Vijesti Politika CIK proglasio rezultate izbora, ovako izgledaju brojke na lokalnom i nivou izbornih...

CIK proglasio rezultate izbora, ovako izgledaju brojke na lokalnom i nivou izbornih jedinica

0

Nakon što je Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine odbilo sve žalbe u vezi sa izborima u Bosni i Hercegovini, Centralna izborna komisija je u srijedu potvrdila rezultate Opštih izbora u Bosni i Hercegovini.

CIK je potvrdio rezultate izbora za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamenta BiH, predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, Predstavnički dom Parlamenta FBiH i svih deset kantona u Federaciji BiH.

Apelaciono odjeljnje BiH u svim slučajevima odbio je žalbe kao neosnovane. Na osnovu toga stvorili su uslovi da se donese odluka o potvrđivanju izbora, rekao je Mišo Krstović, šef sektora za pravne poslove CIK-a.

Nakon što je CIK potvrdio rezultate izbora, počeli su da teku rokovi za formiranje vlasti koji su propisani zakonima i ustavima u Bosni i Hercegovini, a Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine predstoji posao indirektnih izbora, odnosno formiranje Vijeća naroda u Republici Srpskoj te domova naroda Parlamenta FBiH i Parlamentarne skupštine BiH.

Iz izborne jedinice 4, koju čine Derventa, Modriča, Brod i Vukosavlje, izabrana su ukupno četiri narodna poslanika. Prema potvrđenim rezultatima, sa osvojenih 9.052 glasa SDS-u su pripala dva mandata, isto koliko je osvojio i SNSD sa 8.974 osvojenih glasova.

SNSD će iz ove u skupštinskim klupama predstavljati dosadašnji šef kluba poslanika ove stranke Igor Žunić sa osvojenih 4.216 ličnih glasova, te Denis Pijetlović za koga je glasalo 2.556 birača. Kada je u pitanju SDS, sve do dolaska glasova putem pošte najviše povjerenja birača su imale Modričanke Tamara Evđić i Milka Savić, ali je nakon brojanja tako pristiglih glasova na prvo mjesto izbio Dervenćanin Pero Đurić sa osvojena 2.449 preferencijalna glasa. Pored njega, poslanik u Narodnoj skupštini iz ove stranke biće i Tamara Evđić sa 2.407 ličnih glasova.

Na ovom nivou vlasti SNSD je najjača stranka u Derventi sa osvojenih 3.668 glasova, dok je SDS osvojio 2.603 glasa. PDP je sakupio 1.446, Socijalistička partija 1.236, DNS 956, a Ujedinjena Srpska 586 birača u našem gradu.

SNSD će u NS RS imati 29 poslanika, SDS 13, PDP 8, a SP, DEMOS i Pokret za državu po 5 mandata. DNS, Ujedinjena Srpska i Pokret za pravdu i red imaće po 4 tribuna, a NDP i SP RS po 3.

Kada je u pitanju izbor poslanika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz Izborne jedinice 2b, u kojoj se nalazi Derventa, novi poslanici biće SNSD-ovi Obren Petrović i Sanja Vulić, te SDS-ov Mladen Bosić. Kompenzacioni mandat pripao je DEMOS-ovom Čedomiru Stojanoviću.

Na nivou čitave izborne jedinice SNSD je osvojio 67.941, a SDS 42.237, DEMOS 14.905, PDP 14.268, a SP 10.397. U Derventi je za ovaj nivo vlasti SNSD prikupio 4.167 glasova, SDS 2.712, PDP 995, DNS 603, a SP 587.

SNSD će u Parlamentu BiH imati 6 poslanika, SDS i PDP po 2, a Za pravdu u red, DEMOS, SDS u US po jednog.

Srpski član Predsjedništva BiH u naredne 4 godine biće kandidat SNSD-a Željka Cvijanović koja je sa osvojenih 327.720 glasova imala nešto više od 100.000 glasova prednosti nad kandidatom SDS-a Mirkom Šarovićem. U Derventi je Cvijanovićeva osvojila 5.724 glasa, dok je Šarovića podržalo 4.599 birača.

U trci za funkciju predsjednika Republike Srpske SNSD-ov Milorad Dodik je osvojio 300.180 glasova, a PDP-ov kandidat Jelena Trivić 273.245. Trivićeva je u Derventi osvojila 5.520 glasova, a Dodik 297 glasova manje.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here