Vijesti Politika Aktuelni čas 21. sjednice Skupštine grada – VIDEO

Aktuelni čas 21. sjednice Skupštine grada – VIDEO

0

Na Aktuelnom času dvadeset prve sjednice odbornička pitanja su postavljali Davor Simić (SNSD), Slavko Topalović, Željko Radanović i Branko Katanić (SDS), Bojan Radanović (SP) i Dejan Pjeranović (DNS).

Odbornika Davora Simića zanimalo je da li gradska uprava može učestvovati u nabavci mamografa, zajedno sa Domom zdravlja i Ministarstvom zdravlja, s obzirom da se radi o skupom projektu od 450.000 KM?

Zamjenik gradonačelnika Siniša Jeftić je rekao da je pokrenuta inicijativa o nabavci mamografa i da se razmišlja na koji način da se nabavi odgovarajući aparat s obzirom da su potrebe za njim velike. Vidjećemo kakav koncept je pogodan da zajedno sa nadležnim ministarstvom i Domom zdravlja zatvorimo finansijsku konstruciju čemu gradska uprava teži kroz budući Kapitalni budžet.

Odbornik Slavko Topalović je pitao da li je predviđeno priključivanje Kostreša na gradsku vodovodnu mrežu, odnosno izgradnja glavnog voda s obzirom da je sekundarna mreža izgrađena.

Zamjenik Jeftić je podsjetio da vodovod u Kostrešu ima 150 korisnika i da priključen na tehničku vodu, a da je izgrađen u saradnju Broda i Dervente. Problem je u gazdovanju vodovodom, slično kao u Drijenu i Gornjem Detlaku. Obavljeni su razgovori o tome da se vodovod priključi na sistem Komunalnog preduzeća. Ušli smo u problem rješavanja vodovoda u Kostrešu i Gornjem Višnjiku, ali Brod još nije ispoštovao svoje obaveze. Mi smo pripremili sredstva i spremni smo da taj problem riješimo. Struka kaže da se ne može izvršiti priključivanje na potisni cjevovod koji prolazi tim područjem i koji se koristi za punjenje bazena, nego je potrebno napraviti cjevovod od bazena koji su na Bijelom brdu ka Kostrešu.

Bojan Radanović pitao predsjednika Skupštine grada zašto skupštinski materijal dolazi mimo Poslovnikom predviđenih rokova za distribuciju.

Predsjednik Skupštine Mirko Zemunović je odgovorio da su materijali za posljednju sjednicu završeni u popodnevnim časovima 8. marta, zbog čega je kasnila podjela, te da se nada da se to više neće ponoviti.

Radanović je u svom komentaru rekao da se ponavlja takva praksa ponavlja nekoliko sjednica u nizu, te da nema ni odgovarajuće evidencije o primopredaji materijala.

Odbornik Željko Nagradić se osvrnuo na izjavu ministra Čubrolovića koji je rekao da je potrebno izraditi studiju o izvodljivosti na priključak “9. januar”, iako su prije 5 mjeseci predstavnici nadležnog ministarstva i Autoputeva predstavili idejno rješenje i najavili izgradnju priključka u Osinji ove godine. Pitao je šta je tu zapravo istina.

Zamjenik Jeftić je rekao da je i sam iznenađen takvim odgovorom ministra Čubrilovića, naročito nakon što je studija i naknadni plan parcelacije bio pred poslanicima u Narodnoj skupštini RS kojim je određeno gdje će petlja biti. Na osnovu toga je provedena ekspoprijacija, tako da je lokacija već određena. Sve to je poznato i tu nema dileme, a preostaje zatvaranje finansijske konstrukcije, nabavka i izgradnja tog dijela infrastrukture.

Odbornik Branko Katanić je rekao da su lica koja se bave uslugama pečenja u posljednjem periodu nalaze pod kontrolom inspekcija. Da li postoji mogućnost da oni dobiju dodatni rok da legalizuju svoje poslovanje?

Načelnica Odjeljenja za inspekcijske poslove Đurđa Dodig Pijetlović je rekla da odjeljenje ima svoj plan rada, među kojima je i djelovanje na ozakonjenju pojedinih djelatnosti. Oni koji se bave time nisu bili registrovani ni na koji način, iako se bave proizvodnjom i prodajom hrane. U decembru i januaru su ih posjetili insektori za hranu i veterinarstvo, od kojih su dobili savjete kako da uđu u zakonske okvire. Sada već idemo u treći krug posjeta koji donosi i sankcije. 

Zamjenik gradnačelnika Jeftić je pitao da li se takvim stavovima podržava siva zona i neregularne radnje, te naveo da se radi o procesu ozakonjenja i uvođenja reda, posebno kada je u pitanju odlaganje ostataka i otpada.

Odbornik Dejan Pjeranović je postavio pitanje da li je Gradska uprava upoznata da u centru grada, na dijelu oko hrama, ne radi ulična rasvjeta.

Načelnik Odjeljenja za stambeno komunalne poslove Srđan Nović je odgovorio da će u skorijem vremenu biti otklonjeni kvarovi.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here