Vijesti Politika 7. sjednica SO: Povučena tačka o poskupljenju komunalija, imenovan direktor Doma zdravlja

7. sjednica SO: Povučena tačka o poskupljenju komunalija, imenovan direktor Doma zdravlja

1

Danas je održana sedma sjednica Skupštine opštine Derventa, a uprkos relativno malom broju tačaka na dnevnom redu, o nekoliko tema povela se intenzivna rasprava.

Odmah na početku sjednice povučen je Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o određivanju cijena komunalnih usluga, koji je izazivao posebnu pažnju javnosti, da bi potom bili usvojeni prijedlozi odluka o izradi Strategije razvoja opštine u periodu od 2018. do 2025. godine i izradi Akcionog plana energetske efikasnosti, za kojeg je načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Goran Jevtić istakao da se radi o novom dokumentu koji je obavezan za lokalne zajednica koje imaju više od 20.000 stanovnika, a predstavljaće osnovu za apliciranja kod odgovarajućih institucija za sredstva kojim bi se, prvenstveno objekti javnih ustanova, mogli urediti po standardima ove oblasti.

Usvojena je i odluka o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju vrijednosti nepokretnosti i prijedlog Godišnjeg plana utroška namjenskih sredstava od naknade po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata u 2017. godini.

Uprkos usvajanju, Izvještaj o izvršenju Budžeta u prošloj godini nije prošao bez rasprave, pa se tako šef kluba odbornika SDS-a Branko Katanić osvrnuo na zaduženja opštine u izbornoj godini, izvršene rebalanse ovog finansijskog dokumenta i pojedine stavke budžeta kod kojih je došlo do razlike između planiranog i realizovanog obima, na šta je zamjenik načelnika opštine Siniša Jeftić odgovorio da je prošlogodišnji buđžet u suficitu od 220.000 maraka i da je rebalans bio neophodan zbog priliva novca od republičkih i drugih organizacija.

Opozicioni odbornici kritikovali su i Izvještaj o zimskom održavanju lokalnih puteva, smatrajući da zimska služba nije dobro obavila posao, zahtijevajući donošenje novog pravilnika u ovoj oblasti, dok je načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Goran Jevtić ponovio da su dugotrajno ekstremno niske temperature spriječile djelovanje soli na ledeni pokrivač. Izvještaj je, na kraju, ipak dobio podršku odbornika.

U raspravi o Informaciji o poslovanju privrede tokom 2016. godine najviše se govorilo o upisnoj politici u derventskim školama i poteškoćama sa kojima se derventski privrednici susreću, ali je dokument dobio jednoglasnu podršku. Odbornici su usvojili i Informaciju o stanju javne rasvjete na području opštine.

Na kraju, prihvaćen je prijedlog Komisije za izbor i imenovanje direktora lokalnog Doma zdravlja, a na novi četverogodišnji mandat imenovan je dr Mirko Šaran.

Predsjednik Skupštine Marijan Kljajić istakao je da je zasijedanje obilježilo povlačenje tačke o poskupljenju komunalija, zbog izostanka obrazloženja Nadzornog odbora “Komunalca”, te istakao da su, po njegovom mišljenu, odbornici bespotrebno ulazili u pojedine rasprave.

B. N. – Derventa Cafe

1 komentar

  1. Комуналац ослобађа поједине потрошаче од плаћања комуналних услуга, а да би те паре надокнадио, неоправдано, повећава цијену услуга, нашта начелник општине даје сагласност. Корисници услуга, из зграда, достављају имена потрошача, али Комуналац то не уважава, тако да редовне платише плаћају и за нечије миљенике (страначке или др).

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here