Vijesti Politika CIK objavio preliminarne rezultate, trojica Dervenćana osvojili mandate u Narodnoj skupštini Republike...

CIK objavio preliminarne rezultate, trojica Dervenćana osvojili mandate u Narodnoj skupštini Republike Srpske

0

Centralna izborna komisija BiH je objavila preliminarne rezultate Opštih izbora 2022 za tri od četiri nivoa vlasti. Prema objavljenim rezultatima tri Dervenćanina naći će se u sljedećem sazivu Narodne skupštine Republike Srpske.

Iz izborne jedinice 4, koju čine Derventa, Modriča, Brod i Vukosavlje, biraju se ukupno četiri narodna poslanika. Prema preliminarnim rezultatima, sa osvojenih 9.052 glasa SDS-u su pripala dva mandata, isto koliko je osvojio i SNSD sa 8.974 osvojenih glasova.

SNSD će iz ove u skupštinskim klupama predstavljati dosadašnji šef kluba poslanika ove stranke Igor Žunić sa osvojenih 4.216 ličnih glasova, te Denis Pijetlović za koga je glasalo 2.556 birača. Iz ove izborne jedinice u skupštinu će i SNSD-ova Mara Granula, nosilac kompenzacionog mandata.

Kada je u pitanju SDS, sve do dolaska glasova putem pošte najviše povjerenja birača su imale Modričanke Tamara Evđić i Milka Savić, ali je nakon brojanja tako pristiglih glasova na prvo mjesto izbio Dervenćanin Pero Đurić sa osvojena 2.449 preferencijalna glasa. Pored njega, poslanik u Narodnoj skupštini iz ove stranke biće i Tamara Evđić sa 2.407 ličnih glasova.

SNSD je najjača stranka u Derventi sa osvojenih 3.668 glasova, dok je 1.065 glasova manje osvojio SDS. PDP je sakupio 1.446, Socijalistička partija 1.236, DNS 956, a Ujedinjena Srpska 586 birača u našem gradu.

SNSD će u NS RS imati 29 poslanika, SDS 13, PDP 8, a SP, DEMOS i Pokret za državu po 5 mandata. DNS, Ujedinjena Srpska i Pokret za pravdu i red imaće po 4 tribuna, a NDP i SP RS po 3.

Kada je u pitanju izbor poslanika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz Izborne jedinice 2b, u kojoj se nalazi Derventa, novi poslanici biće SNSD-ovi Obren Petrović i Sanja Vulić, te SDS-ov Mladen Bosić. Kompenzacioni mandat pripao je DEMOS-ovom Čedomiru Stojanoviću.

Na nivou čitave izborne jedinice SNSD je osvojio 67.941, a SDS 42.237, DEMOS 14.905, PDP 14.268, a SP 10.397.

I Derventi je za ovaj nivo vlasti SNSD prikupio 4.167 glasova, SDS 2.712, PDP 995, DNS 603, a SP 587.

SNSD će u Parlamentu BiH imati 6 poslanika, SDS i PDP po 2, a Za pravdu u red, DEMOS, SDS u US po jednog

Srpski član Predsjedništva BiH u naredne 4 godine biće kandidat SNSD-a Željka Cvijanović sa 327.720 glasača, dok preliminarni rezultati za izbor predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske još nisu objavljeni.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here