Vijesti Društvo Manifestacija “Kulturno-vjerska baština“ spona koja povezuje iseljeništvo sa matičnom Hrvatskom – FOTO

Manifestacija “Kulturno-vjerska baština“ spona koja povezuje iseljeništvo sa matičnom Hrvatskom – FOTO

0

Hrvatska matica iseljenika je prije šest godina pokrenula manifestaciju „Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine“ pod geslom ”Vratimo nadu zavičaju”, a ovogodišnje izdanje manifestacije održano je u „Napretkovom domu“ u Derventi.

Manifestacije se priređuju s ciljem međusobnog povezivanja Hrvata u BiH i inostranstu s matičnom Republikom Hrvatskom kroz upoznavanja zajedničke tradicije, kulture i nošnje i unapređenje kulturnih, obrazovnih, privredno-socijalnih i drugih zanimanja raseljenih bosansko-hercegovačkih Hrvata, istakao je predsjednik HMI Mijo Marić.

Derventa je prepoznatljiva po kulturnom i vjerskom identitetu Hrvata, a mi se upravo bavimo baštinjenju te tradicije. HMI je vladino tijelo koje već 73 godine se brine o iseljeništvu u cijelom svijetu, a sa tim ciljem provodimo šezdesetak prilagođenih aktivnosti koje provodimo sa našim iseljeništvom od Evrope do Novog Zelanda, istakao je Marić.

Večerašnje izdanje održano je uz podršku Franjevačkog samostana Plehan.

Pored ove manifestacije održavamo i filmski festival u Orašju, izbor „Naj Hrvatice“ koja se bira u Tomislavgradu i slično. Pružanje podrške Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta osnovni je cilj ove manifestacije, a kroz širenje mreže i saradnje među ljudima na ovakvim okupljanjima taj cilj i nadmašujemo, naglasio je Marić.

U programu su učestvovali HKUD „Tamburica“ Koraće, Zavičajni klub „Žeravac“, HKUD „Mladost“ Domaljevac, „Vesele Domaljevčanke“, izvorna grupa „Dražen i Jurica“ i Ante Galić Gale.

Manifestaciji su prisustvovali i HDZ-ov poslanik u Evropskom parlamentu Željana Zovko, direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš, zamjenik gradonačelnika Dervente Siniša Jeftić i drugi gosti iz političkog i kulturnog života Hrvata u BiH.

Do sada je manifestacija u saradnji sa lokalnim udruženjima i društvima u BiH održana u Zagrebu, Jajcu, Livnu, Sarajevu i Rami.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here