Vijesti Politika Maja Pjeranović: Učešće u Školi političkih studija Savjeta Evrope izuzetno iskustvo

Maja Pjeranović: Učešće u Školi političkih studija Savjeta Evrope izuzetno iskustvo

0

Školu za političke studije Savjeta Evrope u Bosni i Hercegovini ove godine pohađao je, nakon selekcije kandidata, 31 učesnik iz cijele države među kojima je i odbornica u Skupštini grada Derventa i predsjednik lokalne organizacije Mladih socijaldemokrata Maja Pjeranović.

Učesnici, uglavnom ocijenjeni kao perspektivni politički lideri, u okviru pomenutog programa prolaze različite obuke kojim poboljšavaju komunikaciju, usvajaju demokratske vrijednosti koje škola zastupa, te ih se na taj način osnažuju da u budućnosti djeluju ka unapređenju demokratskog upravljanja u BiH. Kroz niz seminara ka tim ciljevima ih vode već dokazani aktivisti civilnog društva, političari i medijski stručnjaci.

Ove godine učesnici su pohađali seminare na Vlašiću, Neumu, Bijeljini i na Jahorini, kaže Pjeranovićeva.

Kroz važne teme kao što su populizam i kultura političkog dijaloga u BiH, jačanje odgovornosti, transparentnosti i upravljanja u BiH, političko predstavljanje i izborni sistem i evropske integracije, vodili su nas predavači iz različitih sfera društvenog i političkog života, poput zamjenice ambasadora Norveške u BiH Siri Andersen, Lazara Prodanovića, Zlatana Klokića, Saše Magazinovića, Mladena Ivanića, Branislava Borenovića, Marije Milić i mnogih drugih, od kojih su neki i sami bivši polaznici ove škole, a danas obavljaju odgovorne funkcije, što dovoljno govori o njenom značaju, ističe mlada derventska političarka.

Škola ima za cilj da dodatno obuči mlade lidere iz različitih sfera društva i da afirmiše vođenje argumentovanog dijaloga uz poštovanje i toleranciju tuđih stavova i mišljenja, kaže Pjeranovićeva.

Biću slobodna da kažem da je ovaj program, koji okuplja mlade ljude iz političkih organizacija, NVO i medija, zasigurno najbolji u BiH. Program je koncipiran tako da pored edukacija ostavlja prostora i za druženje učesnika, što nam je omogućilo da razmijenimo mišljenja i stavove, ali i da steknemo nova poznanstva i prijateljstva. Zahvalna na pruženoj prilici da budem dio ovog programa jer sam prije svega upoznala divne mlade ljude, sa kojima ću sigurno nastaviti da se družim i sarađujem, poručuje Pjeranovićeva.

Nažalost, epidemiološke mjere onemogućile su da, iako odabrana, kao jedna od rijetkih učesnika iz BiH bude dio posljednjeg seminara koji je održan u Strazburu.

Inače, program Škole za političke studije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini je dio programa mreže Škola za političke studije Vijeća Evrope i podržan je od strane Kraljevine Norveške i Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu.

PRVA GODINA ODBORNIČKOG MANDATA

Nakon lokalnih izbora održanih novembra prošle godine Pjeranovićeva je postala jedan od najmlađih odbornika u Skupštini grada Derventa. Turbulentnu prvu godinu mandata obilježila je kohabitacija gradonačelnika Milorada Simića i skupštinske većine predvođenje SDS-om, ističe.

Skupštinska većina potom je donijela niz kadrovskih odluka koje nisu u skladu sa propisima, zbog čega pojedine javne ustanove nisu mogle ni da funkcionišu na odgovarajući način, te izabrala drugog potpredsjednika skupštine bez ikakvih ovlaštenja. Zaustavljeni su mnogi projekti važni za normalan život i funkcionisanje naših sugrađana, ali se uprkos svemu nadam da ćemo u narednom periodu pronaći zajednički jezik i ispraviti sve one nepravilnosti, optimistična je Pjeranovićeva.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here