Vijesti Politika Milorad Simić, načelnik opštine Derventa: Imamo najmanje nezaposlenih

Milorad Simić, načelnik opštine Derventa: Imamo najmanje nezaposlenih

0

Početak građevinske sezone, tokom koje treba da bude realizovano nekoliko ranije planiranih projekata, kao i svježih ideja, te priprema programa kapitalnog investiranja, dovoljni su razlozi za razgovor s Miloradom Simićem, čelnim čovjekom derventske opštine.

Milorad Simic, nacelnik opštine Derventa - Imamo najmanje nezaposlenih

Međutim, vrijeme za nekoliko pitanja i odgovora na njih teško je pronaći, pošto su kabinet i vrijeme načelnika opštine “okupirali” mnogi koji u njemu vide rješenje svog problema.

-Šta biste Vi, u ovom trenutku, istakli kao nešto što Vam se čini da je važno i što bi zaslužilo da ostane trajno zabilježeno? 

SIMIĆ: Teško je, ako ne i nemoguće, sve što se radi staviti na papir. Mi pokušavamo da sve aktivnosti prate potrebni dokumenti, posebno u normativnom smislu, ali potpuno je sigurno da je mnogo toga ostalo nezabilježeno, posebno u dijelu stvaranja pozitivnog ambijenta i klime, po kojoj je Derventa već prepoznatljiva.

-Kako se taj pozitivni ambijent manifestuje na obične građane ili privrednike?

SIMIĆ: Jedan od parametara mogla bi da bude, recimo, situacija u vezi s porezom na nepokretnost. Mi smo stopu poreza smanjili za trećinu, a u nekim susjednim sredinama došlo je do drastičnog povećanja. Ne treba nama da bude utjeha ako je neko grdno pogriješio ili bio neodgovoran prema svojim građanima, ali teško možemo da ne primijetimo, posebno u razgovorima s ljudima koji dolaze sa strane, njihov pozitivan stav prema našem načinu rada. A, kad je riječ o konkretnim dobrim stvarima, dobro je poznato da je u Derventi najmanje nezaposlenih u okruženju, da se radi za izvoz, ali i da stalno radimo na uređivanju grada, kao i naših sela.

-Taj trend trebalo bi, prema najavama, ali i onom što se već vidi, da bude nastavljen. Iako program kapitalnog investiranja još nije prošao predviđenu proceduru, na nekim projektima već se radi.

SIMIĆ: Da. To su poslovi koje smo planirali još prošle godine, ali odlučili smo da ne radimo navrat-nanos, nego da sačekamo početak građevinske sezone. Tako se sad radi od kružnog toka na Rampi do autobuske stanice, gdje će biti izgrađen još jedan kružni tok. Uskoro bi trebalo da počne da se radi i na finom uređenju centra grada, a već je završena rekonstrukcija ulice iza zgrade MUP-a. Ovako smo na najbolji način demantovali one koji su nam prošle godine prigovarali da se kreditno zadužujemo kako bismo radili pred izbore. Ove projekte mogli su da realizuju i neki drugi, ali birači su rekli da žele da mi nastavimo da radimo ovaj posao.

-Prijedlog programa kapitalnog investiranja za ovu godinu skoro je gotov, ali ipak se neće naći na sljedećoj sjednici Skupštine opštine.

SIMIĆ: Pa, kad za dvadesetak miliona maraka, koliko su iznosili zahtjevi za finansiranje ovim programom, na raspolaganju imate 1,2 miliona, onda je sasvim logično da raspoređivanju tog novca treba prići s mnogo pažnje i opreza. Najveći dio tih potreba je sasvim opravdan, ali potrebe moraju da se usaglase s mogućnostima i da se postave neki prioriteti. Uskoro bi trebalo da počne da se radi i na finom uređenju centra grada, a već je završena rekonstrukcija ulice iza zgrade MUP-a.

-Za zadovoljavanje tih potreba na raspolaganju bi trebalo da budu i sredstva suficita prošlogodišnjeg budžeta.

SIMIĆ: Sama činjenica da imamo suficit je nešto po čemu se razlikujemo od drugih. U mnogim opštinama ima grdnih problema sa servisiranjem tekućih obaveza, a mi za to vrijeme imamo suficit i mogućnost da ta sredstva uložimo u nešto što će građanima derventske opštine pričiniti zadovoljstvo. Očekujemo da se pojavi oko pola miliona maraka suficita, pa je i to jedan od razloga za opredeljenje da “kapitalni budžet” zastane. Želimo da o ta dva dokumenta vodimo raspravu na jednoj sjedinici, kako bismo stekli cjelovitiju sliku o planiranim ulaganjima.

-Osim ovih sredstava, sasvim je izvjesno da će na području derventske opštine biti i drugih ulaganja.

