Vijesti Politika Izvještaji o poslovanju javnih ustanova bez podrške, izostalo očekivano razriješenje vršilaca dužnosti...

Izvještaji o poslovanju javnih ustanova bez podrške, izostalo očekivano razriješenje vršilaca dužnosti direktora

0

Na današnjem nastavku trećeg zasjedanja Skupštine grada Derventa skupštinska većina odbila je sve godišnje izvještaje o poslovanju javnih ustanova, ali je izostalo očekivano razrješenje vršilaca dužnosti direktora Gerontološkog centra Derventa Đurđe Pijetlović i Turističke organizacije Mladena Pećića.

Petnaest glasova „protiv“ i 14 „za“ rezultat je glasanja odbornika derventskog parlamenta kada su u pitanju godišnji izvještaji o poslovanju u javnim ustanovama. Današnje zasjedanje obilježila je rasprava o poslovanju Gerontološkog centra, a burna rasprava povela se i kada je u pitanju prijedlog rješenja o razrješenju vršioca dužnosti direktora ove javne ustanove, piše TV K3.

Od ukupno sedam godišnjih obračuna i izvještaja o poslovanju u derventskim javnim ustanovama, koliko ih se našlo na dnevnom redu treće sjednice skupštine grada, podršku odbornika dobio je samo Dom zdravlja, koji je usvojen prvog dana zasjedanja. Preostalih šest o kojima se danas raspravljalo, među kojima su i izvještaji o radu u JU Trol, Centar za socijalni rad, Narodna biblioteka, Centar za kulturu, Sportski centar i Turistička organizacija, nisu dobili podršku.

Iako su odbornici jednoglasno podržali odluku o raspisivanju konkursa za izbor i imenovanje direktora JU Gerontološki centar i Turističke organizacije, zeleno svjetlo odbornika nije dobio prijedlog rješenja o razrješenju dosadašnjih vršioca dužnosti direktora ove dvije ustanove.

Odbornici su sa 15 glasova protiv i 14 za glasali i kada je u pitanju izvještaj o radu i poslovanju u JP „Derventski list“. Pozicija tvrdi da se nezakonito radilo proteklih godina, kada su se u pojedinim ustanovama, određene osobe vodile kao vršioci dužnosti pet godina.

Odbornici skupštine grada Derventa jednoglasno su usvojili informacije o upisu učenika i stručnoj zastupljenosti nastavnog kadra u obje srednje škole, kao i u svim osnovnim školama, osim u OŠ „Nikola Tesla“.

Predsjednik SG Derventa Mirko Zemunović rekao je da su najvažnije tačke bile izvještaj o radu preduzeća.

Nismo usvojili nijedan izvještaj o radu ustanova, kao ni izvještaj o upisu učenika u školu za OŠ „Nikolu Tesla“. Tačke o razrešenju i imenovanju vršilaca dužnosti Turističke organizacije i Gerontološkog centra nisu „prošle“, dok je je izglasana izmjena nadzornog odbora JU Derventski list, kao i nepovjerenje radu Derventskog lista, naveo je Zemunović.

Šef kluba odbornika SDS-a Pero Đurić smatra da je sjednica završena uspješno.

Imali smo iscrpan dnevni red, a pored toga do sada se nije ovoliko diskutovalo o radu javnih ustanova. Ukazali smo na sve nepravilnosti i nezakonite radnje držanjem direktora u statusu vršioca dužnosti po nekoliko godina. Zbog toga smo i pokrenuli ove tačke dnevnog reda da bi pokazali građanima da tako više ne može. Ako ste nekog postavili i vjerujete u njihove sposobnosti, a mi ne sumnjamo da pojedini direktori dobro rade posao, oni ne trebaju biti u takvom statusu godinama, i mi želimo da što prije imenujemo direktore i zamjijenimo vršioce dužnosti, poručio je Đurić.

Šef kluba odbornika SNSD-a Slavko Tomaš je rekao da prilikom rasprava o javnim ustanovama nisu ispoštovane sve procedure i zakonski propisi.

Skupštinska većina ima pravo da izglasa šta želi iako nije bilo obrazloženja. Prilikom odlučivanja o razriješenju vršioca dužnosti insistirao sam da ne pravimo još veći problem i sa kolegama iz SDS-a smo dogovorili da nije u redu da pojedine ustanove dovedemo u situaciju da sutra nemaju direktora, naglasio je Tomaš.

Izvještaj sa prvog dijela sjednice pročitajte OVDJE.

Derventa Cafe/TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here