Vijesti Politika Uživo sa 17. sjednice SO Derventa: Usvojen ovogodišnji Plan kapitalnih investicija „težak“...

Uživo sa 17. sjednice SO Derventa: Usvojen ovogodišnji Plan kapitalnih investicija „težak“ 1,4 miliona maraka

0

U toku je 17. zasjedanje Skupštine opštine Derventa na čijem se dnevnom redu nalazi čak 40 tačaka, među kojima je i Prijedlog plana kapitalnih investicija za 2018. godinu, kojim se raspoređuje 1.400.000 maraka planiranih za kapitalna ulaganja.

Načelnik opštine Milorad Simić istakao je da ovom iznosu treba pridodati i 320 hiljada KM kapitalne pomoći iz operativnog budžeta, od čega će polovina biti uložena u opstanak Porodilišta, kao i milion maraka sa republičkog nivoa koje će se uložiti u proširenje vrtića Trol, izgradnju pomoćnog igrališta FK Tekstilac sa umjetnom podlogom i izgradnju novog parka. Sve zajedno to čini oko 4 miliona maraka investicija u ovoj godini.

Podsjetio je da se očekuje saradnja sa IFAD-om u nastavku izgradnje vodovodne mreže “Lipe”, te provođenje projekata energetske efikasnosti na Stručnoj i tehničkoj školi, izgradnja zgrade socijalnog stanovanja u Novom naselju, kao izgradnja priključka na auto-put u Osinji.

Šef kluba odbornika SDS-a Branko Katanić zamjerio je zbog usitnjenosti kapitalnih projekata, kao i zbog načina na koji se dokument planira, jer se pogoduje “stranačkim i interesnim grupama”, te nije u opštem interesu, kako je naveo. Skupština treba da omogući ravnopravniju raspodjelu sredstava, zaključio je.

Odbijena su 2 amandmana PDP-a koja su se odnosila na izgradnju puta u Donjim Ceranima i trotoara u Omladinskoj ulici, kao i 12 SDS-ovih, od kojih je gotovo pola već obuhvaćeno prijedlogom Kapitalnog budžeta.

Nakon dvočasovnih diskusija odbornika, više ili manje povezanih sa tačkom, uslijedila je pauza, a Plan kapitalnih investicija je potom dobio podršku 22 odbornika, 5 je bilo protiv, a 2 uzdržana.

Inače, Kapitalnim budžetom predviđeno je da će 533.000 maraka biti uloženo u izgradnju ili nastavak izgradnje 21-og seoskog puta, dok će u sanaciju i rekonstrukciju gradskih ulica biti utrošeno 100.000 maraka i dodatnih 60.000 za rasvjetu. Za nastavak izgradnje kanalizacije u Novom naselju izdvojeno je 60.000, a za sportska i dječija igrališta 80.000 maraka, od čega će dio biti usmjeren za rekonstrukciju Partizanovog igrališta.

– Na osnovu datih incijativa svih učesnika prilikom podnošenja budžetskih zahtjeva pri kreiranju budžeta za 2018. godinu i određivanja prioriteta od strane predlagača ovog dokumenta, predlažu se projekti kao što su navedeni u ovom Planu. Predloženi projekti imaju za cilj direktni i indirektni razvoj privrednog ambijenta, poboljšanje socio-ekonomskih stanja i uslova života, stoji u obrazloženju plana.

Kompletan Plan kapitalnih investicija za 2018. godinu:

Download (DOC, 16KB)

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here