Vijesti Politika 3. sjednica SG Derventa: Usvojen budžet za 2021. godinu, zamjenik gradonačelnika još...

3. sjednica SG Derventa: Usvojen budžet za 2021. godinu, zamjenik gradonačelnika još uvijek nije izabran – FOTO

0

Na trećoj sjednici Skupštine grada Derventa izglasan je Prijedlog budžeta za 2021. godinu u iznosu od 19,1 milion maraka, čime je okončano privremeno finansiranje u našoj lokalnoj zajednici.

Nakon aktuelnog časa, jednoglasno je usvojen Prijedlog Statuta grada Derventa, što je bila jedna obaveza uprave nakon što je na snagu stupio Zakon o gradu Derventa. Šefovi klubova SDS-a i PDP-a Pero Đurić i Mirko Petrić rekli su da će ovaj dokument dobiti podršku odbornika iako nije prošao faze nacrta i javne rasprave, dok je predlagač gradonačelnik Milorad Simić naglasio da je procedura ispoštovana i da tek predstoje suštinske izmjene i izglasavanje novog statuta.

Očekivano, najviše diskusija bilo je oko Prijedloga budžeta za 2021. godinu koji je na kraju takođe usvojen jednoglasno, nakon amandmanskih ispravki.

Tako je prihvaćen amandman PDP-a kojim je osigurano 6.000 KM za prenos sjednica Skupštine grada i to tako što je za isti iznos umanjena stavka bruto plata radnika Sportske dvorane. Prihvaćena je i inicijativa ove stranke za povećanje sredstava za vantjelesnu oplodnju sa 15.000 na 30.000 KM, čime je umanjena stavka za jednokratne pomoći građanima. Umanjenjem iste stavke budžeta, na prijedlog PDP-a, za 8.000 KM povećano je izdvajanje za liječenje i nabavku lijekova boračke populacije, tako da sada ova stavka iznosi 30.000 KM. Odbornici PDP dobili su podršku i za amandman kojim je izdvojeno 200.000 KM za subvencionisanje prevoza učenika, čime je umanjena stavka „kapitalni grantovi neprofitnim subjektima“ za isti iznos. Usvojen je i prijedlog PDP-a da se poveća izdvajanje za rad mjesnih zajednica za 10.000 KM, a da se za taj iznos umanje rashodi za informisanje.

Prihvaćen je potom i amandman SNSD-a, SP-a i odbronika Ujedinjene Srpske i NDP-a kojim se umanjuje iznos Plana kapitalnih investicija za 200.000 KM i usmjerava za sufinansiranje rekonstrukcije OŠ „Nikola Tesla“. Amandmanom SNSD-a umanjen je iznos Plana kapitalnog budžeta za 122.000 KM u korist stavke za „izdatke i pribavljanje ostalih objekata“, te 46.000 KM u korist „budžetske rezerve“ namijenjene za djelovanje u slučaju neočekivanih troškova izazvanih epidemijom.

Prihvaćen je takođe i SDS-ov amandman kojim je povećano izdvajanje za poljopredu i razvoj sela za dodatnih 148.300 KM, ali ne i predložena umanjenja koja su se odnosila na stevke troškova informisanja, rada NB „Branko Radičević“ i slično. Nakon usvajanja ovog amandmana, SNSD je povukao svoj prijedlog za povećanje podsticaja poljoprivredi za 50.000 KM.

Na prijedlog odbornika Dejana Pjeranovića za 20.000 KM povećana su izdvajanja za sportske kolektive, na uštrb budžeta Sportske dvorane, a zeleno svjetlo dobio je i prijedlog odbornika SPS-a Nikole Nedinića da se poveća iznos sredstava za podršku sportu za 10.000, te da se istovremeno umanji iznos predviđen za čišćenje javnih površina.

Od ranije je poznat prijedlog gradonačelnika Simića da se 50.000 maraka izdvoji za Dom zdravlja i podršci procesu vakcinacije stanovništva protiv korona virusa, tako da je PDP povukao amandman koji se odnosio na istu stavku. Na prijedlog gradonačelnika dodatnih 70.000 KM biće izdvojeno na ime obaveza po sudskim presudama, a 20.000 maraka za Javno preduzeće „Derventski list i Radio Derventa“.

