Vijesti Politika Druga sjednica SO Derventa u znaku političkih prepucavanja

Druga sjednica SO Derventa u znaku političkih prepucavanja

1

Druga sjednica Skupštine grada Derventa protekla je uglavnom u političkom prepucavanju skupštinske većine okupljene oko SDS-a i PDP-a, te načelnika Milorada Simića i koalicije okupljene oko SNSD-a.

Epilog gotovo jednočasovne rasprave o dnevnom redu 2. Sjednice skupštine opštine Derventa bilo je povlačenje Prijedloga odluke o delegiranju odbornika koji će u svojstvu službenih lica prisustovati zaključenju braka od strane predlagača načelnika Simića, te skidanje tačaka dnevnog reda o prijedlozima za razriješenje vršilaca dužnosti Turističke organizacije Derventa i Gerontološkog centra Derventa i raspisivanje konkursa za direktore ovih ustanova. Većina odbornika podržala je skidanje ovih tačaka iako su ih na dnevni red stavili odbornici kluba DNS-HS-SPS.

Prilikom rasprave o Prijedlogu odluke o izradi Strategije bezbjednosti saobraćaja odbornica PDP-a Sanja Dimitrić predložila je da se u izradu ovog dokumenta uključi što više stručnjaka i javnost, te upozorila da je mandat dosadašnjeg Savjeta za bezbjednost saobraćaja istekao.

Prijedlog odluke o usklađivanju akata vrtića „Trol“ takođe je dobio podršku odbornika. Odbornica Dimitrić pitala je da li grad, kao osnivač vrtića, može uticati na radno vrijeme ustanove, odnosno organizaciju rada u dvije smjene, pošto veliki broj roditelja radi u privredi, što bi im olakšalo svakodnevicu.

VD načelnik Odjeljenja za privredu i društevne djelatnosti Slaven Pašalić pojasnio je da grad određuje radno vrijeme, ali da do sada nije bilo inicijativa u tom smjeru, te da se nakon takvog prijedloga mora analizirati šta to donosi, kolika je zainteresovanost i koja su potrebna finansijska sredstva.

Do kraja sjednice dužnosti člana Opštinske izborne komisije razriješena je Nada Nović, dok je za člana Upravnog odbora Centra za socijalni rad imenovana Radmila Matić.

Sjednica je protekla korektno, iako se mnogo vremena na zasjedanju potrošilo na izmjene dnevnog reda, koji je na sjednici skupštinskog Kolegijuma bio usaglašen, ali se pozicija potom predomislila, rekao je načelnik Simić.

Iznošene su potom insinuacije i laži da sam nekoga od odbornika pozivao. SNSD je na proteklim lokalnim izborima imao potpisan sporazum sa 12 partija za podršku načelniku, a da su tada opozicioni PDP i SDS ostali sami. Oni su na izborima proizveli devet odborničkih mandata, a danas je omjer snaga 15 ruku u njihovu korist. I stoga, ja ne mogu „kupovati“ svoje, ali mogu pitati zašto je neko prešao na drugu stranu. Tu nema ni ljubavi, ni mržnje, već samo interes. Derventu ne smijemo prepustiti neformalnoj interesnoj grupi od pet ljudi i to ne u Skupštini. Ona se priprema u kuloarima, a u Skupštini su istureni mladi kadrovi, rekao je Simić.

Simić je rekao da bi mu bilo zadovoljstvo da se na današnjoj sjednici govorilo istorijskom trenutku za Derventu, odnosno o dobijenom statusu grada.

Ponosan sam na učinjeno, napravili smo opštinu za primjer i ispunili smo zakonske pretpostavke. Želio sam da čestitam Derventi, njenim građanima i privredni, na istorijskom momentu. Pitam se zašto nismo mogli da to zajedno proslavimo, i zašto predsjednik Skupštine opštine, iako je pozvan da mi se pridruži tokom proslave, nije stao rame uz rame sa mnom. Taj trenutak je ignorisan od strane te većine, rekao je Simić.

Predsjednik Skupštine opštine Derventa Mirko Zemunović smatra da je skupština protekla u dobroj atmosferi.

