Vijesti Politika 26. sjednica SG Derventa: Radanović novi predsjednik Skupštine, usvojen Rebalans budžeta za...

26. sjednica SG Derventa: Radanović novi predsjednik Skupštine, usvojen Rebalans budžeta za tekuću godinu

0

Javnim glasanjem, s obzirom da je bio predložen samo jedan kandidat, koaliciona većina SNSD, SP, SPS, NDP i Ujedinjena Srpska izabrala je Bojana Radanovića za predsjednika Skupštine grada Derventa (opširnije OVDJE).

Usvojen je potom i Prijedlog programa uređenja gradskog građevinskog zemljišta, a načelik Odjeljena za stambeno-komunalnu oblast Srđan Nović je pojasno da se program donosi zbog potrebe uređenja gradskog građevinskog zemljišta, izgradnje objekata komunalne infrastrukture i uređenje javnih površina.

Prilikom usvajanja Programa sanacije i održavanja lokalnih puteva šef kluba odbornika SDS-a Branko Katanić je rekao da je ovaj akt pred odbornicima prekasno, te da se postavlja pitanje da li je sve što je urađeno na sanaciji puteva zapravo u skladu sa propisima.

Programom mora biti definisan svaki putni pravac, sa količinama, a ovako je nedefinisano i program usvajamo na kraju i<godine  ovo je veliki propust, rekao je Katanić.

Bez rasprave je usvojen potpm Prijedlog odluke o procjeni ugroženosti od elementarne nepogode i druge nesreće, kao i Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Odluke o usvajanju rebalansa budžeta grada Derventa za 2023. godinu.

Nacrtom je budžet uvećan za 3,3 miliona i sada iznosi 25.561.000 KM, a do povećanja je došlo zbog uključivanja sredstava suficita, neutrošenih namjenskih sredstava i rasta pojednih prihoda. Kada su u pitanju rashodi, nije došlo do većih promjena, osim onih izazvanih porastom cijena na tržištu, poput električne energije, pojasnio je načelnik Odjeljenja za finansije Mile Strinić.

Usvojen je i Prijedlog odluke o donošenju izmjene dijela Regulacionog plana „Gakovac“ koji se odnosi na neizgrađeni prostor u obuhvatu između Osinjske brigade i Solunske ulice u kojem je predviđena izgradnja kolektivnog stambeno-poslovnog objekta u dvije lamele.

Odluke o prodaji građeviskog zemljišta i zamjeni nepokretnosti, te šest odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača dodjeli u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Grada Derventa takođe su bez diskusija dobili podršku odbornika.

Usvojeni su i Prijedlog odluke o korišćenju sredstava naplaćenih od novčanih naknada po osnovu promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredno, kao i Prijedlog zaključka o prihvatanju inicijative za izmjenu dijela Regulacionog plana „Centar – zapad“.

Skupština grada je potom usvojila Izvještaj o radu JPU „Trol“ za radnu 2022/2023. godinu, Godišnji program rada ustanove za radnu 2023/2024. godinu, te Informaciju o radu za period januar-juni 2023. godine.

Tokom rasprave odbornik DNS-a Drago Simić je predložio i izmjenu naziva vrtića „Trol“, dok je Branka Katanića zanimala dinamika proširenja objekta vrtića i na koji način se može urediti stubište preko puta vrtića.

Rukovodstvo vrtića nije nadležno za mijenjanje naziva vrtića, nego osnivač, a jedan od prevoda riječi „trol“ je da se radi o šumskom patuljku naklonjenom djeci koji se pojavljuje noću i priča bajke. Ovaj naziv je i pokazivanje poštovanja Norvežanima koji su podigli vrtić nakon što je u ratu srušen. Srećni smo da je izdvojen novac za proširenje i mi vjerujemo da će uskoro biti raspisan i tender za rekonstrukciju prostorija. Stubište je u nadležnosti Komunalca, a zajedno sa njima smo odmah na početku mog mandata „zatvorili“ okolne prostore od neovlaštenih ulazaka, rekla je ovom prilikom direktorica vrtića Gordana Simić.

Podršku odbornika dobili su i Izvještaj o radu Prvostepene stručne komisije za utvrđivanje sposobnosti lica u postupku ostvarivanja prava iz socijalne zaštite i utvrđivanje funkcionalnog stanja korisnika, te Izvještaj o realizaciji Gender akcionog plana Derventa za period 2021. do 2024. godina u 2023. godini, kao i Informacija o radu i stanju osnovnog obrazovanja u Javnoj ustanovi Osnovna škola „Todor Dokić“ Kalenderovci, Derventa u školskoj 2022/2023. godini.

Prilikom rasprave o Informaciji o sportskim aktivnostima i rezultatima rada sportskih klubova zamjenik gradonačelnika Siniša Jeftić je rekao kako treba pohvaliti raznovrsnost sportskih manifestacija koje se održavaju u Derventi i po pravilu dobijaju podršku grada.

Čak i oni koji kažu da nemaju podršku grada se finansiraju iz gradskog budžeta. Posebna priča je da li oni ta sredstva opravdavaju na adekvatan način, a ako je to slučaj, po pravilu dobijaju podrške i po projektnim aktivnostima. Da li su sredstva dovoljna ili ne, to je sasvim drugo pitanje o kojem odlučuje Skupština, naveo je Jeftić, dodajući da je najvažniji faktor animiranje mladih.

Na kraju sjednice, za vršioca dužnosti člana Upravnog odbora Turističke organizacije Derventa je imenovan Mladen Nović.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here