Na prijedlog predsjednika Skupštine Mirka Zemunovića umanjen je iznos za čišćenje javnih površina za 4.000 maraka u korist udruženja RVI 1991-1995, te su smanjeni troškovi reprezentacije gradonačenika za 3.000 KM u korist reprezentacije predsjenika Skupštine.

Odbornik Nikola Nedinić povukao je amandman da se za 10.000 KM umanje sredstva vrtića „Trol“ namijenjena za pripremnu nastavu predškolaca, stručna usavršavanja i vrtićke manifestacije, a svoj prijedlog da se za 740.000 KM umanje izdvajanja za plate zaposlenih gradske uprave i da se preusmjere u povećanje Plana kapitalnih investicija povukao je i Vitomir Pivaš.

Jedini amandman o kojem su se izjašnjavali odbornici bio je SNSD-ov prijedlog da se prevoz učenika subvencioniše sa 210.000 KM, ali je taj amandman odbijen. Prilikom diskusije o ovom amandmanu odbornik SNSD-a Siniša Jeftić rekao je da izdvajanje sredstava biti lakše od pronalaženja adekvatnog načina realizacije ove inicijative s obzirom da je upoznat sa problematikom, dok je odbornica PDP-a Sanja Dimitrić replicirala da će o tome odlučiti odgovarajuća stručna komisija.

Usvojeni su potom Prijedlog odluke o izvršenju budžeta za 2021. godinu i Izvještaj o radu Pravobranilaštva za 2020. godinu. Odgovarajući na pitanje šefa kluba poslanika PDP-a Mirka Petrića, zamjenica pravobranioca Milkica Gavrić pojasnila je da slučaj „Sajmište“ (opširnije OVDJE) nalazi u apelacionom postupku pred Vrhovnim sudom i da još nije gotov, ali da sud samo može da ocjenjuje da li je povrijeđeno pravo na pravično suđenje i trajanje postupka, ali ne i o meritumu stvari.

Odbornici nisu podržali prijedlog gradonačelnika Milorada Simića da se za zamjenika načelnika imenuje Siniša Jeftić, ali jesu PDP-ov prijedlog za izmjenu Odluke o platama i drugim platama funkcionera, kojima je snižena plata gradonačelniku, zamjeniku gradonačelnika i predsjedniku Skupštine sa koeficijenata 3,5 i 3,3 na koeficijent 2,5.

U diskusiji koja je potom uslijedila šef kluba odbornika SNSD-a Slavko Tomaš rekao je da se pomenutim funkcionerima snižavaju primanja, ali da skupštinska većina istovremeno teži promjeni Statuta kako bi dodali funkciju još jednog profesionalnog potpredsjednika. Šef kluba SDS-a Pero Đurić odgovorio da su to pretpostavke, a ako tako i bude, “biće to stvaranje još jednog radnog mjesta”.

Maja Pjeranović, odbornica SNSD-a, rekla je da nije realno da ova dva finkcionera imaju isti koeficijent iako funkcija gradonačelnika ima puno više ovlasti, a samim tim i odgovornosti.

Podršku su dobili i prijedlozi Programa rada Skupštine grada Derventa za 2021. godinu, Odluke o pristupanju izradi Strategije socijalnog stanovanja Grada Derventa za period od 2021. do 2026. godine, Izmjene i dopune odluke o komunalnim taksama, Odluke po konačnoj građevinskoj cijeni m2 korisne površine stambenog i stambeno-poslovnog prostora na području opštine Derventa u 2020. godini, Odluke o delegiranju odbornika koji će u svojstvu službenog lica prisustvovati zaključenju braka, Odluke o utvrđivanju liste stručnjaka za imenovanje konkursnih komisija za sprovođenje postupaka za prijem službenika u Gradsku upravu Dervente, Odluke o dopunama Poslovnika o radu Skupštine, izmjena i dopuna Odluka o komunalnim taksama.
Prije kraja zasjedanja, usvojeni su i Izvještaj o realizaciji podsticaja poljoprivredi i razvoju sela, te o Godišnji izvještaj o poslovanju i godišnji obračun za 2020. godinu JU Dom zdravlja.

Sjednica će biti nastavljena najvjerovatnije krajem naredne sedmice.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here