Usvojena je jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda, a to je Odluka o pristupanju izradi Strategije bezbjednosti saobraćaja opštine Derventa za period 2021-2031. godine. U predstojećem periodu, na poziv načelnika i moju inicijativu, planiran je sastanak. Ja sam uvijek za kompromise i da vjerujem da ćemo pribjeći dogovoru, prvenstveno o imenovanju načelnika odjeljenja Opštinske uprave. Nadam se da će načelnik imati prijedlog za poziciju zamjenika načelnika, te da ćemo postići dogovor o tom pitanju, ali i pitanju direktora javnih ustanova, rekao je Zemunović.

Aktuelni čas

Na početku aktuelnog časa, inače prepunog rasprava, odbornici Dejan Pjeranović (DNS), Nikola Nedinić (SPS), Maja Pjeranović (SNSD) i Darko Bećarević (SNSD) ustvrdili su da su im stigle različite ponude da podrže suprotne stranačke blokove.

Simić je zamolio da ga isključe iz takvih priča, te podsjetio da SNSD imao potpisan predizborni sporazum sa svim partijama osim sa SDS-om i PDP-om, strankama koje su osvojile 9 mandata, a sada broje čak 15 odbornika, te da u tome treba tražiti korupciju.

Novi odbornik SDS-a Slavko Bojanić upitao je gradonačelnika Milorada Simića zašto ga je pozivao u nekoliko prilika u prethodnom periodu? Dodao je da će od sada svaki put glasati protiv prijedloga gradonačelnika, čak i kada bi svi drugi ga podržali.

Gradonačelnik Simić je rekao da je to notorna laž i da je istina da ga je posjetio jednom u porodičnoj kući i da su se jednom razgovarali telefonom, te pozvao Bojanića da ga tuži za uznemiravanje ako ima osnova.

Odbornica PDP-a Sanja Dimitrić pitala je kakva je situacija sa objektom OŠ “Nikola Tesla”, šta je preduzeto i da li postoje neki rezultati i rješenja ovog problema? Ustvrdila je da je školi istekla “upotrebna dozvola” o čemu je stiglo obavještenje iz Austrije, kao i da su se temelji OŠ “Zdravko Čelar” možda mogli poslužiti za novu školu.

Simić je odgovorio da je osnovna škola najvažnije pitanje, te da je svojevremono austrijska ambasada poslala dopis u kojem je saopšteno da više nije pod njihovom ingerencijom. U tom periodu objekti su građeni tako da nisu imali betonirane temelje već kamene, a da su i takvi 2015. godine dodatno učvršćivani kroz projekat UNDP-a. Opština je formirala stručnu komisiju, nakon čega je angažovana i Agencija za obnovu i razvoj RS, koja je potvrdila da je objekat stabilan, ali za potencijalna seizmička dešavanja niko ne želi preuzeti odgovornost. Sljedeće sedmice će biti organizovan sastanak sa predstavnicima nadležnog ministarstva kojima ćemo predložiti nekoliko ideja i to da se škola rekonstruiše i da bude otporna na uobičajna seizmička dešavanja, što košta između 1,5 i 2 miliona maraka, te da ponudimo lokalitet za gradnju nove škole koju bi gradila država. Intenzivno se radi na rješavanju ovog problema. Uložena su 2,5 miliona maraka u srednje škole u kojima se može održavati nastava na visokom nivou, što je pozitivna stvar.

Odbornik SDS-a Vitomir Pivaš pitao je iz kojeg budžeta će se isplaćivati “bijeli hljeb” za funkcionere Sinišu Jeftića i Marjana Kljajića i da li će im biti isplaćivana paralelno i odbornička naknada.

Gradonačelnik Simić odgovorio je da je to zakonom određeno i da tu lokalna zajednica ne može ništa uraditi.

Odbornik SDS-a Branko Katanić upitao je zašto predsjednik SO Derventa Mirko Zemunović nije bio na svečanosti obilježavanja sticanja statusa grada ako se radilo o službenoj posjeti? Slično pitanje postavio je i šef kluba PDP-a Mirko Petrić.

Odbornik SNSDća Siniša Jeftić pitao je gradonačelnika opštine da li ima povratne informacije za slučaj kada je u izbornoj noći izvršen upad u Opštinsku izbornu komisiju? Od počinilaca nikad nije stiglo izvinjenje za upad i nasrtaj na OIK.

Na njihova gradonačelnik je rekao odgovoriti u pismenom obliku.

Derventa Cafe

1 komentar

  1. Švabo je svijet izmislio,oni vode evidenciju o zgradama koje su gradili prije 120 i vise godina a mi jos gledamo u pasulj kakvo ce vrijeme sutra biti…………zivjeli

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here