Vijesti Politika Na “aktualcu” o uzrocima zagađenja izvorišta vode, proširenju kapaciteta vrtića, nadzornim kamerama,...

Na “aktualcu” o uzrocima zagađenja izvorišta vode, proširenju kapaciteta vrtića, nadzornim kamerama, neradnoj nedjelji…

0

Na aktuelnom času 6. sjednice Skupštine grada Derventa pitanja su postavljali odbornici Maja Pjeranović, Davor Simić, Slobodanka Miljević, Pero Đurić, Branko Katanić, Siniša Jeftić i Darko Bećarević.

Odbornica Maja Pjeranović (SNSD) pitala je gradonačelnika Simića, s obzirom na češća upozorenja da voda nije ispravna za piće, šta je uzrok, da li se preduzimaju mjere za sprečavanja zagađivanja i da li je voda trenutno ispravna za piće?

Gradonačelnik Simić je rekao da se radi o sveobuhvatnom poslu i da je pored zamućenosti izazvanih kišom Inspektorat otkrio tragove amonijaka i još nekih hemikalija. U neposrednoj blizini izvorišta u Lupljanjici nalazi se voćnjak Pere Đurića i postoji mogućnost da su otrovi došli sa tog područja.

Predstavnica Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Jefimija Šerbić rekla je da je voda trenutno ispravna. “Komunalac” redovno uzorkuje vodu, a između dva takva testiranja došlo je do obilnijih padavina i zamućivanja vode, koja po pravilu zbog toga ne bude neispravna. Ovoga puta, u izvještaju vodnog inspektora iz Doboja i Instituta za javno zdravstvo RS, konstatovano je da se sa obližnje parcele na kojoj se nalaze zasadi oraha u vlasništvu “Drvoprerade Đurić”, slile supstance kojima su zasadi tretirani a koje su kontaminirale i sam izvor vode. Inspektorat će vjerovatno donijeti rješenje o postupanju, tako da će lokalna zajednica morati donijeti novi i izmijenjeni program zaštite izvorišta i izvesti projektovanje zaštite izvorišta koja se nalaze na specifičnom terenu. Odjeljenje je u prošlom Kapitalnom budžetu predložilo sredstva za obilježavanje izvorišta i zone zaštite, ali je ta stavka skinuta, pa je naša obaveza sada da se objavi tender da bi se taj posao po pravilima struke izveo, pojasnila je Šerbićeva.

Odbornik Davor Simić (SNSD) osvrnuo se na svoj raniji prijedlog za organizovanje panel diskusije o uvođenju nedjelje kao neradnog dana, te pitao načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti dokle se stiglo sa tom inicijativom. Ukoliko stav panelista bude da se rad nedeljom ne može u potpunosti ukinuti, predložio je da se ograniči do 12 časova.

VD načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić rekao je da ovo odjeljenje radi smanjenim kapacitetom, te da će uskoro uputiti javni poziv Privrednom savjetu grada Dervente, sindikatima i drugim predstavnicima radnika i drugih relevantnih subjekata da učestvuju u raspravi o ovoj izuzetno važnoj temi.

Odbornik Davor Simić je postavio i pitanje da li je moguće da se organizuju izdvojeni dijelovi vrtića „Trol“ u Kalenderovcima i Osinji, predlažući da se rad organizuje u tamošnjim osnovnim školama. Takođe, pitao je da li je moguće da se prostor preko puta vrtića „Trol“ adaptira da bi u njemu mogla biti smještena djeca starijeg uzrasta i djeca za jaslićke grupe koje su na listama čekanja.

Gradonačelnik Simić podsjetio je da su kapaciteti vrtića uz pomoć Republike prošireni unazad nekoliko godina, te da su rang-liste svim roditeljima poznate. Inicijativa je dobra, prostor koji se nalazi preko puta vrtića gdje je nekad obdanište i bilo moguće je osposobiti i to nije preskupa investicija.

Odbornica Slobodanka Miljević (SNSD) pitala je gradonačelnika Milorada Simića da li je upoznat da udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata koja organizuju obilježavanja značajnih datuma iz tog perioda ne dostavljaju pozive političkim subjektima za parastose, pa čak ni gradonačelniku. Može li se išta uraditi po tom pitanju?

