Vijesti Politika 13. sjednica SG Derventa: Usvojen Plan kapitalnih investicija i izvještaji o radu...

13. sjednica SG Derventa: Usvojen Plan kapitalnih investicija i izvještaji o radu gradonačelnika i Skupštine

0

Na 13. sjednici Skupštine grada Derventa usvojen je Plan kapitalnih investicija za 2022. godinu u visini od milion maraka.

Prethodno je sa dnevnog reda povučena prijedlog izmjene Statuta Grada Derventa, dok predlog Mirka Zemunovića da se na dnevni red stavi tačka razrješenje direktora Doma zdravlja Derventa nije dobio podršku.

Upravo su na ovoj tački i vođene veće diskusije, što i ne čudi s obzirom da su na prijedlog ovog Plana stiglo čak 25 amandmana.

Šef kluba odbornika SDS-a Pero Đurić iznio je zamjerku da je Kapitalni budžet za oko 400.000 niži nego prethodne godine, te da projekti nisu precizno definisani u finansijskom smislu, odnosno koliko je novca izdvojeno za pojedine stavke, a da neki, poput Starog mosta, ovog puta se ne nalaze u prijedlogu.

Zamjenik gradonačelnika Siniša Jeftić rekao je da je Plan kapitalnih investicija nastao na osnovu zahtjeva velikog broja predlagača, a da je za sve iskazane projekte potrebno puno više sredstava nego što lokalnoj zajednici stoje na raspolaganju.

Na Gradskoj upravi je da uradi težak posao i odluči šta su prioriteti. Stari most više nije među prioritetima s obzirom da se već izrađuje dokumentacija za rekonstrukciju objekta OŠ „Nikola Tesla“ i da bi njegovo zatvaranje dodatno otežalo djeci iz ove škole da pohađaju nastavu, pojasnio je Jeftić, dodajući da većina amandmana nije prihvatljiva jer za neke ne postoje projekti, dok se drugi već nalaze u prijedlogu Kapitalnog budžeta.

U odnosu na prvobitni plan umanjena je stavka Sanacija gradskih i prigradskih ulica, parkinga i trotoara (izgradnja dijela trotoara u ulici 1. maj i drugi) sa 150.000 na 100.000 KM, dok će razlika biti iskorištena za izgradnju puta Lupljanica – Vrhovi, odnosno dio Raskršće – Kapela Lanište, što je amandmanom tražio odbornik HDZ-a Marjan Kljajić. Plan kapitalnih investiciaja bez ove izmjene pronađite OVDJE.

Na kraju, prijedlog Plana kapitalnih investicija prihvaćen je jednoglasno sa 29 glasova.

Skupština grada Derventa potom je usvojila i Izvještaj o radu Pravobranilaštva u predmetima u kojim se Derventa pojavljuje kao stranka, te odluke o izradi izmjene dijela Regulacionog plana „Gakovac“ i odluke o usvajanju Akcionog plana održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama (SECAP) Grada Derventa za period do 2030. godine.

Uslijedila je potom diskusija o Prijedlogu odluke o pristupanju izrade Programa zona sanitarne zaštite za izvorišta „Lupljanica“, „Bilića Vrelo“ i „Koraće“, tokom koje su uglavnom izostale konstruktivne rasprave, ali su zato ovu tačku obilježili uvredljivi nazivi šefa kluba odbornika SDS-a Pere Đurića izrečeni prema odborniku SNSD-a Darki Bećareviću. Odlukom kojoj se predviđa širenje obima zaštite vodocrpilišta je usvojen jednoglasno.

Na 13. sjednici usvojeni su izvještaji o radu Gradonačelnika i radu Gradske uprave Grada Derventa u 2021. godini, o radu Skupštine grada Derventa u 2021. godini i o radu stalnih radnih tijela Skupštine grada Derventa za 2021. godinu.

Bez rasprave su usvojeni i Izvještaj o radu Prvostepene stručne komisije za procjenu potreba i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju za 2021. godinu, te Informacija o stanju javnog reda i mira, bezbjednosti građana i imovine, i oblasti bezbjednosti saobraćaja na području Grada Derventa u 2021. godini.

Odbornici su dali saglasnost na raspisivanje konkursa za izbor i imenovanje članova upravnih odbora Turističke organizacije i vrtića Trol.

Prilikom rasprave o imenovanju vršioca dužnosti Gerontološkog centra odbornica PDP-a Sanja Dimitrić rekla je da ima saznanja se protiv predloženog kandidata vodi sudski postupak te da on ne ispunjava uslove za izbor na mjesto direktora nakon provedenog konkursa o čemu se mora voditi pažnja, dok je odbornik Đurić izrazio sumnju da će konkurs biti raspisan u roku od dva mjeseca koliko je predviđeno zakonom. Na kraju, Borko Kitić imenovan je za vršioca dužnosti Gerontološkog centra Derventa.

Umjesto Duška Vujičića (PDP), u Komisiju za mjesne zajednice SG Derventa imenovan je Mirko Petrić (PDP), a ista rotacija izvršena je i u Komisiji za regionalnu i međunarodnu saradnju. Umjesto Slavka Bojanića (SDS) u Komisiju za statut i propise imenovan je Slaven Gojković (SP).

Takođe, u Gradsku izbornu komisiju izabrani su Sanja Malešević, Saša Panić i Denis Zelenika.

Na kraju, izabrana je i komisija za primopredaju dužnosti vršioca dužnosti direktora Derventskog lista između dosadašnjeg direktora Mihajla Zečevića i novoimenovanog Čede Vujičića.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here