Vijesti Društvo Обиљежен 9. јануар: “Република Српска је гарант опстанка српског народа у БиХ”...

Обиљежен 9. јануар: “Република Српска је гарант опстанка српског народа у БиХ” – ФОТО

0

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на Централном спомен-обиљежју палим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, данас је и у Дервенти обиљежен Дан Републике Српске и 28 година од када је Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини донијела Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине.

Начелник општине Милорад Симић рекао је да се Дан Републике обиљежава скромно, али с пуно љубави.

Нажалост, морало је доста живота бити изгубљено да би се Република Српска тако звала, и да би, упркос бројним потешкоћама, била слободна. Ми смо доживјели тренутке када се нисмо могли слободно кретати и боравити овдје и то не смијемо заборавити. Наш задатак, као политичара, је да створимо боље окружење, да читава Република Српска буде таква и бољи дио БиХ, казао је Симић, истичући да је Дервента један добар примјер за успјешну локалну заједницу.

Предсједник Општинске борачке организације Чедо Вујичић нагласио је овом приликом да српски народ угрожен тамо гдје није институционално организован.

Због тога је важна Републике Српска и никада не смијемо сметнути с ума да је за њен настанак страдало 23.000 војника, од којих 608 из Дервенте и ми то никада не смијемо заборавити. Сви који желе да понизе српски народ и институције морају знају да ће се сусрести са жестоким отпором, прије свих оних који су били раме уз раме са погинулим, али и цјелокупним народом, поручио је Вујичић.

Парастос су служили православни свештеници Црквене општине Дервента, а вијенце на спомени-обиљежје положили су начелник општине Милорад Симић, делегација Скупштине општине, представници Општинске борачке организације и других организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата представници Полицијске станице Дервента и политичких странака.

Након парастоса услиједио је и свечани пријем у Центру за културу коме су присуствовали представници политичког и јавног живота.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here