Šef kluba odbornika SDS-a Pero Đurić pitao je gradonačelnika Simića dokle je došlo sa realizacijom projekata iz Kapitalnog budžeta usvojenog u aprilu, odnosno da li su raspisani tenderi i kada će biti.

Gradonačelnik Simić pojasnio je da mnogi od projekata koje je usvojila skupštinska većina nemaju riješenu projektnu i drugu dokumentaciju, tako da je potrebno riješiti te akte prije raspisivanja javnih poziva. Za neke projekte, poput Spomen sobe VRS izdvojeno je premalo sredstava.

Šef kluba odbornika SNSD-a Slavko Tomaš upozorio je predsjednika Skupštine Mirka Zemunovića da je postojao dogovor da će osposobiti mjerač vremena koji će svakom učesniku u diskusijama pokazivati koliko vremena ima na raspolaganju.

Odbornik Branko Katanić (SDS) rekao je da se ovih dana obavlja sanacija puteva posipanjem za koje pretpostavlja da su predviđeni prošlogodišnjim programom. U nekim slučajevima došlo je do oštećenja putnih pravaca preko kojih se vozi posipni materijal. Da li odjeljenje ima uvid u tu problematiku i šta se može uraditi da se oštećenja otklone?

Predstavnica Odjeljena Jefimija Šerbić odgovorila je da se ugovor o održavanju puteva realizuje do kraja 2021. godine, a do sada se radilo na putevima u Novim Lužanima, Polju, Tešića barama, dijelu gradskih ulica koje su smatrane interventnim, kao i u Bijelom Brdu, Kuljenovcima, Ceranima (Babići), Pojezni, Stankovićima, Rapćanima, Miškovcima i Kalenderovcima, te da su u planu putevi u Mišincima, Rapćanima, Malici i Osinji. Oštećenja o kojima je govorio odbornik Katanić nisu prijavljena, tako da će se morati utvrditi obilaskom terena. Sanirane su udarne rupe po cijelom gradu, čišćeni su kanali, košene bankine i trenutno se radi na horizontalnoj signalizaciji.

Odbornik Siniša Jeftić (SNSD) pitao je da li je na sastancima sa novim rukovodstvom Policijske stanice Derventa bilo riječi od uvođenju video nadzora, s obzirom da je Derventa jedna od rijetkih zajednica koja nije riješila to pitanje, iako su sredstva za to bila predviđena Kapitalnim budžetom.

Predsjednik Skupštine Mirko Zemunović je rekao da je na sastanku sa vodstvom PS Derventa pričao o aktuelnim bezbjednosnim problemima, kao i o nadzornim kamerama, te da je razumio da su o toj temi govorili i sa gradonačelnikom i da za to imaju obezbijeđena sredstva.

Gradonačelnik Simić rekao je da se i on istog dana sastao sa prvim ljudima PS Derventa, te izrazio zadovoljstvo novom energijom. Naglasio je da je njegova ideja bila da se kroz dvije godine grad pokrije video nadzorom u postupku koji podrazumijeva da PU Doboj pravi projekat, MUP RS odobri, a lokalna zajednica raspiše tender i finansira taj projekat. Skupštinska većina, računajući tu i Vas predsjedniče Skupštine, sredstva Kapitalnog budžeta je preusmjerila na druge namjene tako da u budžetu nema sredstava za tu namjenu, zaključio je Simić.

Jeftić je u svom komentaru rekao da je zadovoljan jer postoji svijest o ovom problemu, ali da je vidiljivo da sredstva nisu obezbijeđena i da se moraju uložiti dodatni napori da se projekat realizuje.

Odbornik Darko Bećarević (SNSD) je pitao predsjednika Skupštine Mirka Zemunovića, s obzirom da je novom komandiru rekao da će u toku ove godine nastojati da se projekat provede, odakle je planirao osigurati sredstva. Paradoksalno je da ste rekli da vam je komandir rekao da sredstva postoje, iako dobro znate kao predsjednik šta je Skupština usvojila, naveo je Bećarević.

Predsjednik Zemunović je rekao da će ove godine inicirati provođenje ovog projekta, tako da će se tek vidjeti kada će se projekat realizovati.

Šef kluba PDP-a Mirko Petrić sugerisao je predsjedniku Zemunoviću da sjednicu vodi po Poslovniku i da ne ulazi u diskusije sa odbornicima.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here