Vijesti Politika Pred nama je „vruće“ političko proljeće

Pred nama je „vruće“ političko proljeće

0

Kako se približava drugo zasjedanje novog saziva Skupštine opštine Derventa sve je jasnije da je pred nama veoma zanimljivo političko proljeće.

Nedugo nakon zvaničnih izbornih rezultata formirana je tijesna skupštinska većina sačinjena od odbornika SDS-a, PDP-a, DNS-a, SPS-a i HS BiH kojoj su pristupili nekadašnji odbornci SP i US Mirko Zemunović i Slavko Bojanić, čime je u Derventi poslije 15 godina ponovo došlo do situacije u kojoj načelnik opštine nema većinu u Skupštini.

Već na Konstitutivnoj sjednici izostao je izbor zamjenika načelnika i produžavanje mandata vršilaca dužnosti načelnika odjeljena, dakle funkcionera koji na prijedlog načelnika izglasavaju odbornici, tako da je bilo jasno da u novonastalim odnosima biti lako pronaći zajednički jezik.

I dok skupštinska većina najavljuje pokretanje procedure opoziva načelnika opštine Milorada Simića, (opširnije OVDJE), sve glasnije se čuju priče da je vrh derventskog SNSD-a u pregovorima sa najmanje jednim odbornikom koji bi značilo i formiranje nove većine sa koalicionim partnerima. Takođe, dobro obavješteni izvori kažu da ako dođe do takvog scenarija to neće biti jedini prelazak na stranu eventualne nove većine.

Osim što se u do sadašnjim sličnim situacijama pokazalo da gdje ima dima ima i vatre, ovakvom scenariju u prilog ide i činjenica da načelnik opštine Milorad Simić još nije na dnevni red SO Derventa stavio tačku Prijedloga odluke o budžetu za 2021. godinu.

Šta iza svega stoji biće jasno u narednom periodu, ali sasvim je jasno da političkih uzbuđenja neće nedostajati, te da je “divlja” politika došla i u Derventu.

Derventa Cafe