahtjeva isitnu i pravdu”.

To je u rukama organa i Tužilaštva. Javno pozivam Tužilaštvo da što prije izađu sa činjenicama. Tužilaštvo sigurno radi svoj posao kvalitetno bez obzira na sav pritisak, rekao je.

Komentarisao je tvrdnju da se svakodnevna okupljanja građana na banjalučkom Tgu Krajine, koji zahtjevaju da se istraži stvarni uzrok smrti Davida, sa ‘obojenim revolucijama’.

Nemojte da ovaj slučaj vežemo sa revolucijama. Da postoji neka vrsta organizacije iza protesta, postoji. Ne želim da ovako kao građanin i poslanik ulazim u tu sferu komentara. Tražim istinu i pravdu. Na relevantnim organima je pravdu i istinu iznesu pred građane i porodicu Dragičević, naglasio je Žunić.

Osvrnuo se i na sigurnosnu situaciju u Banjaluci rekavši da je ona stvar individualnog osjećaja.

– Statistike pokazuju da su rezultati rada MUP RS na zadovoljavajućem nivou, kazao je.

U nastavku je istakao ekonomski razvoj u RS. Smatra da će najavljeno julsko povećanje penzija u ovom bh. entitetu doprinijeti privrednom razvoju.

Činjenice govore da 16 kvartala BDP u RS u kontinuitetu raste. Dug je 2014. godine bio 47 posto BDP, sada je 40 posto. Povećali smo budžet za 85 miliona maraka usmjerenih u investicije. Nove mjere su usmjerene na povećanje plata u javnom sektoru, ali i u privatnom sektoru. Julsko povećanje penzija neće biti manje od 20 posto. To će biti zamajac privredi. Ne želim da se protumači da je ovdje idealan život. Svi znamo kako se živi, podcrtao je.

Kao neispunjeno obećanje aktuelne vlasti u RS je naveo izostanak poreznih rasterećenja za privredu.

Tvrdi da sva istraživanja koja je proveo SNSD “u saradnji sa vrhunskom agencijom” pokazao da “kandidati SNSD bolje stoje od kandidata Saveza za promjene”.

– SNSD ima ubjedljivu političku podršku. SNSD ima oranizovano članstvo. Imamo 189.000 članova. U posljednjih mjesec dana se učlanilo 4.500 ljudi, kazao je Žunić.

Mišljenja je da BiH nema bilo koju vrstu kapaciteta da se suoči sa prlivom migranata.

Kao čovjek imam empatiju prema ljudima koji su krenuli iz svoje nesreće da traže bolji život. Jasno je da BiH nema kapacitet – institucionalni, organizacijski, vojni, policijski da organizuje priliv migranata. 2014. i 2015. kada je izbila migrantska kriza, bilo je jasno da BiH može biti potencijalna ruta. Savjet ministara BiH sve improvizuje, pa i u ovom slučaju, rekao je podsjetivši da RS “pokušava sa svojim kapacitetima da iznese ovaj problem”.

Žunić ne očekuje priliv migranata u ovaj bh. entitet.

TV N1

3 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code