Vijesti Politika Uživo sa 17. sjednice SO Derventa: Rekonstrukcija glavnih putnih pravaca iz kreditnog...

Uživo sa 17. sjednice SO Derventa: Rekonstrukcija glavnih putnih pravaca iz kreditnog zaduženja

0

Jedna od zanimljivijih tačaka današnje 17. sjednice SO Derventa bila je i Odluka o dugoročnom zaduženju opštine kojom je odobreno zaduženje od 1,5 miliona maraka na period od 10 godina.

Kreditna sredstva iz odluke su namjenjena za rekonstrukciju i sanaciju glavnih putnih pravaca prema centrima mjesnih zajednica, odnosno za pravce Ulica Đenerala Draže (Dželinjak) – Debela obala, Begluci – Kostreš, Osinja – centar Pojezna, Provalija – raskrsnica Tri kruške u Crnči, u procijenjenoj vrijednosti 1.350.000 maraka, dok će za ostatak biti utrošen za vanjsko uređnje djela Gerontološkog centra, u procijenjenoj vrijednosti 150.000 maraka.

– Koeficijent servisa duga iznosi 9,3156 % duga koji dospjeva za otplatu, po predloženom dugu i cjelokupnom dospjelom neizmirenom postojećem dugu, u bilo kojoj narednoj godini, nije veći od 18% ostvarenih redovnih prihoda u prethodnoj fiskalnoj godini, a uskladu sa članom 59. stav 1. Zakono o zaduženju, dugu i garancijama Republike Srpske, stoji u obrazloženju odluke.

Žustra rasprava povela se i na ovoj tački, a dok su opozicioni odbornici postavili pitanje ekonomske opravdanosti zaduženja i konstatovali da povećanje duga ne prati budžetski rast, pozicija je tvrdila da je Derventa i dalje među najmanje zaduženim lokalnim zajednicama, da je zaduženje investiciono, te da se ovom odlukom rješavaju problemi stari i po 40 godina, koji se bez zaduženja ne bi mogli realizovati.

Odbornik SDS-a Vlado Kovačević podsjetio je na prijašnja zaduženja, od 2007. godine do danas, naglasivši da će se pojedina otplaćivati i u periodu od 2029. do 2039. godine.

Na kraju, 20 odbornika je podržalo ovu odluku, 8 je bilo izdržano, a jedan nije glasao.

Za provođenje odluke neophodno je i odobrenje Ministarstva finansija Republike Srpske.

Download (DOC, Unknown)

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here