Vijesti Politika Otvorene brojne teme od zajedničkog interesa: Delegacija opštine Prnjavor posjetila Derventu

Otvorene brojne teme od zajedničkog interesa: Delegacija opštine Prnjavor posjetila Derventu

0

Načelnici opština Derventa i Prnjavor sa svojim saradnicima održali su u srijedu radni sastanak na kojem su razmatrana infrastrukturna pitanja, čije rješavanje zahtijeva aktivno učešće obje opštine.

Inicijalna tema sastanka bilo je trenutno stanje mosta na rijeci Ukrini , između Drijena i Štrbaca koji je oštećen i predstavlja opasnost za učesnike u saobraćaju.

Da bi se pristupilo rekonstrukciji mosta potrebno je prvo riješiti neriješene imovinsko pravne odnose sa obje strane mosta, odnosno pokrenuti postupak legalizacije prilaznih površina-puta do mosta. Dogovoreno je da opština Derventa, uz saglasnost opštine Prnjavor, bude nosilac aktivnosti vezanih za procese rekonstrukcije mosta i legalizacije. To podrazumijeva da će se opština Derventa obratiti nadležnim institucijama sa zahtjevom za procjenu trenutnog stanja mosta i njegovog oštećenja i na osnovu tog nalaza će se utvrditi potrebna sredstva za njegovu rekonstrukciju, saopšteno je nakon sastanka.

Takođe, napomenuto je da most nema dokumentaciju koja je bila potrebna da se uradi da bi se uopšte pristupilo njegovoj izgradnji i da bi most bio pušten u upotrebu.

Razmotriće se i mogućnost dobijanja sredstava sa viših nivoa.

– Ukoliko cjelokupna sredstva sa viših nivoa ne budu obezbijeđena za rekonstrukciju, načelnici su se dogovorili da će opštine obezbijediti ostatak potrebnih sredstava u jednakim iznosima. Saobraćajni inspektor će takođe dati svoje mišljenje na koji način bi trenutno trebao da se reguliše saobraćaj preko mosta, saopšteno je.

Takođe je razmatrano i stanje mosta na Prljači i putne komunikacije do mosta. Dogovoreno je da se uradi asfaltiranje prilaznih puteva do mosta i sa derventske i sa prnjavorske strane, u dužini od po 1,4 kilometra sa obje strane. Inicijativa je da se i takođe i u ovom projektu traži učešće viših organa vlasti i nadležnih institucijama.

Govorilo se i o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa vezanih za prilazne puteve mostu u Gornjem Detlaku. Most je značajan jer mještanima ovog derventskog područja omogućava lakši odlazak u Prnjavor.

Opština Prnjavor će, prema dogovoru, riješiti imovinske odnose vezane za parcele preko kojih bi trebao da bude izgrađen put od mosta do glavne saobraćajnice prema Prnjavoru i to zemljište bi trebalo da bude kategorisano kao javno dobro, stoji u saopštenju.

Zagađenje rijeke Ukrine od strane rudnika Stanari, u julu ove godine, kada je došlo akcidenta na vodotoku u vidu promjene boje, je takođe bilo jedna od tema sastanka.

– Blizina termoelektrane u Stanarima utiče na eko-sistem rijeke Ukrine i predstavlja opasnost i za biljni, životinjski svijet, ali i za čovjeka jer se u blizini rijeke nalazi, između ostalog, vodovod u Drijenu. Potrebno je kod nadležnih institucija, naročito u saradnji sa Republičkim inspektoratom RS, pokrenuti pitanje zaštite vodotoka rijeke te otvoriti i rješavati pitanje otpadnih voda iz termoelektrane u Stanarima, a svako aktuelizirati i pitanje gazdovanjem Drenovom, istaknuto je na sastanku.

Dogovoreni su načini komunikacije i rada na rješavanju ovih problema, a obje opštine su pokazale interes i volju za nastavak saradnje u svim otvorenim temama na ovom sastanku.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here