Vijesti Politika 34. sjednica SO: Odbornici jednoglasno podržali Odluku o usvajanju budžeta opštine za...

34. sjednica SO: Odbornici jednoglasno podržali Odluku o usvajanju budžeta opštine za 2020. godinu – VIDEO

0

Odbornici Skupštine opštine Derventa podržali su danas jednoglasno Odluku o usvajanju budžeta opštine za 2020. godinu u iznosu od 18.877.500 maraka. 

Povećanje budžetskog okvira za narednu godinu, u odnosu na prvobitno planirani okvir od nešto više od 15 miliona maraka, posljedica je uključivanja Doma zdravlja na trezorski način poslovanja. Takođe, višestruko je povećana stavka u budžetu koja se odnosi na pronatalitetnu politiku, odnosno podršku porodicama i mladima, koja će naredne godine iznositi 200.000 maraka, zbog čega je SDS povukao amandman kojim je traženo da se izdvoje sredstva za podsticaje za rješavanje stambenog pitanja mladim bračnim parovima.

Prilikom glasanja o amandmanima, koje su predložile opozicione stranke i odbornici, vladajuća većina bila je uzdržana. Klub PDP-a predlagao je da se izdvoje sredstva za prenos skupštinskih zasjedanja putem Jutub kanala, što je ocijenjeno kao mjera koja ne bi dovela do efikasnijeg rada ovog tijela. Odbornica Sanja Dimitrić tražila je povećanje subvencija za prevoz učenika osnovnih škola, tako da opština preuzme plaćane nepokrivenog dijela karte što je obaveza nadležnog ministarstva, kao i subvencionisanje troškova prevoza dijelu srednjoškolaca u različitim procentima. Klub odbornika SDS-a tražio je povećanje sredstava za troškove prevoza za radnike derventskih srednjih škola.

U obrazloženjima o odbijanju amandmana o prevozu učenika pojašnjeno je da lokalna zajednica ne može preuzeti dio obaveza ministarstva, te da nadležna odjeljenja i odsijeci već imaju imaju stavke kojima se dodatno subvencioniše prevoz lica sa invaliditetom, socijalno ugroženih i pripadnika boračkih kategorija. Kada su u pitanju troškovi prevoza prosvjetnih radnika pojašnjeno je da opština Derventa ispunjava do sada važeće propise koje se odnose na isplatu troškova prevoza, dok nova uputstva, iako najavljena, nisu dobijena od nadležnog ministarstva.

Odbornici su prethodno podržali prijedlog odluke o donošenju Regulacionog plana „Park”, a potom i Rebalans Budžeta za 2019. godinu.

Prihvaćen je i prijedlog izmjena Plana kapitalnih ulaganja, koji nakon uvrštavanja iznosa od 100.000 KM za izgradnju infrastrukture na stadionu FK Tekstilac, donacije Predsjednika Republike Srpske 25.000 za rekonstrukciju Partizanovog igrališta, te sredstava za adaptaciju Ozrenske ulice, puta u Donjem Višnjiku i izgradnje ograde oko mezarluka u Lužanima, iznosi 2,6 miliona maraka.

Prijedlog odluke o uključivanju u trezorski sistem poslovanja Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Derventa takođe je dobio podršku.

Usvojeni su i prijedlozi odluka o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na području opštine Derventa u 2020. godini, te o visini stope poreza za nepokretnosti na području opštine Derventa za 2020. godinu, koji su zadržani na nivou0 prošlogodišnjih.

Prihvaćeni su potom i Prijedlog programa rada Skupštine opštine Derventa za 2020. godinu, Prijedlog programa zajedničke komunalne potrošnje za 2020. godinu, kao i Prijedlog odluke o komunalnom redu.

Usvojeni su i Prijedlog programa mjera za sprečavanje i suzbijanje, eliminaciju i eradikaciju zaraznih bolesti na području opštine Derventa za 2020. godinu, te Prijedlog plana sistematske preventivne dezinsekcije i deratizacije na području opštine Derventa za 2020. godinu.

Sa druge strane, Prijedlog odluke o davanju u zakup poslovnih prostorija u objektima koji su u vlasništvu opštine Derventa nije dobio podršku odbornika.

Prijedlog odluke o visini naknade predsjednicima savjeta mjesnih zajednica na području opštine Derventa za 2020. godinu, Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za oblast predškolskog vaspitanja i obrazovanja za 2020. godinu i Prijedlog odluke o ekonomskoj cijeni usluge Javne predškolske ustanove „Trol“ Derventa za 2020. godinu su usvojeni bez značajnijih rasprava.

Duža rasprava povela se o Informaciji o uslovima i životu penzionera na području opštine, ali je dobila podršku većine, kao i Informacija o primjeni Odluke o ravnopravnosti polova u opštini Derventa za period 01.01.-31.10.2019. godine.

Usvojeno je i nekoliko odluka o prodaji građevinskog zemljišta u vlasništvu opštine zainteresovanim licima, a na kraju i Prijedlog odluke o izmjenama Statuta Javnog preduzeća „Derventski list i Radio Derventa“.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here