SIMIĆ: Prije svega, iz prošle godine ostalo nam je skoro milion maraka za centar grada, raskrsnicu kod autobuske stanice i nastavak rekonstrukcije ulica, zatim 3,3 miliona maraka za izgradnju nasipa i pola miliona maraka za opremanje Vatrogasne jedinice. Za sanaciju Osnovne škole “19. april” ugovor je već potpisan, a tri miliona maraka za Gerijatriju su sasvim izvjesna. Razgovara se i o novom aranžmanu sa KfW bankom. Kad se sve to sabere, dolazi se do impozantne cifre od više od sedam i po miliona maraka, što Derventu svrstava u grupu opština u kojima se najviše radi i ulaže.

-Nedavno je budžet derventske opštine analiziran iz pomalo neobičnog ugla. Do kakvih zaključaka se došlo?

SIMIĆ: To su čiste činjenice. Konstatovano je da je 16,5 odsto budžeta usmjereno ka mladim, odnosno za zadovoljavanje njihovih potreba. Riječ je o sredstvima koja se ulažu po raznim osnovama, a tu su sredstva za škole, sport, stipendije, djecu i slično. Isto tako konstatovano je da 13,5 odsto budžeta ide ka Centru za socijalni rad, tako da se prostom računicom dolazi do trećine budžeta koji je usmjeren za potrebe ranjivih kategorija. To nas, svakako, svrstava u red lokalnih zajednica koje u regionu izdvajaju najviše novca za ove potrebe, pa mogu da se pohvale brigom o tim kategorijama stanovništva.

-Čini se da ste zadovoljni trendovima?

SIMIĆ: Već sam rekao da je to nešto što ne može da se stavi na papir i da se pretvori u dokument. To je onaj ambijent o kome sam govorio, a do afirmativnih zaključaka bi se došlo i da je budžet analiziran sa drugih aspekata. To je posljedica odgovornog i ozbiljnog pristupa planiranju i realizaciji naših planova i projekata.

-Nedavno je u Derventi boravila vrlo visoka delegacija UNICEF-a.

SIMIĆ: Na čelu delegacije bio je predsjednik Izvršnog odbora UNICEF-a, koji je iz Finske, a s njim su bili i ambasadori Albanije, Irana, Gvajane i Kenije u ovoj organizaciji.

-O čemu se razgovaralo?

SIMIĆ: I ova posjeta jedan je od dokaza kakvim očima nas drugi gledaju. Riječ je o ljudima iz najvišeg rukovodstva ove organizacije iz Njujorka i ono što su nam tom prilikom rekli svakako nam mnogo laska. Prepoznali su našu predanost i posvećenost radu sa djecom, a konstatovano je da pristup Dervente može da bude primjer koji će slijediti ostale opštine. Zahvaljujući relizaciji projekta s ovom organizacijom, djeca iz Udruženja “Sunce” danas imaju prostor za dnevni boravak u okviru Zavoda “Budućnost”. Ja sam neizmjerno srećan jer smo mi bili dobar partner ovoj velikoj i značajnoj svjetskoj organizaciji, a iz tog partnerstva naši sugrađani, kojima je potrebna pomoć, izašli su bogatiji za ovaj prostor. Nažalost, još ima onih koji su, iz ko zna kojih razloga, spremni da ovakve stvari i događaje omalovažavaju. Prenoseći inormacije s ovog događaja činjene su čak i namjerne materijalne greške, koje su nedopustive. Međutim, to najbolje odslikava one koji se mnogo bolje snalaze u haosu i beznađu, nego stanju za koje se mi borimo i zalažemo, a to su red i prosperitet.

-Bilo je pohvala na račun Dervente?

SIMIĆ: Ovi ljudi, koji su vrlo uticajni i ugledni, nisu krili zadovoljstvo, pa čak i oduševljenje onim što smo mi uradili i što su vidjeli. Naša želja da pomognemo našim mladim sugrađanima koji imaju probleme, na način da im obezbijedimo mogućnost boravka u dnevnom centru, prepoznata je kao iskrena i to nas čini posebno srećnim i zadovoljnim. A, ako mislite na najavljena priznanja, o tom potom.- Bilo je govora i o priznanjima?SIMIĆ: Ako mislite na ono što su neki ambasadori rekli u smislu priznanja meni lično, o tom potom. Svim silama se borimo da okupimo kritičnu masu ljudi koji pozitivno razmišljaju, koji su spremni da u budućnost gledaju kao u šansu za razvoj i napredak.

Porez

-Ove godine porez na nepokretnost biće za trećinu manji nego prošle, ali ključno pitanje je naplata tih sredstava.

SIMIĆ: Vremena nam nisu baš naklonjena, ali obaveze moraju da se izvršavaju. U potpunosti razumijem one koji teško žive, no punjenje budžeta je ključno pitanje za funkcionisanje zajednice, pa želim da pozovem na ozbiljnost.

Nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here